Ålfiske har varit förbjudet sedan 2007, men redan 2014 medger Nilsson att han fångat egen ål – något han skriver öppet om på sociala medier. Foto: SVT Arkiv och skärmdump Facebook

Statssekreteraren avslöjar tidigare tjuvfiske – skröt på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristerssons (M) statssekreterare PM Nilsson är i blåsväder efter att ha dömts för tjuvfiske av ål i Karlskrona i september 2021. Men det var inte första gången Nilsson bröt mot fiskelagen, något han själv skriver om på sociala medier.

Sedan 2007 är det förbjudet för privatpersoner att fiska ål utan tillstånd. Men förbudet verkar inte ha stoppat PM Nilsson. Sju år efter att lagen trädde i kraft medger han att han fiskat ål.

”Firar nationaldagen med inkokt egen fångad ål och potatis!” skriver han i en kommentar på Facebook den 6 juni 2014.

Redan 2014 medger PM Nilsson att han brutit mot fiskelagen. Foto: Facebook

Under onsdagen avslöjade Sydöstran att PM Nilsson får betala 38 800 kronor efter att ha dömts för tjuvfiske i Karlskrona i september 2021. I en kommentar på Facebook medger PM Nilsson att han nekat till brottet två gånger, inför både Havs- och vattenmyndigheten och polisen. Men att han sedan kontaktat polisen och erkänt brottet.

”Jag borde då sagt att det var mina redskap men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka”, skriver han på Facebook.

”Jag trodde att ärendet var ur världen och blev överraskad, hann inte tänka klart och vidhöll mitt nekande”, fortsätter han.

Kräver avgång

Avslöjandet har fått oppositionen att rikta avgångskrav mot PM Nilsson.

PM Nilsson har tidigare varit politisk redaktör på tidningen Dagens industri och även varit chef för ledarredaktionen på Expressen. Sedan november förra året är han statssekreterare i regeringskansliet.

Patrik Svensson, författaren bakom den hyllade boken ”Ålevangeliet”, kallar PM Nilssons agerande för ”egoistiskt och respektlöst”.

– När han ger sig ut och tjuvfiskar ål så avslöjar han sig själv som inte bara en omdömeslös och kriminell person utan också som en person som faktiskt inte bryr sig, säger han i en kommentar till SVT Kulturnyheterna.

SVT Nyheter Blekinge har sökt PM Nilsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet