Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen KU-anmäler Ulf Kristersson efter PM Nilssons tjuvfiske av ål, meddelar Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi. Foto: Marko Säävälä/TT Anders Wiklund/TT samt Claudio Bresciani/TT

Socialdemokraterna KU-anmäler Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson. Detta efter det framkommit att Kristersson var medveten om sin statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske av ål när han anställde honom.

– Ansvaret för vem som anställs som statssekreterare ligger hos statsministern, säger Ardalan Shekarabi rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Bakgrunden till det hela är att PM Nilsson hösten 2021 åkte fast för olagligt ålfiske i Karlskrona skärgård. Han nekade först till gärningen trots att han blev tagen på bar gärning av representanter för Havs- och vattenmyndigheten. Efter att ha nekat för Karlskronapolisen under julhelgen ringde han sedan upp polisen ett par dagar senare och erkännde.

– Med tanke på de problem vi har med grov brottslighet i Sverige så är det oacceptabelt att statsministerns statssekreterare ljuger för polisen, säger Shekarabi och fortsätter:

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

– Statssekreteraren har brustit i omdöme, begått brott och dessutom ljugit för myndigheterna. Det har framkommit att statsministern var medveten om detta när statssekreteraren utnämndes.

Statsministern uttalade sig på måndagmorgonen och menar att hans statssekreterare inte är olämplig för uppgifter inom svensk politik.

– Många människor som är mitt i livet har någon gång begått dumheter som de i efterhand tycker är dåligt. Den som är helt fri från skuld kan kasta den första stenen, sa Ulf Kristersson i SVT:s Morgonstudion på måndagen.

Justitieminister Gunnar Strömmer var det första statsrådet att lämna en kommentar på nyheten att Socialdemokraterna KU-anmäler statsministern.

– Nu får den prövningen ha sin gång och jag kan inte föregripa den, säger han.

SVT förklarar: Detta är en KU-anmälan (klipp nedan)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet