Enligt tidningen Arbetarens uppgifter utreds Kristersson statssekreterare PM Nilsson nu för brott mot artskyddsförordningen. Foto: SVT samt Anders Wiklund/TT

Uppgifter: PM Nilsson utreds för artskyddsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning mot statsministerns statssekreterare PM Nilsson har inletts om brott mot artskyddsförordningen efter hans tjuvfiske av ål 2021, enligt uppgifter till Arbetaren.

För en vecka sedan dömdes statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare PM Nilsson till böter efter att ha tjuvfiskat ål i Blekinge skärgård 2021. Enligt nya uppgifter har en utredning om brott mot artskyddsförordningen inletts mot Nilsson, vilken leds av polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Tidningen skriver att PM Nilsson bland annat misstänks ha fiskat stora mängder ål, som han även misstänks ha sålt. Uppgifterna om en utredning har bekräftats för SVT Nyheter av NOA, men de intygar inte att det handlar om PM Nilsson.

”Inte det bästa för Sverige”

Socialdemokraterna KU-anmälde på måndagen statsminister Ulf Kristersson med anledning av turerna kring Nilssons ålfiske.

– Att PM Nilsson är kvar på sin tjänst är inte det bästa för Sverige, säger Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

Utesluter du en misstroendeförklaring mot regeringen?

– Vi får se hur det här utvecklar sig men jag ser ju allvarligt på det faktum att Ulf Kristersson ser mellan fingrarna på att en person ljuger för polisen och blundar för de konsekvenser och vilka signaler de skickar ut i samhället.

SVT Nyheter har sökt PM Nilsson samt statsminister Ulf Kristersson. Statsministerns presschef meddelar att man inte vill lämna några kommentarer i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.