Söderhamns kommun menade att kvinnan var ”väl lämpad” som familjehem och har anlitats som jour- och familjehem tidigare. Sedan 2024 har kommunen betalat ut drygt 150 000 kronor i ersättning till henne.
Därför bestämde kommunen att de tre syskonen från Söderhamn skulle lämna sitt nuvarande familjehem och flyttas till kvinnan.
Men det fanns brister i utredningen av det nya familjehemmet. SVT Nyheters granskning visar att kvinnan har flera barn med en man i 30-årsåldern som är dömd för grova brott – som hon också äger den aktuella bostaden tillsammans med.
Flytten stoppades i sista stund av barnens advokat.
– Det måste bli en effektivare tillsyn av familjehem – och det måste bli en bättre uppföljning, säger Thomas Ardenfors som är nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården.
På flykt undan straff
Mannen i 30-årsåldern dömdes i hovrätten så sent som i februari i år till fem års fängelse för grova vapenbrott och mordbrand. I samma mål friades han för förberedelse till mord.
Mannen är nu efterlyst och håller sig undan fängelsestraff.
I dokument från frivården 2023 beskrivs hans ”prokriminella attityder och värderingar” och att han ”har en relation till ett kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet”.
Enligt Margareta Högberg (C), ordförande i barn- och lärandenämnden i Söderhamns kommun, har de nu avslutat samarbetet med kvinnan.
Flera dömda runt familjehemmet
Kommunen har tidigare placerat två barn i familjehemmet. I handlingar argumenterar kommunen för att kvinnan ”lever i vad som närmast bör betecknas som en storfamilj, med ett engagerat och närvarande nätverk”.
Men en kartläggning av familjen runt henne visar att flera släktingar är dömda för grova brott – och att vissa av dem kan kopplas till gängkriminalitet.
– Man utreder själva familjehemmet och vilka som finns i det hemmet. Inga andra släktingar, säger Margareta Högberg.
Thomas Ardenfors, som nu håller på med en utredning om familjehemsvården, menar att det finns stora utmaningar.
– Det finns en uppenbar risk i dag för kriminell infiltration. Det här tillitsbaserade Sverige som en gång fanns, det finns inte längre, säger han.
SVT har varit i kontakt med familjehemsmamman som inte vill kommentera.
Turerna med Söderhamnsbarnen
Syskonen omhändertogs för snart tre år sedan efter att ha vanvårdats av sina biologiska föräldrar, enligt myndighetshandlingar och vittnesmål. Sedan dess har barnen bott hos de nuvarande familjehemsföräldrarna där de trivs och vill stanna.
Problemen började förra året när socialtjänsten krävde att barnen skulle börja umgås med sina biologiska föräldrar – och de menade att familjehemmet försvårade det.
Därför ville kommunen flytta syskonen till ett annat familjehem som talar samma språk som föräldrarna och som skulle förenkla för umgänget.
Barnen vann möjligheten att bo kvar i familjehemmet de bor i nu efter en dom av Förvaltningsrätten i Falun men frågan ska prövas igen i domstol under våren.