Tillväxtverket om vänskapen bakom stadshusaffären: ”Tar det på största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Tillväxtverket på Uppdrag gransknings avslöjande om vänskapsrelationen i Karlstad. Myndigheten tar uppgifterna om jäv och vänskapskorruption ”på största allvar”, enligt ett uttalande till SVT.

Som Uppdrag granskning berättat finns en vänskapsrelation bakom stadshusaffären i Karlstad. Det handlar om en mångårig privat relation mellan entreprenören Mikael Solberg och mellanhanden Göran Österman – på det regionala projektet Business Värmland.

Solberg stod bakom it-bolaget My Life Diary som 2015 fick köpa stadshuset av Karlstad kommun, utan budgivning.

Ska kontakta Business Värmland

Uppgifterna om vänskapen har mött hård kritik från experter som Uppdrag granskning talat med.

Och nu meddelar Tillväxtverket, en av finansiärerna bakom Business Värmland där Göran Österman är projektledare, att man kommer agera efter att ha tagit del av granskningen.

”Tillväxtverket tar Uppdrag gransknings misstanke om jäv och vänskapskorruption på största allvar”, skriver kommunikationschefen Jenny Weimerbo i ett mejl till SVT.

Enligt kommunikationschefen ska Tillväxtverket kontakta Business Värmland ”i syfte att säkerställa att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande jävsregler för att undvika framtida misstankar om opartiskhet och vänskapskorruption”.

Gått i konkurs

Business Värmlands uppdrag är att locka etableringar och investeringar till länet. En av etableringarna var it-bolaget My Life Diary, som senare bytte namn till Zynapp. I september 2019 sattes it-bolaget i konkurs, efter att inte ha betalat ut löner under flera månader.

Stadshuset ingick inte i konkursen, utan ägs idag av ett fastighetsbolag frikopplat från it-bolaget som ägs av Mikael Solberg och andra delägare.

Mikael Solberg avfärdar att någon vänskapskorruption ska ha förekommit. Göran Österman menar att vänskapen inte är relevant i sammanhanget, att han inte arbetar på uppdrag av Karlstad kommun och inte har haft något med beslutsprocessen kring försäljningen av stadshuset att göra.

Reportaget Vännerna och stadshuset sändes onsdag 15 januari. Du kan se det på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlstad Stadshus sålt

Mer i ämnet