Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skadorna inne i stadshuset – och byggbolagets svar. Foto: SVT

Fukt och svamp i stadshusbygget – Byggbolaget: ”Inget konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Stadshuset i Karlstad kan vara en av Värmlands mest omtalade byggnader. Nu kan SVT Nyheter Värmland avslöja att den pågående ombyggnationen har drabbats av fukt- och svampangrepp.

Se skadorna i klippet ovan.

Stora ansamlingar vatten, svamp och fukt. Så ser det ut inne i gamla stadshuset just nu, där bostäder planeras stå klara till sommaren.

– Jag är tveksam till byggmetoden, säger Thomas Schultz, avtalsansvarig på Byggnads fackförbund och S-politiker.

– Det är inget konstigt, vi har ju hanterat det, säger byggbolagets operativa chef, Martin Bernsten.

Byggnads har även fått in klagomål på arbetsmiljön för byggjobbarna, men de uppger att det skett förbättringar allteftersom dessa har uppdagats. Till exempel har vissa våningar fått stängas av, då de anses vara farliga att vistas på.

Inget tak

Anledningen till vattenskadorna är, uppger byggbolaget Kvalitetsbygg, att kriget i Ukraina och pandemin orsakat sena leveranstider, vilket i sin tur gjort att taket inte kommit på plats i rätt tid inför hösten.

– Vi hade önskat att vi varit färdiga i slutet på sommaren och vi har fått fördröjningar vilket gjort att vi fått in höststormarna, säger Martin Bernsten.

”Ansvarstagande bolag”

Det är vad det är, menar han. Nu ska de se till att sanera, byta ut skadade delar och torka det som blivit vattenskadat innan taket kommer på plats, så att ingen fukt byggs in i byggnaden.

– Vi kan inte hantera det på något annat sätt, men vi är ett ansvarstagande bolag.

2015 sålde Karlstad kommun det gamla stadshuset till företagaren Mikael Solberg. Försäljningen skapade rubriker i flera år framöver, då kritiker menade att den inte hade gått rätt till och att köparen fått betala underpris. Det är fortfarande Mikael Solberg som äger fastigheten, men påbyggnaden med tre nya våningar, har lagts ut på totalentreprenad till Kvalitetsbygg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlstad Stadshus sålt

Mer i ämnet