I en omdiskuterad affär sålde Karlstad kommun sitt stadshus till ett it-bolag. Foto: SVT

Detta har hänt: Så gick den omstridda stadshusaffären till

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · De skulle bli “nya Facebook” – och fick köpa ett helt stadshus. Så gick det till när ett nystartat it-bolag sålde in sin svindlande idé till Karlstads politiska ledning.

Våren 2015 

Det regionala projektet Business Värmlands projektledare Göran Österman har möten med entreprenören Mikael Solberg. De båda har en mångårig vänskapsrelation bakom sig. 

It-bolaget My Life Diary, där Solberg är ordförande och huvudägare, etablerar sig i Karlstad. 

Kommunen planerar att stadshuset ska säljas. En ny detaljplan ska tas fram, som tillåter handel, restauranger och bostäder i stadshuset.  

Fullmäktige ger teknik- och fastighetsnämnden uppdraget att sälja stadshuset. 

Augusti-september 2015 

Fredrik Nilson, chef för kommunens markavdelning och ansvarig för försäljningen av stadshuset, förbereder budgivning. Men han får besked att kommunen hittat en köpare – och planerna ställs in. 

Den 26 augusti mejlar entreprenören Mikael Solberg att han och företaget Lustgården AB är intresserade av att köpa stadshuset. Kopia går till Göran Österman på Business Värmland. Mejlet diarieförs inte förrän 7 oktober. 

Den 9 september inkommer en annan intresseförfrågan från en lokal företagare. Han skriver att “han vill bli kontaktad när det blir aktuellt med en försäljning”. Inte heller det mejlet diarieförs förrän 7 oktober. 

Mikael Solberg och en annan delägare i My Life Diary har möte med chefen för markavdelningen, Fredrik Nilson, om stadshusköpet. Även Göran Österman från Business Värmland är med på mötet. Enligt Fredrik Nilson driver Österman linjen att försäljningen ska flyta på och inte fastna någonstans. 

Stadshuset värderas till 51 respektive 104 miljoner kronor – det högre priset bygger på att huset görs om till en slags galleria. 

Oktober 2015 

Nyheten att My Life Diary får köpa stadshuset för 51 miljoner kronor skapar rubriker i Karlstad. Kritiken låter inte vänta på sig och frågor väcks varför it-bolaget valts ut som ensam spekulant, när fler intressenter finns. 

Den 21 oktober ska teknik- och fastighetsnämnden ta beslut. Nu är kritiken från oppositionen så hård att nämnden skickar ärendet vidare – uppåt – till kommunstyrelsen. 

Samma dag hålls ett möte i Göran Östermans regi. Med på mötet är Mikael Solberg och de två kommunalråden Peter Kullgren (KD) och Per-Samuel Nisser (M). Vad som sades är inte dokumenterat. 

November 2015 

Företagaren Gert Carlsson skickar in sitt bud till kommunen: 100–105 miljoner kronor för stadshuset. Kommunalrådet Peter Kullgren (KD) kallar honom till möte och klargör att huset ska säljas till My Life Diary och ingen annan. Kullgren anser att Carlssons bud bygger på en felräkning. 

På yrkande från Peter Kullgren (KD) och Per-Samuel Nisser (M) beslutas att planen ska stå fast: huset ska säljas till My Life Diary för 51 miljoner kronor, inklusive tomträtt.  

Enligt ett tillägg i avtalet ska it-bolaget i framtiden betala mer om stadshuset byggs om till bostäder eller butik. 

December 2015 

NWT skriver att it-bolaget med Solberg i spetsen siktar på “400 nya jobb” i stadshuset. 

Den 15 december tar teknik- och fastighetsnämnden upp försäljningen. Omröstningen slutar fem mot fem, en av moderaternas ledamöter avstod från att rösta.  

Ordföranden i nämnden, Henrik Lander (C), fäller avgörandet med sin utslagsröst och stadshuset säljs till My Life Diary för 51 miljoner kronor. Den formella köparen är ett helägt dotterbolag till it-bolaget. 

Januari 2016 

Mikael Solberg och Business Värmlands projektledare Göran Österman åker på skidresa till Verbier i Schweiz, där Solberg har ett hus. 

April 2016 

It-bolaget, som nu bytt namn till Zynapp, håller en extra bolagsstämma på Grand Hotel  Saltsjöbaden. I protokollet från den 6 april framgår att ägarna till Zynapp frigör dotterbolaget som äger stadshuset, genom att sälja av 90 procent av aktierna till sig själva. 

Januari 2018 

Zynapp lanserar sin app med samma namn.  

September 2019 

Den 24 september sätts Zynapp AB i konkurs. Enligt konkursbouppteckningen har bolaget då 13 anställda och skulder, efter att tillgångarna räknats av, på 13,8 miljoner kronor. 

Bolaget som äger stadshuset är nu helt frikopplat från Zynapp och ägs av Mikael Solberg och andra delägare.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Visa

Reportaget Vännerna och stadshuset sänds onsdag 15 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlstad Stadshus sålt

Mer i ämnet