Vilket ansvar har Ericssons vd Börje Ekholm? Foto: SVT

12 frågor om IS till Ericssons vd

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under lång tid har Uppdrag granskning sökt Ericssons vd Börje Ekholm med detaljfrågor kring bolagets samröre med terrorsekten IS. På tisdagen har Ericsson årsstämma – men där får media inte ställa några frågor. Därför publicerar vi nu tolv frågor som vi vill att Börje Ekholm ger svar på i en intervju.

1. Du har gjort dig onåbar i månader för våra frågor. Varför?

2. Varför dröjde det över två år innan ni berättade för allmänhet, myndigheter och aktieägare om misstankar om betalningar till IS?

3. När IS tog över i och kring Mosul var Ericsson på plats i området. Alla som stannade i Mosul gjorde det på terrorsektens villkor. Er egen jurist ville stoppa projektet. Varför lämnade ni inte?

4. IS krävde er på pengar. Varför lämnade ni inte då?

5. Du själv satt vid tidpunkten i Ericssons styrelse. Du bör ha haft kännedom om bolagets affärer i regionen och IS intåg var väldokumenterat världen över. Vilket ansvar har du?

6. Vilket ansvar har chefsjuristen Xavier Dedullen för det som hänt och varför ersatte du honom?

7. Regionchef Rafiah Ibrahim kände till alla detaljer, men lät projektet fortsätta. Hon utsågs sedan till din personliga rådgivare. Varför?

8. Flera av dem som jobbade för er blev kidnappade av terrorsekten under projektet. Hur ser du på riskerna ni utsatte era medarbetare för?

9. En av dem som jobbade åt er, arbetsledaren Affan, riktar en fråga till dig som medmänniska: ”Hur hade du tillbringat resten av ditt liv om de hade skjutit mig? Ser du mig som en maskin som man bara kan ersätta?” Vad vill du svara honom?

10. Amerikanska Justitiedepartementet, DoJ, är inte tillfreds med er hantering av IS-informationen. Ni har tidigare accepterat miljardbelopp i böter för tidigare korruptionsaffärer. Hur ser du på riskerna för nya, dyra, bötesbelopp?

11. I Sverige finns det en polisanmälan mot er om medhjälp till brott mot mänskligheten. En åklagare undersöker nu om det ska inledas en förundersökning. Hur ser du på anklagelserna?

12. Ericsson är sedan decennier inblandade i en serie mutskandaler. Varför vill du bli trodd när du säger att ni har ”nolltolerans”?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.