Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta har hänt: Ericssons mutor till IS

Uppdaterad
Publicerad

Telekombolaget Ericsson kan inte utesluta att de betalat mutor till terrororganisationen IS. Under onsdagen meddelade USA:s justitiedepartementet att de anser att Ericsson brutit mot en uppgörelse kring arbete mot korruption, som inkluderade att Ericsson betalade 10,6 miljarder kronor i skadestånd. Nu hotar nya miljardböter bolaget.

Det var SVT:s Uppdrag Granskning, som tillsammans med journalistorganisationen ICIJ, avslöjade de interna dokument som Ericsson dolt.  

Det här har hänt: 

2021 

November: 

• SVT:s reportrar kontaktar Ericssons vd Börje Ekholm med en intervjuförfrågan. Ericsson avböjer.

2022 

7 februari  

• Uppdrag Granskning och ICIJ skickar ett batteri på 34 frågor kring detaljer i ärendet.  

8 februari 

• Ericsson skickar ut ett kort pressmeddelande om att bolaget kontaktats av media kring ageranden i områden där terroristorganisationer och korruption finns och anställdas säkerhet kan äventyras. 

15 februari 

• Ericsson medger i ett nytt pressmeddelande att en internutredning från 2019, som tidigare inte publicerats, visar att det kan ha förekommit mutor från bolaget till IS.  

• I en intervju med Dagens industri säger Ericssons vd Börje Ekholm att bolagets anställda kan ha mutat IS för att kunna transportera utrustning genom områden som kontrollerades av terrororganisationen.  

“Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, säger han till Di.  

16 februari 

• Medgivandena från Ericsson får bolagets aktie att backa rejält när Stockholmsbörsen öppnar dagen efter. Totalt tappade aktien 14,4 procent i värde under dagen.  

27 februari 

• Uppdrag Granskning publicerar en granskning kring mutor till IS.

Dessutom visar granskningen att Ericssons interna dokument visar på misstankar om upprepade mutor och andra brott i tio länder. Bland annat har Ericsson bjudit Libanons telekommunikationsminister med familj på resa till Stockholm, inklusive middagar och sightseeing. 

28 februari 

• Uppdrag Granskning avslöjade får Ericsson aktie att backa ytterligare på börsen. 

2 mars 

• Ericsson skickar ut ett pressmeddelande där det framkommer att bolagets kontaktats av USA:s justitiedepartementet som kritiserar att bolaget inte informerat myndigheten om de interna utredningar som Uppdrag Granskning avslöjat. Det är ett brott mot den överenskommelse som finns mellan bolaget och myndigheten sedan en uppgörelse 2019. Risken finns att Ericsson får nya, dryga, böter.  

• Aktien faller kraftigt, och har tappat nästan 37 procent sedan den 15 februari, då Ericsson först medgav misstankar om mutbrott.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.