Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ericsson får kritik av USA för Irak-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Ericssontopparna är skadat och nu hotar nya miljardböter från amerikanska justitiedepartementet, enligt bedömare.

Aktien rasar ytterligare tio procent sedan Ericsson berättat att de amerikanska myndigheterna inte är nöjda med telekomkoncernens informationsgivning kring Irakmutorna.

USA:s justitiedepartement hävdar att bolaget inte sagt allt om sina affärer i Irak före det att bolaget och departementet skrev på en uppgörelse 2019, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

”Det är för tidigt att i detta skede förutsäga vad detta kommer att leda till”, skriver Ericsson om de nya turerna med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ).

Ericsson har tidigare medgett flera fall av korruption, detta sedan journalister börjat gräva i ärendet.

Mörkat?

Ericsson har tidigare sagt att man 2019 gjorde en internutredning kring de misstänka mutorna. Men informationen verkar varken ha nått de amerikanska rättsmyndigheterna eller någon annan utanför bolaget – att ledningen helt enkelt mörkat.

– Det är ju känslan, så är det ju. Det är därför aktiekursen sjunker så mycket, säger Joakim Bornold som pekar på att förtroendet för ledningen, med vd Börje Ekholm i spetsen, nu är naggat i kanten.

Utöver pressmeddelandet vill Ericsson inte kommentera saken, uppger man för TT.

Ericsson skriver att bolaget i går, den 1 mars, informerades av departementet. Departementet meddelade då att det anser att Ericsson inte lämnat tillräcklig information om sin internutredning om händelser i Irak under tiden 2011 till 2019 före det att en uppgörelse träffades med departementet i december 2019.

Brutit uppgörelse

”Vidare har DOJ kommit fram till att bolaget brutit mot sina skyldigheter enligt DPA (namnet på uppgörelsen mellan Ericsson och departementet) genom att inte påföljande lämna information relaterad till utredningen efter ingående av DPA. Bolaget för dialog med DOJ angående fakta och omständigheter hänförliga till avgörandet att Ericsson brutit mot avtalet och bolaget är fast beslutet att samarbeta med DOJ för att lösa ärendet”, skriver Ericsson i pressmeddelandet.

Uppgörelsen 2019 var en slags förlikning som gällde andra mutskandaler i flera länder. Den innebar att Ericsson gick med på att betala motsvarande tio miljarder kronor i en slags bot till amerikanska myndigheter.

– Det här är ju oroväckande, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, om Ericssons besked.

Han säger att en av de första frågorna Aktiespararna ställde sig när uppgifter om Ericssons förehavanden i Irak började komma ut i media nyligen var om bolaget hade delgett amerikanska myndigheter den informationen tidigare.

Och om den inte finns där, kan Ericsson då åka på ytterligare böter?

– Det här tyder ju på att man inte uppfyllt de åtaganden man gjorde gentemot de amerikanska myndigheterna 2019, säger Linton.

”Många frågor”

Linton konstaterar att det snart är bolagsstämma i Ericsson.

– Innan dess har Ericsson ganska många frågor de måste besvara, säger Linton.

Storbanken Citi gjorde härom dagen analysen att Ericssons aktie närmast blivit omöjlig att investera i – att förtroendet för ledningen är ifrågasatt.

Även flera svenska institutionella storägare har riktat kritik mot Ericssons bristfälliga informationsgivning.

Ericsson gick för några veckor sedan ut med information om den två år gamla internutredningen och medgav då att flera brott mot regler och affärsetik begåtts i Irak. Det kunde inte till exempel inte uteslutas att mutor betalats till terroristorganisationen IS (även kallad ISIS) eftersom organisationen vid den aktuella tiden kontrollerade vägar och rutter.

”Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, sade bolagets vd Börje Ekholm till Dagens industri då.

Fann stöd

I utredningen fann man stöd för korruptionsrelaterade missförhållanden, enligt Ericsson.

Dessa inkluderade ”monetär donation utan tydlig mottagare; betalning till en leverantör för arbete utan en definierad omfattning och utan dokumentation; användning av leverantörer för att göra kontantbetalningar; finansiering av olämpliga resor och utgifter; och opassande användning av försäljningsagenter och konsulter”, skrev bolaget.

SVT:s Uppdrag granskning har i samarbete med journalistorganisationen ICIJ sedan en tid gått igenom vad som skett i bolagets verksamhet i Irak. Men Ericsson anser att det som tas upp täcks av internutredningen från 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.