Erik Ljungström slog brutalt ihjäl Karen Gebreab på häktet i Huddinge. Foto: SVT

Ansågs för farlig för rättspsyk – flyttades till häktet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Erik Ljungström flyttades till häktet i Huddinge eftersom han ansågs för farlig för att stanna på rättspsyk.

12 dagar senare överföll han Karen Gebreab på vägen till rastgården.

Mannen som slog ihjäl Karen Gebreab heter Erik Ljungström. Han hade häktats två månader tidigare för ett mordförsök i Södertälje.

Erik Ljungström har förklarat i ett polisförhör att han planerat överfallet i månader.  Det tilltänkta offret var en barndomsvän, en av de mycket få personer som Erik Ljungström haft en social kontakt med de senaste åren. Men nu ansåg han att vännen svikit och att han skulle straffas.

Strax efter klockan två den 1 augusti dök barndomsvännen upp där Erik Ljungström satt i en bil och väntade. Han högg sin barndomsvän med sammanlagt fyra hugg.

– Han karakteriseras ju uppenbarligen av att han är impulsstyrd, men han är också kalkylerande. Han saknar empati, han är okänslig, han är väldigt misstänksam mot andra människor och deras förmenta tankar och idéer. Det lutar mot en personlighetsstörning av mycket gravt slag, säger psykiatrikern Ulf Åsgård, som läst igenom de rättspsykiatriska undersökningarna för Uppdrag gransknings räkning.

Mamman dog tidigt

Erik Ljungström växte upp i en av Södertäljes norra förorter och har tidigt haft svårt att knyta an till andra människor. Hans mamma dog när han var 14 år och Erik Ljungström tog dödsfallet mycket hårt.

Han började missbruka alkohol och droger, han dömdes för stölder och snatterier och åkte under flera år in och ut från olika institutioner. Sommaren 2006, 23 år gammal, dömdes han till sex års fängelse för ett annat mordförsök. Även denna gång försökte han döda med kniv och även denna gång kände han offret.

Bara några dagar innan mordförsöket på sin barndomsvän i augusti försökte Erik Ljungström elda upp en grannes lägenhet genom att hälla bensin genom hans brevinkast och tända på.

”De blev inte tysta trots att jag ringde på hos dem”, förklarade Erik Ljungström för polisen.

Gömde en halv sax på benet

På häktet i Södertälje överföll han en häktesvakt och försökte strypa honom, men mannen lyckades larma sina kolleger som kom till undsättning. Erik Ljungström fördes därefter till häktet i Huddinge, men förflyttades senare till rättspsykiatriska kliniken vid Huddinge sjukhus.

När personalen hittade en halv sax, fasttejpad vid hans ena vrist, bestämde de sig för att av säkerhetsskäl, skicka tillbaka honom till häktet i Huddinge. Erik Ljungström skrevs in den 21 september. 12 dagar senare slogs Karen Gebreab ihjäl på åttonde våningen, när hon skulle hjälpa honom ut på rastgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.