Bergrummen som finns nersprängda i berget i Göteborgs hamn används för att mellanlagra olja. Foto: SVT

Tjänsteman gjorde affär med kompis på oljebolaget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skattebetalarna kan ha gått miste om hundratals miljoner kronor när Göteborg Energi bytte bort tre bergrum i hamnen.

Den dåvarande vd:n för det oljelagringsbolag som drog vinstlotten har starka kopplingar till en tjänsteman med en betydande roll i affären.

(Sändes 22/2 2012)

På papperet såg det ut som en bra affär när kommunägda Göteborg Energi för två år sedan bytte arrenderad mark och fasta tillgångar med oljelagringsbolaget Nordic Storage.

Göteborg Energi behövde komma åt attraktiv mark i Göteborgs hamn, mark som krävs för ett prestigefyllt biogasprojekt som kommunen satsar stort på.

Lösningen blev därför en bytesaffär med oljelagringsbolaget Nordic Storage.

Kommunen kom åt den mark som behövdes och fick nio mindre cisterner för oljelagring på köpet.

Nordic Storage fick i gengäld ta över tre stora bergrum som finns nersprängda i urberget i Göteborgs hamn. Bergrummen används för att mellanlagra olja innan den används eller skeppas vidare.

Bytesaffären är en kanonaffär – för Nordic Storage.

En expert Uppdrag granskning talat med uppskattar att ett enda bergrum – om det är fullt med olja – kan dra in upp emot 1,2 miljoner kronor i månaden.

Värderingen Göteborg Energi själva gjort är sekretessbelagd, men den värderingsman som gjorde värderingen åt Göteborg Energi har för Uppdrag gransknings räkning gjort en ny bedömning, baserad på den mängd olja som pumpats genom bergrummen de senaste tre åren.

– Om man skulle vara relativt försiktig i en sådan värdering skulle jag bedöma nånstans mellan 70 och 100 miljoner, säger Jonas Westerlind, som har 17 års erfarenhet av oljelagring.

Jonas Westerlind bedömer att anläggningen som Göteborg Energi fick är värd maximalt en femtedel.

Ytterligare en expert Uppdrag granskning anlitat, holländaren Mike van Croonenburg med 25 års branscherfarenhet, har gjort en uppskattning av marknadspriset av bergrummen. Han skulle utan problem kunna hitta fem-sex tänkbara köpare, trots det höga priset:

– Jag skulle säga minst 30 miljoner euro.

30 miljoner euro?

– Ja, minst, säger Mike van Croonenburg.

Men något öppet anbudsförfarande användes aldrig. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att den tjänsteman på Göteborg Energi – Gunnar Pettersson – som spelade en betydande roll i förhandlingarna har nära kopplingar till oljebolaget Nordic Storages dåvarande vd Ulf Vleeshouwers.

Senast i maj förra året var tjänstemannen personligen nedbjuden till en fest strax utanför Monte Carlo för att fira Ulf Vleeshouwers 60-årsdag.

Tjänstemannen hade tagit ledigt, flugit ned till Rivieran för festmiddag och en övernattning på hotellet Vista Palace.

Gunnar Pettersson och Ulf Vleeshouwers har känt varandra i många år, framför allt genom de affärer Göteborg Energi och Nordic Storage gjort i Göteborgs hamn.

Nordic Storages huvudkontor ligger i Göteborgs oljehamn, men bolaget ägs idag av ett schweiziskt bolag där vinsterna också hamnar.

Förra året var aktieutdelningen på nästan 82 miljoner kronor. Ulf Vleeshouwers själv har också flyttat till Schweiz, men han har kvar uppdrag i Nordic Storage.

Han vill idag inte prata om bytesaffären eller sin relation till tjänstemannen.

– Jag talar varken med journalister eller telefonförsäljare. Jag är pensionerad och jag har ingenting att upplysa om, säger han till Uppdrag granskning.

Hans kompis, tjänstemannen Gunnar Pettersson, bor i en villa i västra Göteborg. Han tonar ner sin egen roll i bergrumsaffären med Nordic Storage.

Vet du vad bergrummen gick för?

Nej, jag inte ens inblandad. Jag står inte för några bergrum, jag hjälper till med det jag är tillsagd att göra, säger Gunnar Pettersson, som även han nyligen gått i pension.

Bengt Göran Dalman, affärsområdeschef på Göteborg Energi, reagerar på uppgifterna om tjänstemannens relation med oljebolags-vd:n.

– Ja, jag tycker ju det här besöket på 60-årsfesten är nåt som är helt oförsvarligt. Det är inte alls rätt och riktigt att göra så och han har gjort det helt i lönndom. Utan att berätta det för någon av oss chefer. Utan det är ju du som har börjat ställa frågor och påstå det här och då har vi gått tillbaka och kontrollerat och då stämmer ju det, säger han.

Bytesaffären med bergrummen försvarar han däremot.

– I ett långsiktigt perspektiv är vi helt övertygade om att vi har fått ut maximalt genom det här arrendebytet. Du kan inte få ett bättre område i Göteborg, säger Bengt Göran Dalman.

Men det är ju inte det det handlar om. Det handlar om att ni hade kunnat få ut mycket mera pengar och hade en tjänsteman som var kompis med företaget som köpte?

– Ja, visst. Och vår samlade bedömning är att vi har gjort bästa möjliga affär på det här.

Ni har gjort bästa möjliga affär?

– Så är det, säger Bengt Göran Dalman.

Reporter: Ola Sandstig

Text: Peter Bagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.