Ur chatten: ”Hoppas ambulansen kommer tillbaka”

UPPDRAG GRANSKNING · Efter reportaget om ambulansen i Åsele chattade reportrarna Hasse Johansson och Nicke Nordmark. Här är alla frågor och svar.

Kristina: Med tanke på det stora område som Dorotea ambulans och Åsele sjukstuga ska tillhandahålla vård på, så är förlusten av Åsele ambulans och Dorotea akutvård katastrof. Min man brukar åka upp till Dorotea på släktbesök och då han har stora diabetesproblem, så är han beroende av snabb hjälp ibland. Men i dagsläget vågar han inte åka, för Dorotea akutvård är stängd och skulle ambulansen vara i Åseleområdet så hinner den inte fram i tid. Vem tar ansvar för vården vid ett akut blodsockerfall, där hjälp behövs nästan omgående? Och här talar vi om minuter, för när blodsockervärdet sjunker från ca 6 till under 1,5 mmol/l på en liten stund, då är det bråttom att få hjälp.

Hasse Johansson:   I Dorotea finns ju bara en ambulans å skulle den vara i Åsele så ska närmaste ambulans rycka ut till Dorotea, var den då befinner sig är svårt att veta. Kan vra en ambulans från Lycksele ex å det innebär ju väntan.

Fred Nyström: Är de någon som räknat på vad de den totala kostnaden då den nerkylda kvinnan behövde vård skulle ha blivit om man haft ambulans som tidigar ställd mot vad de nu kostade att hämta kvinnan, 4-team + heldikopter samt den ökade eftervård som denna försämring gett, Vad har då landstinget sparat för perngar totalt.

Nicke Nordmark:  Nej, såvitt jag vet har ingen gjort det. Tror man får vänta med att utvärdera kostanderna. Det gjorde vi. 

Maria från Gränna: Hur tänker man när man plockar bort människors trygghet??! Att ta bort en ambulans från människorna i Åsele är ju inte klokt. Gör man bara så för att man själv inte bor där? Eller är det som Britt vid sjukstugan sa..Har Åsele-borna inget värde??

Hasse Johansson:   Trygghet har varit ett återkommande ord även när vi gjort reportaget eller rättare sagt förlorad tryghet. helt klart är att en ambulans är oerhört viktigt för en ort, stor som liten.

Per: vad jag kan se är det en vanlig personbil och inte registrerad som utryckningsfordon. alltså kan inte påkalla fri väg med ljus och ljud och inte heller överskrida hastighetsbegränsningar. akut bil i vilken form som helst kan inte ersätta ambulans, det är ju möjligheten att transportera som är det viktiga, inte enbart det medicinska omhändertagande. ingen skugga över våra akutbilar i sverigen men fortfarande skall patienten transporteras. då kan ju distriktläkaren åka ut och göra den primära insatsen. typisk skrivbordsprodukt.

Nicke Nordmark:  Korrekt. Den har inga blåljusrättigheter. Får inte transportera.

Maria från Gränna: Tack för att ni öppnar ögonen på folk!!

Hasse Johansson:  Tack själv!

Kicki Qvarnhagen: Tack för ett bra program, tur att ni bryr er och visar oss andra i Sverige. Politikerna i det landstinget måste vara okompetenta och sakna sunt förnuft. Vem vill flytta dit när de lägger ner självklara delar av sjukvården i kommunen. Alla i landet betalar vi skatt för att det ska finnas fullgod hjälp när det behövs. De borde skämmas som hittat på detta, de leker med människors liv som insatts.

Nicke Nordmark:  Framför på detta sätt dina synpunkter.

Henrik: Vad kostar en Ambulans kontra en Akut-bil med exakt samma utrustning och personal? Det verkar som att man gör skillnad på en liten bil kontra en ”skåpbil” för just transporten. Idiosnålhet!

Nicke Nordmark:  I första hand sparar landstinget på att personalen i akutbilen även ska jobba på sjukstugan i Åsele.

Peter: Varför har ni inte tagit reda på vad ambulansen för göra för insatser för livshotande sjuka? Att få ut narkosläkare med helikopter är centralt vid flera sjukdomstillstånd, då högre medicinsk kompetens behövs och att man kan efterleva medicinska riktlinjer. Glad att ni tar upp denna fråga, den behöver belysas. har ni tagit del av de medicinska riktlinjer som finns kring hjärtsjukvård, skallskador, sepsis och stroke innan ni valde att sända programmet?

Hasse Johansson:  Tack för inlägg. Nej, vi har inte tagit del av alla med. riklinjer vid de skador/sjukdomar du nämner.

mavicxp21: Vore intresant att veta vad dom tjänar i kronor och öre mellan akutbil och ambulans? Personalkostnaden borde vara detsamma. Min gissning är att dom inte tjänar mer en ett par tusen per år.

Nicke Nordmark:  Se mitt svar nyss. De anger själva att de tror sig spara mellan 1,1-1,7 miljoner.

Anna: Vad kostar egentligen en ambulans i Åsele?? Vad handlar det egentligen om för besparing med att ta bort ambulansen??

Hasse Johansson:  landstinget räknar med en besparing på cirka 1,5 miljoner kronor. Men det är oerhört att sia om vad det blir i slutändanb, så otroligt många parametrar att tänka på. Det ska bli intressant att se vad besparing bli i slutändan, kanske går att få facit efter ett år.

Nicke Nordmark:  Här kan ni läsa om hur vi tänkt och räknat (eller inte räknat) En del av era frågor får svar här: http://svt.se/ug/20120228094636/sa_gjorde_vi_reportaget_om_ambulansen_i_asele

Eva: Tack UG, för att ni tar upp Doroteas och Åseles situation. Det är kränkande att man år 2012, inte har rätt till den akutsjukvård som vi alla betalar för genom skattsedeln. Det är odemokratiskt, orättvist och ett gravt arrogant sätt att se på människors liv!

Hasse Johansson:  Tack för att du tittade

Håkan: Programmet ger sken av att,det är,en rättighet för alla medborgare att ha en ambulans som kommer inom10 min.var anser ni att gränsen går för detta vid 1 invånare 10, 100, 1000 eller 3000.

Nicke Nordmark:  Vi har ingen sådan uppfattning. Vad tycker du, var går gränsen, och hur tror du de som bor på FEL sida gränsen reagerar?

Stofesexpandylen: Dom tar bort en livräddare och snubben säger om folk att det bara är ”oro för förändringar”. Hur fixar man att som reporter att tvingas höra sånt extremt skitsnack?

Hasse Johansson:  Det fixar man. Det är bara bra att få båda sidors syn på saken.

E: De sparar 1,1-1,7 miljoner. per ÅR eller ??

Nicke Nordmark:  Japp, det är vad de angett till oss iaf.

Brandman: missade början av programmet... vad är skillnaden i pris på en vanlig bil och ambulans med samma personal?

Hasse Johansson:   Se tidigare svar på likande fråga.

Malin: Bra program, saknade dock att det inte kom fram att akutbilen, enligt landstinget, skulle bemannas med en sjuksköterska och en undersköterska. I verkligheten bemannas den med en sjuksköterska och en förare. En förare som inte är sjukvårdskunnig och därmed ingen hjälp vid vården av patienten. Detta är förödande ! Ambulanser bemannas med två medicinskt kompetenta personal som vårdar patienten.

Nicke Nordmark:  Helt sant. Den infon kunde vi haft med. Tack.

kalle: ni gör kanon reportage, mitt fullastöd

Hasse Johansson:  Tack

Anna: Hur snabbt får akutbilen egentligen köra? Utan blåljus får den väl inte köra snabbare än gällande fartgräns?

Nicke Nordmark:  Nix, inte fortare än fartgräns.

Marita Wärn: Kan inte tro det är sant det jag så på TV......... Tur att jag bor i Eskilstuna......Jag hade en infark 09,snappt till MSE... Om jag har bott i Åsele har jag varit död nu .HOPPAS DOM FÅR SIN AMBULANS

Nicke Nordmark:  Tror många tänker som du.

Johan: Jag gråter fast jag bor i Stockholm. Ambulansen är förutom en trygghet, naturligtvis också en av de bultar som håller ihop Åsele som samhälle. Tack för att ni gjort programmet och visar vad som händer i inlandet. Jag blir arg, ledsen och berörd!

Nicke Nordmark:  Tack själv för att du tittar och kommenterar.

Småläningen: Hej! Har tittat på programmet om ambulansen i Åsele. Vi bor i Småland cirka 3 mil ifrån Värnamo och det tar minst 30 minuter för en abmulans att komma hit. Det finns inge akut bil. Det verkar som om Åselebor har det bra.

Hasse Johansson:  Åsele äer den kommun som får vänta längst. Responstiden för ambulans är nu 32 minuter. Sedan finns det såklart enskilda personer i andra kommuner som får vänta ännu längre. Men jag tror inte åseleborna håller med om att dom har det bra när det handlar om tillgång till snabb transport med ambulans

Dick: Två frågor slog mig när jag såg programmet: 1/ Man nämnde en besparing på ca.1.5milj/år och det låter för mig orimligt när en akutbil också har kostnader som inte kan vara långt från en ambulans inkl personal. 2/ Hur gör man i Dorotea när ambulansen är på utryckning i Åsele. Har man tillgång till akutbil i Dorotea då? Fick ni några svar på dessa frågor?

Nicke Nordmark:  Besparingen har jag svarat på tidigare i chatten. Nix, Dorotea står utan ambulans när ”deras” är i Åsele.

Mia: Detta är ju helt sans- och makalöst. VART GÅR VÅRA SKATTEPENGAR TILL!!!! Människor kan ju dö. Jag är helt mållös. Jag befinner mig 4 veckor om året i området och jag är allvarligt oroad om det skulle hända mig något. Tänk alla dessa människor som bor året om i området och lever med detta hela tiden. Att bli akut sjuk och inte kunna få den hjälp man behöver. Jag skakar på huvudet.....bedrövligt i dagens Sverige!!! Vem vill flytta norröver. Jag vill, men om jag blir sjuk får jag ju inte den vård jag behöver??? Jag är så glad över alla de som kämpar för det här. Tack för att ni tar upp detta. Goa kramar till er.

Hasse Johansson:  Det är kanske fler som resonerar som du o inte vill flytta till eller flytta bort från glesbygden. Glesbygden krymper ju onekligen nöär det gäller befolkning å i ungefär samma takt försämras diverse service.

Lennart: I Åsele nyttjas ambulansen bara 2,5 timme per dygn om jag förstod saken rätt. Vad gör ambulanspersonalen den andra tiden. Jobbar de på sjukstugan eller sitter de bara och väntar? Om det gick att kombinera arbete på sjukstuga med ambulansutryckningar kanske merkostnaden för en ambulans inte skulle vara så stor och det skulle gå för små orter att behålla sin ambulans. Vet ni hur det fungerar nu?

Nicke Nordmark:  De har jourtid. Nu är tanken att de som jobbar på akutbilen samtidigt ska kunna göra pass på sjukstugan. Så sparar man en hel del. Säger de.

Marine: Vad krävs för att Åseleborna ska få tillbaka sin Ambulans?

Hasse Johansson:   Landstinget o Åsele kommun  för i alla fall samtal om att hitta en löäsning som Åseleborna kan känna sig trygga med. Sedan sa ju landstingsrådet peter Olofsson att detta med akutbil självklart ska utvärderas. Så kanske finns en chans att dom får tillbaka en egen ambuilans.

Nicke Nordmark:  Många frågar om vad besparingen blir. VLL har angett den till mellan 1,1 till 1,7 miljoner/år. I den här texten berättar vi varför vi inte gett oss in i att försöka beräkna exakt vad besparingen blir, om det blir någon: http://svt.se/ug/20120228094636/sa_gjorde_vi_reportaget_om_ambulansen_i_asele

Margareta Dahlqvist: TACK av hela vårt hjärta för detta program!!!! Det var fantastiskt att se.. och känna att VI INTE HAR FEL!!!

Hasse Johansson:  Tack själv.

Olle: Är det förenat med god etik att leka med människoliv? Detta måste vara det som får inlandet att snabbt dö ut, och innevånarna.

Nicke Nordmark:  Så upplever många det i Åsele det iaf.

Marie: Miljön kom aldrig på tal då det blir extra körningar med ambulans från Dorotea?

Nicke Nordmark:  Nej. Inte på tapeten alls.

Per: nu måste det ju ha inträffat att åsele ambulansen varit upptagen och ett nytt larm har kommit, hur har åseleborna reagerat på detta?

Hasse Johansson:  Du menar tidigare? När ambulansen i Åsele fanns kvar eller?

Dåctårn: Om akutbilen är ute 10 timmar en dag så kan knappast personalen ersätta befintlig personal på sjukstugan, så det låter inte som en besparing

Nicke Nordmark:  Nej, men ambulansen var tidigare bara ute ca 2,5 timmar/dag, så i teorien kan personalen ha tid att jobba på sjukstugan.

Pelle: Tittade på programmet nu ikväll . Kan inte tro det är sant. En fråga om akutbilen : Såg ej om denna har blåljus. Har den det.. ???? Det kan ju handla om liv eller död.. !!!!!

Hasse Johansson:  Akutbilen har inte blåsljus.

Per: tänk om vi alla som jobbar inom ambulanssjukvården kunde få samma stöd oavsett vart vi jobbar och inte få höra att ”de fått vänta länge och att vi gör ett dåligt jobb” detta är kommentarer från missnöjda patienter som har max väntetid på 15 min oftast...och är på en akut lika sanbbt.

Nicke Nordmark:  Skickar ut din tanke...

Fru till sjukling: Vilken besparing gjordes när min man blev sjuk i början av februari och fick hjälp av sex personer och tre fordon (två personer i akutbilen, två personer i ambulansen och två (?) personer i helikoptern) istället för två personer och ett fordon?

Hasse Johansson:  Just den insatsen låter onekligen kostsam. Svårt att svara på vad besparingen blir i slutändan, om det blir någon.

Anna: Visst är det så att de 2,5 timme som Åseleambulansen sägs ha arbetat är bara den tid de transporterat patienter?

Nicke Nordmark:  Den tid de varit på utryckning, inkl transport och tid hos patienter.

Me: Tack för ett fantastiskt bra reportage! Äntligen kommer det fram svart på vitt att helikoptern faktiskt är väldigt väderkänslig! Bor i Umeå men stöder vårt inland fullständigt!!

Hasse Johansson:  Jo, helikoptern är väderkänslig. Men Såklart ett ypperligt hjälpmedel när det går att flyga

jobbar i dag Å se le!!: Hur kan man sjunka så lågt som utbildad läkare(???)att man tror att det går vårda en nedkyld eller andningssvag eller strokepatient i bagageutrymme och hurr kan man ha så dåligt omdöme att man tror det går jobba med stängda dörrar, då har man ingen erfarenHET

Nicke Nordmark:  Det var ingen läkare som åkte ut med akutbilen till snödrivan, och jag är övertygad om att sjuksköterskan gjorde allt hen kunde på plats.

Berndt: Står akutbilen också 89 % av tiden ? Om man kör mer med akutbilen – varför kunde man i så fall inte göra det med ambulansen och varför kunde inte ambulanspersonalen jobba på samma sätt som personalen i akutbilen.

Nicke Nordmark:  Det måste nästan ansvariga på landstinget svara på.

marie: Vilka utbildningar har dessa personer som gör dessa beslut?

Hasse Johansson:  Jonas rastad, landstingsdirektören, är i vart fall läkare. Politikerna som tog beslutet har jag inte koll på vilka utbildningar.

Anita: Hur kan facket godkänna arbetsmiljön för personalen i akutbilen?

Hasse Johansson:  Hmm, har inte kolla det.

Micke: Ingen som undrar varför landstingen måste spara så mycket? Kan det bero på att många fått lägre skatt?

Nicke Nordmark:  Många faktorer, bla blir både medicinsk teknik och mediciner dyrare och dyrare för varje år, plus att vi lär oss mer och mer sätt för att vårda patienter. Det finns även teknik som kan spara pengar, men det övriga verkar väga över.

Marie / Dorotea: Hej en sak som inte kom fram är ju att den så kallade akutbilen inte får köra fortare än hastighets bestämmelserna och ej heller har blåljus så även det tar längre tid. Mycket bra program har ni gjort

Hasse Johansson:  Det stämmer.

jobbar i dag Å se le!!: är det någon som räknat på kostnaden på de stroke som blir sämre och får svårare komlikationer på grund att ambulanstiden kam bli flera timmar och jhelikoptern inte kan åka, i dag fick vi inga helikoptrar, upptagna!!

Nicke Nordmark:  Inte vad jag vet. Svår uträkning troligen.

Iréne Fredriksson Umeå:  Tack för ”bra arbete”, intressant skulle vara att granska landstinget i Västerbottens län, i Västerbottens Kuriren (28/2 -12) framgår det bl a att VLL ”ger 140 milj till Region Västerbotten, detta är bara ett ex, fortsätt jobba -- tack --

Nicke Nordmark:  Kan inget om detta. Nån annan kanske kan gå vidare med detta?

Dåctårn: Åker den här Akutbilen bara i centrala byn? Om den skall åka några mil utan siren och blåljus, hur lång tidsfördröjning blir det? Skall man vårda en patient utomhus i sträng kyla så blir ju allting så mycket svårare, t.ex att sätta dropp, Dra upp läkemedel som sedan sprutas in kalla i blodomloppet. Tycker det hela verkar ytterst suspekt.

Hasse Johansson:  Akutbilen ska hålla sig inom Åsele kommun. finns så vitt jag vet ingen uträkning om dom tappar tid pga avsaknad av siren o blåljus. Men i den miljön med lite trafik tror jag inte det handlar om någon större tidsförlust. men som sagt, har inte sett nåt svart på vitt i frågan.

Monika Thelin: Mycket bra program! Hoppas ni fortsätter landstingsgranskningen med den faktiska nedläggningen av Kiruna sjukhus! Där har ni mycket att bita i om ni törs!

Nicke Nordmark:  Vi törs. Får se om det blir aktuellt.

marianne: Vi som bor i andra delar av Sverige, hur kan vi stötta er kamp? Finns det nån form av ”upprop” eller protestlistor? Ingen i Sverige kan tillåta att detta händer någonstanns i vårt land! Vi vill stötta er, och hjälpa alla andra som kan drabbas av liknande neddragningar. Allt detta för att spara då politikerna är mer intresserad av att sänka skatter. Låt oss betala den skatt vi måste för att bibehålla och förbättra vår välfärd.

Hasse Johansson:   Lägger ut din undran.

Ibo Schupp-Jonasson: Sedan måste ju nämnas att Dorothea's ambulans KANSKE är där efter en halvtimme...och helikoptern KANSKE kan flyga...

Hasse Johansson:  ja, så är det.

carin i Umeå: Tack för att ni gör så bra jobb!!. Viktigt. Det finns massor av frågor men att ställa till politikerna och hoppas att fler reagerar på liknande övergrepp på demokratin från politiker som inte konsekvensananlyserar sina beslut utifrån verkligheten utan har pengar i vägen för sin syn. Skönt att se folkets samarbete och uppror. Hoppas det lyckas. Det behövs verkligen att de som blir styrda höjer sina röster och att de styrande granskas och inser att deras existens vilar på folks förtroende.

Nicke Nordmark:  Tack för dina synpunkter.

monicaskellefteå: jag skulle vilja att ni fortsätter reportagen om neddragningen i Västerbottens läns landsting och ta med även Skellefteå lasarett.där är stora nedragningar på gång som kommer att skapa stora problem för oss i Skellefteå.

Hasse Johansson:  Vet ej vad vi kommer att göra mer på detta. Men tack för uppslaget

marina petsava Stockholm: Har man råd att inseminera ensamma kvinnor med skattepengar och inte har råd att behålla en Ambulans, så viktigt för alla i Åsele? Vilket tid lever Sverige i? Marina, Stockholm

Nicke Nordmark:  Alltid svårt att ställa olika grupper och behov mot varandra. Men tack för dina synpunkter.

xandria: har det verkligheten tänkt igenom vad otryggheten kostar?

Nicke Nordmark:  Rastad sa ju i programmet att han tyckte oron gått över styr, vad det kostar framgår inte.

”Krilon”: Heder och tack till de från utlandet inflyttade till Åsele, som i reportaget visade upp en relevant stridsvilja, en medveten aktivism och mod att offentligt och högt protesterade och fick igång många svenskar på orten. ”En svensk tiger”, och accepterar oftast vad beslutshavarna fattar, ovanför folks huvuden... Bra jobbat UG, som vanligt!

Hasse Johansson:   Jo, jag har nog aldrig varit i en ort där ALLA vi mötte var oerhört engagerade i frågan.

Helsingborgaren: Låter som en skattehöjning skulle vara en bättre lösning på problemet än att leka med människors liv!

Nicke Nordmark:  Kanske det. Blir möjligen aktuellt kommande år, och förmodligen i fler landsting än Västerbotten isf.

En orolig Göteborgare: Jag har i flera fall tyckt att ni i UG är för enkelspåriga som tex PF VS IFK men det här är något av det värsta jag sett i detta så kallade Svenska rikes välfärd. Man har en skyldighet att ta hand om dom gamla och unga kosta vad det kostar vill. Förbaskat bra program Janne J.

Nicke Nordmark:  Tack. Ska framföra det till Janne.

AR: Det bor folk ännu längre bort också, ala i Åsele kommun bor inte i tätorten. Hur länge ska de behöva vänta på ambulans?

Nicke Nordmark:  Svar: Ännu längre om de bor åt ”fel” håll.

gunga: försök att sälja de styrande i umeå på blocket också

Nicke Nordmark:  Ny form av demokrati??

Häggis: Jag tror inte de behöver oroa sig för hastigheten. Närmaste trafikpolis finns nog i Lycksele alt Umeå.

Hasse Johansson:  Ok. Förstår din poäng.

gunnar: En halvtimme till ambulansen kommer – vad är problemet? Det är många som får vänta betydligt längre.

Hasse Johansson:  När sekunder räknas är det ett problem. Ett stort problem.

Örjan: Jag är utflyttade åselebo sedan många år. Jag sitter tårögd och förtvivlad när jag ser vad som händer i min hembygd. Såg någon som bodde 3 mil från värnamo, som uttryckte att de nog hade det bra. Tycker att han ka ta och studera en karta och kolla hur stor kommunen är! Dessutom ska man veta att ofta klarar inte Åsele/Dorotea av några ”svåra” fall utan dessa måste transporteras till Lycksele (8 mil) eller till länsjukshuset i Umeå (16 mil). Det minsta man åtminsotne borde kunna begära i detta land, är att varje kommun har en ambulans.

Nicke Nordmark:  Avstånden är stora. Helt klart ett problem.

Paulina Jonsson: Tusen tack för programmet!! Hoppas beslutsfattarna gör om och gör rätt efter det här...

Hasse Johansson:  Tack själv

Anna: Förr tog man det bästa man hade o la på akutsjukvården. Detta innefattade inte bara ett par timmar utan flera dagar. Idag gör man tvärtom. Man satsar på samtalsterapi o anhörigvård o annat ja sånt man inte behöver för långt långt senare o frågan är ifall man skulle behöva allt sånt ifall den akuta vården fungerade.. Sen är det jättefokus på resurser i livets slutskede,.

Nicke Nordmark:  Tack för din kommentar.

Mauritz Johansson: Jag är intensivvårdsläkare och har arbetat som ambulansöverläkare och lärare för sjukvård i fält. Det jag ser i ert reportage är att de två från landstinget inte vet vad de är för situation de har att bedöma. Det är en mycket svår situation de ordnat personalen i akutbilen.

Nicke Nordmark:  Ja, det är det. Dessutom är det bara EN sjuksköterska som åker ut, tillsammans med en förare, som i praktiken kunde vara jag eller vem som helst med körkört. Dock har de väl ambitionen att utbilda även dem.

Patrik Nilsson: Man hänvisar till helikopter i programmet. Men hur tar man patienten till landningsplatsen om man inte kan ta patienten i akutbilen?

Hasse Johansson:  Intressant fråga. Antagligen vänta på att ambulans också ska komma.

Andreas: Ställde ni aldrig frågan om landstinget kunde köpa ambulansen och ersätta personbilen? Detta hade ju löst det hela?

Nicke Nordmark:  Den kostnaden hade nog varit densamma som att låta företaget i Åsele bedriva sin verksamhet. Inte mkt de hade sparat iaf.

Per: låg belastning på ambulansen är inte ett isolerat åseleproblem, hoppas inte berörda politiker i dessa landsting såg detta program (: då förvinner fler ambulanser.

Hasse Johansson:  Det var säkert en och annan politiker som såg programmet.

G: I programmet talar både tjänsteman och politiker vagt om att konsekvenserna och besparingar, men vad jag kan förstå har det inte tagits fram ordentliga underlag som har kunnat presenteras vare sig för indragningen av ambulansen i Åsele eller akutplatserna i Dorotea. Kunde ni få fram några sådana uppgifter?

Nicke Nordmark:  De har räknat mkt på hur ambulansen används, simulerat fram responstider m.m så nog har de en hyfsad bild av konsekvenserna.

Gunilla: Jag vill tacka för att ni genom kvällens program så otvetydigt belyser ambulansproblematiken i inlandet. Jag har själv rötter där och min mor bor fortfarande där, fast inte just i Dorotea eller Åsele. Hon är ofta sjuk och i behov av snabba vårdinsatser, men även där hon bor tas ambulansen bort. Resonemanget från ansvariga beslutsfattare var i programmet helt huvudlöst, anser jag. Det ”underlag” som man skaffar sig genom detta beslut innebär naturligtvis i praktiken att man först i efterhand kan utvärdera hur många liv som gick tillspillo. Detta kan vara dödsstöten för inlandet, för vem vill etablera sig där nu?

Hasse Johansson:   tack för synpunkter

disident: Hej! Att dra in ambulansen för en påstådd ”besparing” på ca 1Mkr av 150 är i själva verket likvärdigt med att skjuta upp ett skenmål. Allt fokus från medborgare och massmedia riktas mot denna fråga medan ingen bryr sig om de destruktiva nedskärningar för 149 Mkr som kan genomföras i lugn och ro. När detta genomförts kan man kosta på sig att ta tillbaks ambulansen eller ”en personbil med bårplatser och blåljus” om man vill slippa erkänna att det är en ambulans. UG borde inte ha låtit sig luras att slösa ammunition på detta skenmål utan istället ha granskat eländet som nedskärningarna för de övriga 149 Mkr ställer till med i Västerbottenssjukvården. Men det går ju att ta igren i ett senare program. Hälsningar

Nicke Nordmark:  Intressant tanke. Visst missar vi målet ibland. Överlåter granskning av hur de övriga 149 miljonerna skall sparas till lokala medier. Ett bra tips!

Fred Nyström: Klokt Lennart, men de kanske var för enkel lösning. Allt skall ju vara på entreperenad nu.

Hasse Johansson:  Lägger ut svar till lennart

Andreas: Hur kan man spara 1,5 miljoner kronor på detta. Skillnaden i nypris mellan en ambulans och en akutbil torde ligga på runt 800 000 kr. Exkl teknisk utrustning, eftersom det är densamma. Underhållet på ambilans och akutbil torde vara ungefär detsamma. Personalkostnaden likaså då den ständigt är bemannad av två personer. Var har politikerna hittat besparingen?

Hasse Johansson:  Se vår metodbeskrivning på Uppdrag Gransknings hemsida om hur vi har resonerat kring besparingarna.

Undran: Kommer alla frågor med hur censurerar ni ?

moderator: Peter Bagge: Nej, alla frågor kommer inte med. Men Hasse och Nicke svarar på allt de hinner.

Sara Nilsson: Vill bara tacka för ett bra reportage! Har varit med i kampen om Malå’s ambulans som vi glädjande nog vann... Nu är det Åseles tur!!

Hasse Johansson:  tack själv. Vi får se vad som händer

Henric: Vem betalar böter och lön till den akutsjukvådare som blir av med körkort, när dom vill komma fram till patien snabbt och saknar blåljus ( skall inte trafiklagstiftningen gälla i glesbyggd )

Hasse Johansson:  Dom förväntas föälja lagen

Fred Nyström: Fred Nyström Luleå: Jag skulle önska att ni även tar in neddregningarn i Norrbotten i fortsatt repotage om AC och BD

Hasse Johansson:  Det finns säkert saker att titta på i många olika landsting. Tänker du på något specifikt i Norrbotten?

Mattisgbg: Först bra reportage och tack! Programet belyser egentligen ett grundläggande problem i sjukvårdens ekonomi idag. Tillgänglighet är inte viktigt utan det är produktion i ert fall beläggningstid på ambulansen. Jag citerar M kihlgren verksamhetschef chef i GBG och Vg regionen ”vi skall finnast till för de stora sjukvårdskrävande grupperna och där de finns” Alltså inte i första hand livräddande verksamhet utan det är underordnat! Detta är naturligtviss en konsekvens av konkurensutsatheten där du måste visa jämförbara siffror alltså produktionstal. Målen blir fel när vi inte mäter kvalitet i räddade liv, förkortade sjukskrivningar räddade lemmar m.m. Istället tittar vi på, ambulansen hade denna beläggning och vi nåde fram till så här många inom en viss tidsram. De politiskt valda är alltför ofta ganska okunniga i verksamheten och hör nog vad för konsekvenser det blir men förstår inte vad resultatet blir för den enskilde. Det som är oroande är att Jonas Rastad som faktiskt begriper det kan vara så kallblodig i sin analys. Har man då inte missuppfattat sin etikska kod som läkare att rädda liv? Hur upplever ni dem i era intevjuer är de så kallblodiga eller bara naiva

Nicke Nordmark:  Tack för intressant inlägg. Jag upplever sällan beslutsfattare som kallblodiga faktiskt. De har ofta oerhört svåra ekvationer att lösa helt enkelt, och väljer nog det bästa lösning de tycker sig finna. Här tycker jag personoligen att de borde stått upp för att indragen ambulans innebär en försämring, inte försökt få det till att akutbilen är ett komplement.

Jampe: Vad kan landstngsdirektörens årslön vara, säkert ca 1,5 miljon, där finns kanske en lösning ;-)

Nicke Nordmark:  Hans lön är offentlig. Bara ringa landstinget och begära ut den uppgiften. Det har inte vi gjort.

Eva: Vilhelmina, Malå, Sorsele m fl nu får ni nog passa er, snart har ni nog en akutbil där också.

Hasse Johansson:  Skulle akutbilen i åsele utvärderas som ett lyckat projekt så är det väl inte alls omöjligt att det blir fler akutbilar. men starten för akutbilen i Åsele har ju inte varit helt problemfri, minst sagt.

anna: Vem tar hand om Doroteaborna när Doroteas ambulans är i Åsele och sjukstugan är stängd? Den stänger ju 17.00 på vardagar. Inställelse tid för ambulans i Åsele blir 32 min. Vad blir den då i dorotea?

Nicke Nordmark:  En högst relevant fråga som jag skickar vidare till beslutsfattare i landstinget som jag är övertygad om läser detta. Det borde åtminstone va deras plikt att läsa.

Fred Nyström: Får jag skicka ett mail till dig så sjkall du få en hel del matnyttigt om vad som händer i Norrbotten.

moderator: Peter Bagge: Mejla redaktionen på granskning@svt.se

LJ: I detta mycket genomlysta program så kommer inte frågan riktigt fram, men som en tillfrågad person sa så vore det väl enkelt att dra in på administration och närvaron av politiskt tillsatta människor som enbart tänker på sitt ”viktiga” kall som innebär ersättningar. Dessa pengar skulle snabbt betala för den ambulans det är frågan om. Enbart två landsfullmäktigemöten med alla kostnader som dessa omges av skulle med råge betala ambulansen. Nä, nu är det dags att visa dessa politiker att de finns på sina ”positioner” enbart för att folket röstat för att de ska framföra folkets uppfattningar. Finns inte denna förståelse från politikerna så anser jag att de omedelbart skall skaffa en annan födkrok som säkerligen skulle innebära att de fick ”arbeta” för sitt uppehälle.

Hasse Johansson:  Landstinget  i västerbotten ska spara 150 miljoner kr, enligt landstingsrådet Peter Olofsson så dras det in i princip över hela länet å även  administrationenhar drabbats av nedskärningar

Bengt: Jag vill gärna att ni håller med om följande: Om vi inte hade varit med i EU hade Åsele kunnat ha två ambulanser.

Hasse Johansson:  Vet inte riktigt varför jag ska hålla med om detta. Hur menar du?

Ute i skogen: Förklara gärna vad den ekonomiska skillnaden är mellan en ambulans och en akutbil. Hur ser personalfördelningen ut? Vad är det man sparar pengar på?

Nicke Nordmark:  Ffa på att personalen samtidigt jobbar på akutbil och sjukstuga. s.k arbetsintegrering.

Inger och Hans: Fick inte klart för oss vilken eknomisk fördel det innebar med akutbilen. Ekonomisk kalkyl saknas mellan alternativen. Motivet var ju att spara pengar. Hur mycket pengar handlar det om?

Hasse Johansson:  se tidigare svar

n'Yngve i Skellefteå: Om man börjar med att räkna behoven av vårdplatser, sköterskor, läkare och ambulanser kanske man upptäcker att man inte alls behöver Landstinget !! Tänk vilka pengar man skulle spara då ! n'Yngve i Skellefteå igen.

Nicke Nordmark:  Den frågan har levt länge.

Mike: Pengarna ska väl alltid användas där de gör störst nytta, om man bara kan änvända en ambulans till 15% så kanske andra lösningar är bättre. Den stora skillnaden är om jag förstår det rätt att akutbilens personal kan arbeta med annat när det inte är utryckning, stämmer det?

Hasse Johansson:  Det är en skillnad. men den största skillnade som åseleborna upplever är att dom nu tvingas vänta mycket längre på att transpoirteras med ambulans. Å även Dorotea drabbas ju av detta.

fd glesbygdsbo: Landstingen i hela Sverige måste spara många miljoner för att budgeten ska gå ihop, teknik o mediciner blir dyrare, skatteintäkterna sjunker o alla landstingsanställda vill ha mer betalt, ingen vill att just de ska drabbas men ingen vill heller betala mer landstingsskatt.......

Nicke Nordmark:  Så är det nog.

Marianne 73 år i göteborg: Jag grät framför TV-n – kunde aldrig tro att läkare som har som yrke att rädda och förhoppningsvis göra människor friska, har en sådan syn på sjuka och skadade personer – skäms var ordet. ,

Hasse Johansson:  tack för ditt inlägg

xandria: tack för ett bra program...sluta utarma tryggheten på landsbygden

Hasse Johansson:  tack själv

janne: Fan va ni var försiktiga i kväll sett er betydligt vassare

Nicke Nordmark:  Ja, det har du nog.

Inlandsbo: Bra program ni visar hur det är dagens Sverige med landstinget att den nedrustas. Men hur blir det nästa års budget inom landstinget när statsbidraget försvinner med 330 miljoner för landstinget i Västerbotten. Det är ingen som tänker på det. Vad händer då med inlandet i Västerbotten.

Nicke Nordmark:  Bra fråga.

Jocke, Åsele: Tack för att ni ställde Peter Olofsson mot väggen i frågan om hur personalen i akutbilen ska gå till väga om en patient vid en trafikolycka måste komma in i värmen pga kraftig kyla. Att de som tar besluten inte kan svara på den frågan utan hänvisar till personalen i akutbilen. Länge sedan man sett någon slingra sig så mycket. Tack för att ni tar upp frågan för oss Åselebor och tack för ett bra program!

Nicke Nordmark:  Tack för att du tittat och kommenterat.

Nisse: Upplever att det blivit en prestigefråga.Rastad sa ju att de skulle in med en större bil t.ex. jag tror att akutbilen kan få kosta hur mycket som helst till slut å ändå får vi inte tillbaka ambulansen.

Hasse Johansson:  Ok. Vi får hoppas att det inte är prestige som avgör. men det är klart att landstinget vill att akutbilen ska fungera, annars hade dom ju inte tagit beslutet.

C: Det bästa vore ju om politikerna själva bodde/levde i situationen de ska ta beslut om... Så de själva får stå i det dom skapar tillsammans med sina familjer. Hur många av dessa politiker bor på plats?

Nicke Nordmark:  Kan inte svara hur många politiskt aktiva i landstinget som bor på plats. Tyvärr.

Fred Nyström: Jag kan inte förstå varför man röstar på S så dom får majoritet i landstinget trots att de flesta tycker år ut och år ut gör dåliga beslut, så är de i Norrbotten i alla fall.Kanske samma i AC.

Nicke Nordmark:  Intressant synpunkt.

Mats Lahti: Ett bra och viktigt repotage, som vanligt när ni granskar. Men det vore intressant att ta upp de allmännas förfall och skattesänkningarnas bidrag till detta? Sedan funderar man ju över om det inte är tryggare att vara hund i stockholm än människa i Åsele tänker då på djurambulansen i storstan. Även här i Kiruna är sjukvården inte alls vad den varit snart har nog även vi en akutbil som hämtar skadade gruvarbetare och trafikanter. Men vi kanske kan hyra in en djurambulans från storstaden då :-(

Nicke Nordmark:  Det vore kreativt!

Jenny: Borde inte Åseleborna betala mindre skatt nu när dom inte har samma rättigheter till sjukvård som exempelvis stadsbor?

Nicke Nordmark:  Får väl bli en valfråga om ett par år.

Classe i Mjölby: Tack för bra reportage. Man blir så arg och skrämd när man hör hur landstingsdirektören tycker att att oron hos människorna i Åsele har tagit för stora proportioner. Det gäller ju människors trygghet och mellan liv och död . Dessa hjärtlösa tjänstemän ser pengar som viktigare än människor. När det gäller trettio miljarder för nya Jas är det inget snack men 1,5 miljoner för en ambulans i glesbyggd så är det annat. Hoppas att ambulansen kommer tillbaka för det är Åselebornas rättighet.

Hasse Johansson:   jag tycker inte heller att oron tagit för stora proportioner utan jag tycker att Jonas rastad borde ta den på allvar. Det är ju trots all redan en svårt nedkyld person som blivit behandlad i bagageluckan.

Kalle: Responstiden är 32 minuter i _bästa_ fall med ambulansen från Dorotea. Ambulansen skulle mycket väl kunna vara uppe i Borgafjäll, 10 mil ”fel håll” från Dorotea.

Nicke Nordmark:  Jag håller med. Landstingets uträkning på 32 minuter är i mitt tycke ett best case scenario. Kommer kanske visa sig när det utvärderas att det blev längre.

Ann-Britt: Pierre Vi stödjer Åseleborna i deras kamp härifrån Motala

Hasse Johansson:  Vidarebefordrat

Annette: Tack för ett bra program även om man blir upprörd så man knappt kan andas. Jag trodde inte det var möjligt att göra nerdragningar som riskerar människors liv. Finns det inga riktlinjer för hur lång tid det får ta innan en ambulans skall kunna vara på plats i Sveriges välfärssamhälle? Annette i Stockholm

Nicke Nordmark:  Inte som jag känner till iaf.

Linus: Kämpar de för att få tillbaka ambulansen??

Nicke Nordmark:  Ja, såvitt vi förstår är målet att återfå ambulansen på något vis.

lapplänning: Jag skulle vilja veta vad landstingsdirektören Jonas rastad menade i den sista intervjun skulle vara för tillfälle när det kan bli bättre vård av enakutbil istället för en ambulans? Är personalen i akutbil mera utbildad än ambulanspersonal?

Hasse Johansson:  Nej, akutbilspersonalen är inte mer utbildad. jag antar att han menar att akutbilen inte lämnar Åsele utan alltid finns där till hands, när ambulansen var borta så var den borta. Å andra sidan om man vänder på det så var jue ett av prblemen med åseleambulansen att den var borta för lite.

Robert Andersson: Det känns märkligt att det var inflyttade människor som drev kampen mot nedskärningar. Stort tack till dessa som vågar säga ifrån och inte stå som får som går mot slakt. Detta är resultatet av politiker som styr efter egna värderingar, inte efter vad folk vill ha.

Nicke Nordmark:  Ja, visst är det intressant att de engagerar sig så mkt.

Per du Hane: Varför konstaterar inte reportern priset på ambulansen på Blocket och jämför detta med en specialutrustad Golf. Personalen är densamma.

Nicke Nordmark:  Hade vi kunnat göra, men uträkningen är betydligt mer komplicerad än så. Läs: http://svt.se/ug/20120228094636/sa_gjorde_vi_reportaget_om_ambulansen_i_asele

Håkan: Ett av de mest upprörande programmen i Uppdrag Gransknings historia. Vilken analytisk kyla de båda topparna uppvisar. Man kalkylerar ju närmast med att människoliv kan gå till spillo....jag får i alla fall den känslan. Ryser nästan över Rastads kalla ”expertanalyser”. Frågan är ju så slälvklar! Klart att det vid en olycka eller en stroke kan röra sig om sekunder/minuter för att rädda liv. Räcker inte det ? Räcker inte det att man kan rädda ett liv ? Rastad verkar inta betraktarens synvinkel – ”spännande att prova nya ideér”. Brrrrrrrrrrrr

Hasse Johansson:  Tack för dina synpunkter.

Ove: Hur många brandbilar i detta land har lägre nyttjandegrad än amulansen i Åsele? Är Dorotea ambulansen i Borgafjäll när larmet i Åsele går har den ca: 15 mil körväg till Åsele och hur många renar och älgar finns det efter dessa vägar?

Nicke Nordmark:  Kan inte siffror för brandbilar tyvärr. Men du har rätt i avstånden och problemet med det.

moderator: Peter Bagge: Chatten är öppen ytterligare ca 15 minuter.

Sara Nilsson: Jag skulle med glädje betala mer i landstingsskatt om det innebar att Åsele fick tillbaka sin ambulans! Detta TROTS att jag bor 5 il från umeå och har lång väntetid om olyckan skulle vara framme.. Skillnaden är att jag har valt att bosätta mig ” i skogen” av fri vilja.. Det har och kommer aldrig att finnas en ambulans här! Åseleborna har inte valt, ingen har frågat om de kan betala mer i skatt och ingen har rätt att ta ifrån dem möjligheten att få en snabb transport till sjukhus!!

Hasse Johansson:   Landstingsrådet peter Olofsson säger att han inte tycker att skattefrågan är en fråga enbart för landstinget å att han gärna vill ha kvar det vapnet till framtida, ännu tyngre besparingar.

Carina Torgestad: Vi medborgare behöver skapa en ny ordning i Sverige. Ska makten utgå från folket måste vi även före val veta vad vi röstar på. Samtliga partier bör avkrävs med utgång från de lagar vi har i Sverige vad de kommer att erbjuda om de ska få vår röst Kommun/Landsting/ Riksdag. I detta fall skulle politikerna innan valdagen redogjort för medborgarna Åsele att de tänker ta bort ambulansen för den fanns inte i deras budget. Då skulle vi medborgare ha en ärlig chans mot det politiska etablissemanget. Idag är vi både finansierar och förlorare när partierna/politikerna inte behöver redogöra för oss väljare hur de tänker fördela våra inbetalda skatter innan vi går till vallokalerna. Efter valet är det för sent att påverka. Vid valet 2014 hoppas jag att vi medborgare ställer alla våra frågor om vilken offentlig service vi får för våra inbetalda skatter. Är du inte nöjd med svaret hos ditt parti kanske hittar du svaret hos ett annat parti. I värsta fall har vi alla rätt att rösta blankt. För att grundlagen ska gälla behöver vi transparens i politiken.

Nicke Nordmark:  Kan iofs tänka mig att politiker får svårt att svara exakt vad som händer flera år framåt. Svårt att ha den ekonomiska överblicken.

Lisa: Besparingar? Vart går gränsen när människors liv står på spel! Man tappar verkligen,tron på detta samhälle.Dom pratar människors trygghet,dom har betalat,hela sitt liv för denna trygghet.Första dom gör,sparar in på små kommuner vilka signaler,skickar dom.Det är den skrämmande verkligheten, allt ska bort. T.o.m dom kan experimentera,med liv,med reservresurser,för att spara in pengar.Säger ganska mycket om dom som bestämmer,skrämmande verklighet.

Nicke Nordmark:  Lägger ut din kommentar.

monicaskellefteå: Tack för ett bra program.Vi här i Skellefteå är utsatta för samma sak som i Åsele.Protester har skickats till Olofsson men han har inte behagat att komma till Skellefteå.Där ska man lägga ner vår kir.klin och 1 ambulans ska skickas till Robertsfors.Det betyder att vi inte kan få akut hjälp av kir här i Skellefteå.Och vi har 13 mil till Umeå. Vi har frågat oss varför dom inte lägger ner nåt i Umeå istället. Vi är en ganska stor stad och ska förlora en så viktig klinik.Vi har mejlat till Olofsson och tryckt på han svarar inte ens på mailen.

Nicke Nordmark:  Finns all anledning för lokala medier att titta närmare på detta.

Daf: Finns större problem i Sverige än detta. Smarta prylar som reglerar sockret i blodet, insulin och så vidare. Uppdrag granskningar påpekar fel problem....enligt mig

Nicke Nordmark:  Det finns absolut många probelm att granska och belysa. Vi valde just nu detta.

orolig mamma: Jag blir väldigt ARG ledsen och orolig. Jag har förlorat ett barn i plötstlig spädbarnsdöd han hade varit borta förlänge för att kunna rädda hans liv . det kom två ambulanser till oss från värnamo dom gjorde allt vad dom kunnde Det tar ca 25 minuter att köra men jag kommer inte ihåg hur snabbt dom kom till oss men det tog nog inte mer än 15 minuter. Det kan hända vem som helst! Dom som beslutat detta har dom någonsin behövt ambulanssjukvård ? Hoppas att dom får tillbaka sin Ambulans ! Tack för att ni tog upp detta.

Hasse Johansson:  Otroligt tragiskt att höra din historia. Svårt att ens försöka vidden av en sån sorg..Känns futtigt att försöka sig på något slags svar på en chatt. Men stort tack för att du tittade och delade med dig av detta.

gus: Om landstinget ska vara kvar borde det endast koncentrera sig på sjukvård !!!!

Hasse Johansson:  Menar du istället för kultur? Det är i vart fall en mycket liten del av landstingets budget i västerbottens som satsas på kultur.

EVY/ BYBO: JAG FÖRSTÅR INTE HUR DOM KAN SÄGA ATT ”AKUTBILEN ” ALLTID FINNS PÅ PLATS I ÅSELE, HUR BLIR DET DÅ NÄR DE MÅSTE ÅKA 9 MIL ENKEL VÄG PÅ ETT LARM.

Nicke Nordmark:  Då är de inte på plats, fast oftast är det då närmare för en ambulans att åka, skulle jag tro, beroende på var i kommunen larmet kommer från. Ambulansen är en gränslös resurs som dirigeras av SOS Alarm som alltid vet var alla ambulanser befinner sig o skickar den närmast lediga.

Ann-Britt: Vi börjar med en insamling till en ny ambulans..genast, vilka hänger på??

Hasse Johansson:  Lägger ut din uppmaning

Irene Andersson: Det får bara bli en peson som behöver sjukhusvård och ambulans (sjukbil) till sjukhus i taget så det blir att stå i kö

Nicke Nordmark:  Den risken finns såklart, men den fanns även med EN ambulans.

Mepa: Janne Josefsson tog upp den viktigaste frågan, tiden, men fick inte något riktigt svar av beslutsfattarna. Vid stroke, intärna blödningar, andningsbesvär mm är det viktigt med snabba transporter i kombination med rätt akutvård och det klarar inte akutbilen av.

Hasse Johansson:  Tycker också att det är en oerhört relevant fråga

xandria: det är i princip vetenskapligt bevisat att inflyttade eller återinflyttade är de som normalt sätt brukar vara de som startar uppror mot nedläggningar då de har bott på andra platser

Nicke Nordmark:  Den vetenskapen känner jag inte till.

Doroteabo: Synd att beräkningen vad beräkningen 2.5 timme nyttjande av ambulansen inte var med .. är det som det sägs att det räknas bara som utnyttjandetid då ambulansen är på väg till patient eller skjutsar patient .. inte på väg tillbaka till utgångspunkten ?

Nicke Nordmark:  Det vet jag faktiskt inte. Det borde vi ha kollat upp ordentligt. Tack för påpekandet.

aggan: Sänk lönerna i landstingen,avskaffa alla onödiga tjänstemän å använd pengarna rättvist: vård till ALLA oavsett var man bor=självklar rättighet!

Nicke Nordmark:  Men om du sänker lönerna, vilka vill då ta de nödvändiga jobben?

Ewa: Att ambulansen försvunnit är givetvis en katastrof. Det är också katastrofalt att politiker uttrtycker sig så cyniskt och i det närmaste föraktfullt angående människors oro. Sådana politiker kan vi inte ha? Vad ska vi göra? Åsele: moblilisera oss andra – vad kan vi göra för att hjälpa till? Vi måste enas – var i landet vi än bor.

Hasse Johansson:  Många vi mötte i Åsele provocerades av att landstingets företrädare inte ville medge att det är en försämring. Jag tror det skulle betuyda en del om ansvariga faktiskt ställde sig upp och medgav att; ja, detta är en besparing, detta innebär försämring...

Anna: Kan man helt enkelt inte ta o sluta o räkna.. Ja eftersom ingen ändå vet vad man har fått för pengarna. Då är det väl bättre o bestämma vad man vill ha först o putta pengar dit o sen fortsätta så nedåt o då måste ju ambulans komma först.

Nicke Nordmark:  Enkel matematik.

inlandsbo: Tack för ett bra program. Det jag funderar över är om det verkligen blir en besparing. De måste anställa 3 sjuksköterskor till på natten i Åsele och även 3 på dagen för att täcka upp personalen på ”akutbilen” som jag förstår det!!! Dessutom så tvingar de i princip personalen som redan jobbar på sjukstugan att jobba på akutbilen mot sin vilja. Landstingets personalpolitik!!!

Nicke Nordmark:  Det återstår at se vad besparingen faktiskt blir. Den uträkningen lär göras så småningom.

Ann-Britt: Ann-Britt Kommer Ni att följa upp detta program om ambulansen/Åsele???? TACK för ett bra program

Hasse Johansson:  Vi kommer i alla fall att försöka få klart för oss vad besparingen egentligen blir i slutändan. Om det blir någon.

vilhelminabo: Tack för ett bra program. Hoppas det blir en uppföljning. hela inlandet oroar sig. Vi betalar lika skatt som kusten var är lika vård? En fråga ; hade landstingspolitikerna privatchafför mellan umeå-åsele?

Nicke Nordmark:  Det vet jag inte. Ingen av dem körde.

Patrik: Mycket bra program men jag saknade lite mer om doroteas situation . att det skulle ta bara 30 min till åsele med ambulans är i bästa fall...i sämsta fall är ambulansen inne i jämtland elle uppe i borgafjäll när larmet går och särsklt nu under skid och skotersäsong när befolkningen är dubblerad. var det ingen som kom på den vinklingen att kustborna invaderar våra fjäll på helgerna?

Hasse Johansson:  Vi fokuserade mer på Åsele denna gång. Kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg nämnde problemen för turister o företagare i programmet.

Lars: Varför ställdes inte frågan varför man inte testade akutbil i Umeå ?

Nicke Nordmark:  Frågan ställdes av en deltagare på mötet, som var med i reportaget. Rastad svarade att det är en intressant fråga, men tycker väl i princip att det är bättre att testa där det är tänkt att denb ska användas.

Moclis: Jag förstår inte varför personalen inte kan alternera mellan ambulans och sjukstuga likväl som mellan akutbil och sjukstuga???

Hasse Johansson:  Det antar jag att dom kunnat göra. Jag har inte sett om den lösningen utretts fullt ut.

Henrik Sundström Stensele: Inlandskommunerna anses av politiker från stora kommuner som Umeå och större, att vi är en stor belastning och erhåller skatteutjämningsbidrag som är ett beslut taget av Sveriges Riksdag. Vi anses då som bidragstagare, att det är ett rent bidrag som Holmlund och storstadspolitikerna ser det. Detta är ett problem som följer med i Landstingspolitiken. Jag skulle vilja att de såg på Landsbygden på andra sätt, titta på vårt grannland i Norge. I Norge kan inte kommunerna beskatta sina innevånare det sköter staten om. Staten fördelar sedan pengarna enligt vissa principer som skall göra det möjligt att leva på liknande villkor över hela landet. Skillnaden i övrigt är att då kan kommunerna själva har rätt beskatta näringarna, gruvorna, vattenkraftverken, alltså nationellt viktiga men lokalt baserad verksamhet. Denna beskattningsrätt är rimlig med tanke på var varifrån resurserna tas, i Norge ger det glesbygden många många miljoner till landsbygden, så många av vissa kommuner långt från överhettade Osloområdet tillhör de rikaste kommunerna i Norge. Så skulle vi också kunna ha det i Sverige. Alltså se Inlandet som den resursrika region det är. Låt betydligt mer av värden som produceras i gruv- och kraftverkskommunerna också stanna där. Förutom den upprättade självkänsla det skulle ge småkommunernas innevånare genom att inte längre ständigt bli kallade för bidragstagare, skulle vi dessutom kanske en gång för alla slippa höra klagosången från företrädare i tillväxtkommunerna som så innerligt behöver våra råvaror och energi för sin tillväxt.

Nicke Nordmark:  Vet ej hur det ser ut i Norge, men det är en intressant tanke.

Intresserad: Jag hade gärna sett en jämförelse om hur många invånare det går per ambulans i Storstadsregionen Stockholm tex och hur länge man kan få vänta här på ambulans.

Nicke Nordmark:  Lista på responstideni kommunerna finns på vår hemsida.

Erik: I Malå som FICK behålla ambulans blev det en så att Lanstinget skall fixa en ambulans som kommunen skall stå för garage och de som jobbar i Ambulansen. Lanstinget får betalt från kommunen och slipper ansvaret.

Hasse Johansson:   Jag vet att även Åsele för diskussioner med landstinget nu. Vi får se var det landar.

Fred Nyström: Om de shade varit så att Åseleborna hade varit väldigt sjukliga och använd ambulansen mycket mera, skulle dom ha fått behålla den då? Synd att inte den frågan ställdes.

Nicke Nordmark:  Skulle tro att den förhållandevis låga nyttjandegraden av ambulansen spelat en roll för beslutet, ja.

Anna: Oj vad man blev upprörd och förbryllad efter att ha sett programmet. Bli så arg att ledningen kan vara så nonchalant. En god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen«, står det i hälso- och sjukvårdslagen från 1982. Tveksamt om vi lever upp till lagen. Att landstingsdirektören i slutet av programmet medger att denna ändring medför större risker för strokedrabbade men sedan lägger till att det är enbart ca fyra stycken i Åsele per år som får stroke. Detta är inte vård på lika villkor. Att dem nu också funderar på att skaffa en större bil som man kan jobba i och ha patienten i. Det liknar mer och mer att man bör ha en ambulans men landstingsledningen vill inte erkänna detta. Vill också hälsa åseleborna som gör det bra som säger ifrån!

Hasse Johansson:  Skickar vidare din häslning till folket i Åsele

Carl: I Arjeplog (norrbotten) är man på väg att dra in jourläkaren kvällar och helger, och vintertid fördubblas befolkningen när alla utländska biltestare kommer, hur tänker man på Landstingen?

Nicke Nordmark:  Det får du fråga Kent Ögren och de andra.

Annette: Jag skulle med glädje betala mer skatt jag också fast jag bor i Stockholm och har det oerhört förspänt, 2min från ambulansen. Så jag sover tryggt och det önskar jag att alla sveriges medborgare skall kunna göra. Det viktiga i livet är inte en fråga om några kronor mer i plånboken .

Nicke Nordmark:  Alla vi pratade med i Åsele kunde oxå tänka sig betala mer i skatt. Olofsson menar att frågan är mer komplicerad och att han behöver skattevapnet till kommande fördyringar.

Ramona Fransson: Hej! Var det någon som frågade Jonas Rastad, landstingsdirektören, om han föreslagit Golf personbil istället för ambulans i resten av Sverige? För om det är så himla bra i Dorotea och Åsele är det ju en toppenidé att införa i hela Sverige. Om Jonas Rastad lägger fram det som ett förslag borde han ju få medalj som den bästa spararen i Sverige!

Nicke Nordmark:  Vi får väl se.

Lappnissen:  Jag tycker att ni missade rejält när ni valde att släppa den ekonomiska uträkningen, det är helt omöjligt att dom tjänar 1.5 miljoner på detta, enkelt att räkna ut, löner till de anställda i ambulans kontra löner till akutbilspersonal, sen bara marginell skillnad för bilkostnad, det borde de ansvariga fått svara på!

Hasse Johansson:  Ok. jag kan säga att vi verkligen försökte. Men det hindrar ju inte att vi följer upp besparingen när facit finns.

Elin: Mycket bra repotage! Västerbottesn landsting borde granskas separat. De sparar in överallt på de mindre vårdinrättningarna som redan är hårt pressade, NUS (Norrlands Universitetssjukhus) prioriteras över allt annat. Fråga Skellefteå lasarett...

Hasse Johansson:  Tack för beröm. Värmer så här strax innan chatten slutar.

Denise: Jag tycker detta är fruktansärt! människors liv ska inte vara olika värt beroende på vart man bor utan man borde ha rätt till lika vård för alla. Att låta ekonomin bestämma i ärenden som handlar om liv och död är fel! Att vara medborgare i sverige innebär rättigheter och skyldigheter till bland annat liv och trygghet och detta ska politikerna verka för, det känner jag att det beslutet som har tagit av politikerna inte har gjort. FRUKTANSVÄRT, de borde skämmas!

Hasse Johansson:   d

Nicke Nordmark:  Tack så hemskt mycket alla ni som engagerat er i chatten. Nu är det dags att avsluta. Läs mer om hur vi gjort reportaget här: http://svt.se/ug/20120228094636/sa_gjorde_vi_reportaget_om_ambulansen_i_asele

Hasse Johansson:  Tack för alla inlägg, synpunkter o frågor. I vanlig ordning hann vi bara med en del. Ni som har tips om framtida reportage i Uppdrag Granskning är avälkomna att ta kontakt. Mig når ni på hasse.johansson@svt.se

moderator: Peter Bagge: Tack för det stora intresset! Och tack till Nicke och Hasse för alla svar. Därmed stänger vi för ikväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer