Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Affan Akram, Ericssons fd arbetsledare, kidnappades av IS i tjänsten. Nu vittnar han om att telekomjätten inte en enda gång hört av sig efter den traumatiska händelsen. ”Jag kan inte beskriva det de gjorde”. Foto: SVT

Affan efter IS-kidnappning – ingen kontakt från Ericsson: ”De är hänsynslösa”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Affan Akram, Ericssons tidigare arbetsledare i Irak, kidnappades av IS när han fick i uppdrag att ordna ett tillstånd av terrorgruppen. Han uppger att företaget inte en enda gång kontaktat honom sedan han lyckats fly från Mosul och IS.

– De är hänsynslösa och likgiltiga och ger inget stöd alls.  

I februari berättade Affan Akram, då anonymt, i Uppdrag granskning om hur han, som anställd av en underleverantör, pressades av uppdragsgivaren Ericsson till att ordna ett tillstånd från IS, för att kunna fortsätta sin verksamhet. Ett möte under en bro i Mosul slutade med att Affan Akram kidnappades under vapenhot.

IS höll honom i husarrest i Mosul, därifrån försökte Affan Akram desperat få hjälp av sin uppdragsgivare Ericsson. Han fruktade för sitt liv, men fick inget gehör. 

– Jag ville bara få någonting. Ett brev eller någon som skulle komma och hämta mig vid vägspärren. 

Se reportaget: Den svenska IS-skandalen

Ingen hjälp kom. Affan Akram berättar att han efter en månad på egen hand lyckades lämna terroristerna och Mosul. Även då sökte han chefer på Ericsson, utan att få svar.

Vittnade om summan IS krävde

Kidnappningen av arbetsledare Affan finns med i Ericssons interna rapport om misstänkta mutor i Irak. Affan Akram har vittnat om att IS krävde bolaget på pengar. 

– Som jag minns så var det ungefär 400 000 dollar för varje månad i ett halvår. Totalt 2,4 miljoner dollar, säger Affan Akram.

Affan Akram upplever att hans vittnesmål gjort honom icke önskvärd i telekombranschen. Han beskriver en total tystnad från Ericsson. Inte en enda gång under eller efter internutredningen har de tagit kontakt, menar Affan Akram. Tillsammans med brittiska advokater förbereder han sig på att stämma den svenska telekomjätten.

Ericsson avböjer intervju

SVT:s Uppdrag granskning har upprepade gånger bett om en intervju med Ericssons ledning. De har konsekvent avböjt. I ett mail som skickas till Uppdrag granskning den 17 oktober skriver bolaget:

“… vi tar det här och alla liknande anklagelser mycket allvarligt – såväl det påstådda uppförandet som det faktum att det amerikanska justitiedepartementet meddelat oss att Irakutredningen från 2019 inte var tillräckligt redovisad för dem...

...Vi arbetar direkt med myndigheterna, inklusive DOJ och SEC, för att där det behövs lösa och uppmärksamma alla problem.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.