Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det måste passera många banker och många ögon”. Kammaråklagare Thomas Hertz om att kriminella får hjälp att gömma stora summor pengar utomlands. Foto: SVT

Åklagaren: ”Förvånar mig något oerhört”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Åklagare Thomas Hertz reagerar på Uppdrag Gransknings avslöjande om att svenska kriminella gömmer undan stora summor pengar i Dubai. Han förvånas över att bland annat banker inte tycks göra tillräckligt för att förhindra detta.

– Det är väldigt många ögon som kanske väljer att titta bort, säger han.

Uppdrag Granskning kan avslöja att flera personer som kopplas till grov organiserad brottslighet i Sverige i flera fall tjänar hundratusentals kronor årligen på att hyra ut sina lägenheter i Dubai. Miljontillgångarna är okända för svenska myndigheter som vill mäta ut skulder och ersätta brottsoffer.

Bland annat avslöjas hur en gängledare, dömd till livstids fängelse för att ha beställt två mord i Malmö, tjänar hundratusentals kronor om året på att hyra ut en tvårummare i Dubai.

”Pengarna måste passera lång rad av händer”

Thomas Hertz, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, menar att det ska vara svårt att hjälpa kriminella att frakta pengar som kommer från brott utomlands.

– Det måste passera många banker och många ögon, säger han i Aktuellt.

Han förvånas ”något oerhört” över att man inte tycks göra tillräckligt för att förhindra detta.

Hör honom utveckla sitt resonemang i klippet ovan.

svenskarna i dubailäckan

Läckan innehåller detaljerade uppgifter om hundratusentals fastigheter i Dubai, bland annat vilka som står som registrerade ägare, under åren 2020 och 2022.

Uppdrag granskning har identifierat 887 svenskar som stått som registrerade ägare till fastigheter i Dubai under något eller båda åren. 66 av dem är dömda för brott, har skulder till staten eller får bidrag i Sverige.

Uppgifterna kom först till Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), en ideell organisation baserad i Washington D.C. i USA som forskar om internationell brottslighet och konflikter. Materialet delades sedan med norska E24 och Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som i sin tur delade materialet med ett internationellt nätverk av journalister.

Dataunderlaget kommer från en serie läckor från Dubai Land Department. Uppdrag granskning har verifierat identiteterna på svenskarna i läckan.

2022 ägde svenskar fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USD, motsvarande 4,3 miljarder kronor, enligt en beräkning som har gjorts av forskare vid The EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk – Centre for Tax Research i Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.