Allvarliga problem med hygienen på Kravslakterier

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kravslakterier har fler anmärkningar och brister vad gäller hygien och livsmedelssäkerhet än slakterier utan certifiering. Det handlar bland annat om det som Livsmedelsverket kallar för ”bajs på maten”. Ett av slakterierna med flest anmärkningar är knutet till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Bristerna handlar bland annat om fekala föroreningar, det vill säga avföring på djurkropparna, något Livsmedelsverket ser allvarligt på.

– Och det hänger ju ihop med hela slakthygienen, att hålla djuren rena. Det är ju viktigt för att inte människor ska bli sjuka av maten. Ett enkelt uttryck kan vara att vi faktiskt inte vill ha bajs på maten, säger Tobias Krantz på Livsmedelsverket. 

Kontrollerar inte livsmedelssäkerhet

I Kravs omfattande regelbok står det tydligt att slakterierna ska följa gällande lagar. Men Krav kontrollerar varken hygien eller livsmedelssäkerhet. De litar istället på att Livsmedelsverket ser till att lagarna följs. Gör de inte det kan Livsmedelsverket utfärda ett så kallat föreläggande.

Av Sveriges cirka 100 slakterier är drygt 30 Kravcertifierade. Uppdrag granskning har gått igenom samtliga av Livsmedelsverkets förelägganden mot alla slakterier de senaste tre åren, totalt 134 stycken. De visar att Kravslakterierna har fler anmärkningar och brister vad gäller hygien och livsmedelssäkerhet än slakterierna utan certifiering. 90 av 134 föreläggandena gick till Kravslakterier.

Slakteri knutet till universitet

Utanför Uppsala ligger det Kravcertifierade slakteriet Lövsta kött. Det har en speciell roll inom svensk livsmedelshantering genom sitt nära samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Lövsta kött tillhör de slakterier som fått allra flest förelägganden under de senaste tre åren. 

Även här har man bland annat problem med fekala föroreningar, alltså avföring på lamm- och fårkroppar. Eftersom slakteriet inte har åtgärdat de problem Livsmedelsverket uppmärksammat har det utdömts viten på sammanlagt 160 000 kronor. 

Påverkar inte samarbetet

Men att Lövsta kött inte följer livsmedelslagarna påverkar inte samarbetet med SLU.

– Precis som Krav och SLU och andra som vi samarbetar med så har de också inblick i hur en slaktverksamhet fungerar, vilka kontrollsystem som finns, hur vi jobbar med avvikelser och hur vi gör någonting åt dem. Så för deras del så tror jag att de ser att vi har en bra verksamhet och att vi aktivt jobbar med avvikelseuppföljningar, säger Dirk van der Krogt, vd för Lövsta kött.

“Det är beklagligt”

Ivar Vågsholm är professor vid enheten för bakteriologi och livsmedelssäkerhet på SLU.

– Jag ser på det som beklagligt och det är inte bra. Men det är Livsmedelsverket som bestämmer om verksamheten ska få bedrivas uppe i Lövsta eller inte.

Som universitet, ska man inte hålla lite högre standard? Det är många slakterier som inte har de här problemen, men det slakteriet som ni har samarbete med har det.

– Det är beklagligt.

Krav: “Inte acceptabelt”

Att en majoritet av alla Kravslakterier som är certifierade för livsmedelsförädling återkommande bryter mot svensk livsmedelslagstiftning var inget som Krav kände till. 

– Nej, jag kände inte till att det såg så illa ut, säger Anita Falkenek, vd för Krav. 

Nu behöver de se över rutinerna, säger hon. Att Kravslakterierna har större problem med hygienfrågor och livsmedelssäkerhet än vanliga slakterier ser Anita Falkenek allvarligt på. 

– Ja, det är inte acceptabelt att det ser ut så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.