Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Alzheimersjuka Kent-Ove förlorade jobbet – går miste om ersättning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jobbet fungerade inte för Kent-Ove Forsell. Han fick flera varningar och sa till slut upp sig. Först senare fick han veta att han drabbats av demens, men då fick han sjukersättning baserad på att han var arbetslös. Nu vill han att reglerna ändras så hänsyn tas till sjukdomen i efterhand.  

– Det här är en fråga vi får titta på, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Kent-Ove Forsell i Krylbo fick varningar på jobbet när han inte använt hjälm och tog med sig spillvirke hem. Han fortsatte att bryta mot regler trots varningar.  

– Jag var väl lite sur och arg för att du skulle få sparken, att du liksom inte skötte dig, säger hans fru Karin Forsell.

Se serien: När jag inte längre minns dig

Efter varningarna gick han till läkare. Men innan han fick alzheimerdiagnosen och blev sjukskriven hade han hunnit sluta på jobbet. Sjukpengen fick honom därför att reagera. Den var flera tusen lägre än om han skulle haft kvar sitt arbete. Både Kent-Ove och hans fru Karin Forsell tycker det är orättvist. De är övertygade om att han förlorade jobbet på grund av hur sjukdomen förändrade honom. Det borde gå att få full sjukpeng i efterskott, menar de.  

– Jag kan förstå att han känner så, säger verksamhetsområdeschefen Daniel Grynfarb på Försäkringskassan och fortsätter: 

– På Försäkringskassan kan vi inte agera i ärenden innan vi får kännedom om att någon är sjukskriven och har en diagnos. Och det har vi gjort i hans fall, när vi väl fick kännedom om det. 

Ministern: ”En fråga vi får titta på”

Kent-Ove Forsell har fått sjukpeng helt enligt reglerna – att ändra på dem är en fråga för riksdagen som stiftar lagar, förklarar Daniel Grynfarb.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) vill inte kommentera det enskilda fallet.  

– Det varken kan eller får jag. Men det här är en fråga som vi får ta med oss helt enkelt och titta på, säger hon. 

Olika bedömningar

På minnesmottagningen i Solna är cirka 400 demenssjuka patienter i arbetsför ålder inskrivna. Enligt kuratorn Lotta Lindgren har många av dem problem med Försäkringskassan.  

– Vi inom vården kan inte se vad det är som skiljer patienterna åt för de kan vara lika sjuka men får olika bedömningar. 

Daniel Grynfarb vill inte kommentera de enskilda fallen men säger:  

– Finns det skillnader är det självklart inte bra att de finns där. Vi vill att man får likadana ersättningar från oss om omständigheterna är tillräckligt lika varandra. Sen finns det alltid skillnader mellan individer som gör att utfallet kan bli annorlunda, säger han.  

Den största gruppen demenssjuka är över 80 år. Cirka 10 000 personer som lever med demens i Sverige är under 65 år, enligt Demensförbundet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.