Pensionären Sixten räddar grannarna – ambulansen tar två timmar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Saivomuotka i Kiruna kommun har du fått vänta upp till två timmar på ambulans – om du inte blir sjuk eller skadar dig på kontorstid. Den pensionerade gruvarbetaren Sixten Rautio har vid flera tillfällen fått köra sjuka invånare när ambulansen stängt för dagen.

Sixten Rautio bor i byn Saivomuotka i nordöstra Kiruna kommun. Här har invånarna haft 15 mil till sin närmaste ambulansstation i Vittangi. Förutsatt att larmet gått under kontorstid. All annan tid har de fått vänta på att ambulansen ska köra den två timmar långa vägen från Kiruna. En sträcka på 22 mil som motsvarar avståndet mellan Stockholm och Falun i Dalarna.

Se reportaget: Sjukvårdens förlorare – SVT Play

Vården – Val 2022

Det är inte bara Saivomuotka som drabbats. Hela östra Kiruna kommun har saknat tillgång till ambulans på plats i närområdet under kvällar, helger och somrar. 80 procent av årets alla timmar har dörren till ambulansstationen i Vittangi varit låst.

LÄS MER: Regionrådets oväntade sms till SVT:s reporter

Förhoppningsvis har dock Sixten gjort sin sista insats för Region Norrbotten. Efter Uppdrag gransknings intervju med regionrådet Kenneth Backgård ska ambulansen i Vittangi efter sex år återfå sin dygnet runt-bemanning.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Sjukvårdens förlorare” finns att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet