Anders Kompass lämnade sitt jobb på FN 2016 och är idag ämnesråd på svenska utrikesdepartementet. Foto: SVT

Anders Kompass och Marocko-telegrammen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Anders Kompass har varit i blåsväder tidigare, under sin karriär inom FN. Då handlade det om hans kontakter med den marockanska regeringen i den infekterade Västsahara-frågan. Men också i det fallet friades Anders Kompass av FN:s interna utredare.

Som hög FN-chef lämnade Anders Kompass uppgifter om FN:s inre arbete till den marockanska regeringen. Han kallas ”Marockos gode vän” i ambassadörens rapporter från deras enskilda möten om den infekterade 40 år gamla konflikten i Västsahara. Uppdrag granskning har läst dokumenten.

Anders Kompass ”är en mycket god vän till Marocko”, han har hjälpt oss neutralisera motståndet mot Marocko skriver Omar Hilale, Marockos ambassadör i Genève i en av de rapporter han skickar hem till utrikesministeriet i Rabat.

UG – FN och övergreppen

Läckte på Twitter

Rapporterna, som inte har bekräftats av Marocko eller ambassadören, är daterade mellan 2011 och 2014 och läcker ut på Twitter under hösten 2014 via en anonym hackare som kallar sig @chris_coleman24.

Twitterkontot är numera avstängt, men de över 700 dokumenten ligger kvar på nätet och där nämns Anders Kompass vid namn i ett tjugotal av rapporterna. Marockos ambassadör beskriver hur hans ”gode vän” (Kompass) under enskilda möten i detalj rapporterat om FN:s inre arbete i en av de mest långdragna konflikter världsorganisationen är inblandad i, Marockos ockupation av Västsahara.

”Min gode vän”

Ambassadörens ansträngningar att motverka ett avtal om Västsahara stödjs enligt de läckta rapporterna av ”vännen” Kompass. För Marocko är det avgörande att FN-mandatet att ingripa i konflikten inte utvidgas och det lovar Anders Kompass i slutet av januari 2013 att ta upp med sin chef, högkommissarien för mänskliga rättigheter Navi (Navanethem) Pillay. Ambassadören har nämligen fått veta att Pillay skall ha ett viktigt möte med FN:s medlare i konflikten, Christopher Ross, bara fem dagar senare. Efter mötet mellan Ross och Pillay får ambassadören dessutom en detaljerad rapport om Ross strategi i konflikten.

Ambassadör Omar Hilale skriver den 31 januari 2013:

”Därför har jag bett min gode vän, Anders Kompass, chef för fältoperationerna vid FN:s avdelning för mänskliga rättigheter, att göra fru Pillay medveten om hur viktigt det är att undvika att ge några som helst löften om en eventuell utvidgning av Minursos [FN-styrkan i Västsahara UG:s anm.] mandat vad gäller mänskliga rättigheter… Herr Kompass har lovat mig att diskutera detta med fru Pillay före mötet med Herr Ross 5 februari.”

Kandiderade till annan tjänst

När dokumenten läcker är Anders Kompass chef för fältoperationerna hos FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), en högt uppsatt position inom FN. Han kandiderar samtidigt till en bättre tjänst som högkommissariens andreman. I de läckta telegrammen rapporterar ambassadör Hilale om Kompass ambitioner till utrikesministeriet i Marocko med orden ”…i ljuset av detta är det mycket troligt att den mest sannolika kandidaten blir svensken, AK…”.

Hans nära kontakter med Marocko påstås bero på just hans karrärambitioner och en förväntan om stöd från Marockos allierade i FN-systemet: Frankrike och Spanien. Något han själv tillbakavisar.

– Jag sökte tjänsten som biträdande högkommissarie och blev intervjuad för posten, säger Anders Kompass till Uppdrag granskning. Men det enda jag har sett är att han [Marockos ambassadör, UG:s anm.] rapporterar till Rabat är att Anders Kompass har sökt. Han säger ingenting om att Marocko borde stödja Anders eller borde göra det eller det för att Anders är en vän. Nej, han har bara korrekt informerat att Anders är en kandidat.

Detaljer från FN:s interna möten

Enligt vad ambassdören får berättat för sig handlar mötet mellan FN-medlaren Cristopher Ross och högkommissarien Navi Pillay i februari 2013 om två mycket viktiga frågor i Västsaharakonflikten: att ge FN-styrkan Minurso rätt att ingripa vid brott mot mänskliga rättigheter, och vikten av att höga FN-företrädare som Pillay besöker bägge parter i konflikten och inte bara Marocko.

Idag tittar FN-soldaterna i Minurso-styrkan på utan att få ingripa vid de många dokumenterade övergrepp som pågår i Västsahara. Deras uppdrag inkluderar inte brott mot mänskliga rättigheter.

Redan dagen efter mötet kan ambassdören i detalj rapportera om mötets innehåll till utrikesministeriet i Marockos huvudstad Rabat: ”Jag har äran att nedan informera er om de viktigaste punkterna i den information som min ”vän” vid OHCHR inhämtade vid mötet i går [mellan Pillay och Ross]: Monsieur Ross briefade fru Pillay om sitt senaste besök i regionen… Han förtydligade …att han lämnar alla rekommendationer vad avser mänskliga rättigheter i Sahara åt högkommissarien…” Men medlaren Ross framhöll också att han hoppades att hon skulle lyfta den frågan.

Stod inför besök i konfliktzonen

Högkommissarie Pillay stod inför ett viktigt besök i konfliktzonen och en annan tung fråga på mötet var om hon skulle åka till flyktinglägren i Saharaöknen där västsaharierna bott i tält och hyddor sedan Marocko ockuperade deras land för över 40 år sedan. Ross rekommenderade henne att göra ett sådant besök, men ambassadören kunde lugna utrikesministeriet i Rabat med att hon inte gav Ross några besked på den punkten.

Ambassadör Omar Hilale skriver den åttonde februari 2013:

”Högkommissarien förband sig inte att följa några av de råd eller rekommendationer som Herr Ross gav henne. Hon reagerade inte på hans rekommendation att besöka Sahara. Vad gäller rekommendationen att utöka Minursos mandat vad avser mänskliga rättigheter, svarade hon att ”det är FN:s generalsekreterares sak att besluta vad han önskar ska ingå i rapporten till Säkerhetsrådet.”

Ambassadör Hilale konstaterar också i de läckta dokumenten att Anders Kompass har mer inflytande på högkommissarien än de som Marockos anser vara fiender i konflikten. ”för tillfället [är hon) mer benägen att lyssna på chefen för fältoperationerna [Anders Kompass] än på chefen för Mena-gruppen, tunisiern Frej Fenniche, som har vilselett henne … och agerat bakom hennes rygg …”

Förnekar inte kontakter

Anders Kompass förnekar inte kontakterna med Hilale, utan menar att det ingick som en helt normal del i hans arbete på FN i Genève.

– I mitt jobb ingick att ha kontakter med diplomaterna, alltså ländernas företrädare i Genève, så det var ju inte bara Marockos ambassadör utan med ambassadörer från många länder, säger Kompass till Uppdrag granskning.

– Många länder var väldigt kritiska till vårt arbete och försökte stoppa eller försvåra vårt arbete med mänskliga rättigheter. Då ingick det att ha kontakter och försöka förklara vad mänskliga rättighetsarbetet stod för.

Hade goda kontakter inom FN

Kompass menar att förklaringen till ambassadör Hilales omfattande rapportering från deras möten är Västsahara-frågans vikt för Marocko och att ambassadören ville framhålla sig själv som en person med omfattande och goda kontakter i FN-systemet.

– Alla inom FN, både i Genève och där han nu är verksam som Marockos ambassadör [på FN] i New York, såg att det låg i hans personlighet att rapportera mycket. Riktigt eller inte. I många av de här läckta rapporterna framgår att han ville framställa sig som en person som hade mycket bra kontakter med FN-byråkratin, säger Kompass.

– Jag gav honom inte mer information än det han redan visste.

Internationell uppståndelse

Uppmärksamheten kring Anders Kompass blir ändå omfattande. I Sverige skriver bland annat Svenska Dagbladet och Tidskriften Västsahara.

Också brittiska The Guardian, spanska El País och inflytelserika amerikanska tidskriften Foreign Policy uppmärksammar de läckta rapporterna.

Efter läckan på hösten 2014 anmäls Kompass och utreds av FN:s internutredare (OIOS) som dock i maj året därpå friar honom från anklagelsen att ”vara källan till obehörig information till den marockanska regeringen.”

Fakta: Anders Kompass

Anders Kompass har jobbat inom FN sedan 2002 och hade sedan 2009 tjänsten som chef för fältoperationer på i Genèvekontoret för högkommissarien för mänskliga rättigheter. Officiellt namn är OHCHR The Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (på franska, HCDH, Le Haut-Commissariat des Nations Unies aux droits de l’homme. 

När Kompass träffar Omar Hilale 2012 var den före detta sydafrikanska domaren Navi Pillay chef och högkommissarie. Hon har en bakgrund i internationella brottmålsdomstolen i Haag och Kompass var en av hennes närmaste män och hade insyn i det interna arbetet på högkommissariens kontor.

Efter henne tillträdde i september 2014 den jordanske prinsen Zeid Ra’ad al-Hussein som högkommissarie och det var framför allt under honom som konflikten med Kompass utvecklade sig med flera utredningar och en avstängning som Kompass överklagade och fick upphävd.

Anders Kompass friades av FN:s internutredning, OIOS, 5 maj 2015.

Han lämnade sitt jobb på FN 2016 och är idag ämnesråd på svenska utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – FN och övergreppen

Mer i ämnet