Annas son dog av droger från Hemulen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under våren och sommaren 2012 upptäckte läkarna en ny substans som kopplades till 15 dödsfall. Dennis Ström var en av de som dog. Men när hans mamma skrev brev till drogbutiken Hemulen som sålde drogerna till Dennis fick hon inget svar.

Dennis Ström hade problem med droger. För att komma bort från problemen flyttade han till Härnösand. Han bodde på behandlingshem, skrevs ut och skaffade sig ett jobb. Men av någon anledning trillade han dit igen.

– Vi kunde inte ens tänka oss att han dött av en drog. Han hade köpt en ny soffa, en ny teve. Han hade betalt av alla sina skulder. Han var jätteglad, och droger fanns inte på kartan, säger Anna Ström, Dennis mamma.

UG – Det lagliga knarket

Dennis Ström avled efter att han använt drogen 5-it, som är en amfetaminliknande drog, som helt lagligt kunde säljas i nätbutiker. Men under våren och sommaren 2012 upptäckte läkaren att ytterligare 14 personer hade dött med precis samma drog i kroppen. Elva av dem var unga män och i övrigt helt friska.

Skickade hatbrev till Hemulen

Det var från drogshoppen Hemulen som Dennis hade köpt sina droger som sedan skulle ta hans liv. Anna Ströms sorg efter sonens bortgång visste inga gränser.

– Jag blev förbannad, så började jag kolla på Flashback och på sådana forum. Och när jag märkte hur de pratade så blev jag arg. Riktigt arg. Jag skaffade en hotmailadress och sedan så skrev jag ett hatbrev till Hemulen.

Reporter: Vad skrev du?

– Jag ”beställde” massor av droger. Jag svor i brevet. Jag skrev att de skulle skicka massor eftersom jag är ju redan död. Sedan kallade jag dem för jävla massmördare eftersom det var 14 andra som hade dött, och säkert många fler.

Friades från brottsmisstankar

Dennis död bidrog till att polisen i september 2012 gjorde ett tillslag mot en lägenhet i Malmö, som visade sig vara Hemulens varulager. Tre personer åtalades misstänkt för brott mot narkotikalagen och läkemedelslagen. Men de friades, eftersom det inte blev klarlagt i rätten huruvida drogerna var klassade som läkemedel eller narkotika.

– De har inga hjärtan. De har kopplat bort det och använder bara huvudet och ser pengarna. Det finns inte någon medmänsklighet överhuvudtaget, säger Anna Ström.

Reporter: Hade du velat fått svar på ditt brev?

Ja kanske ett trevligt svar. Tänk vad häftigt om jag kunde få den personen att fråga sig själv

”vad är det jag sysslar med, vad är det jag sysslar med, vad är det jag har gjort?”

Uppdrag granskning har upprepade gånger sökt företrädarna för Hemulen, men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det lagliga knarket

Mer i ämnet