Hör Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem svara på kritiken från hennes egna medarbetare. Foto: SVT

Arbetsmiljöverkets generaldirektör till attack mot Stockholms stad i munskyddsfrågan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem tillbakavisar den hårda interna kritiken mot hennes egen myndighets agerande. Istället menar hon att det är arbetsgivarsidan Stockholms stad som har agerat ”rättsvidrigt” i frågan om munskyddskrav på ett äldreboende.

Munskyddskonflikten tog sin början 7 april då fackförbundet Kommunal la ett skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm, med kravet att personal skulle ha munskydd under visiren.

Arbetsgivaren Stockholms stad bestred det, men Arbetsmiljöverket gick på fackets linje och beslutade om krav på munskydd för personal som jobbar med bekräftad eller misstänkt covid-19. Beslutet hade kunnat bli vägledande för hela landets äldreomsorg, men överklagades till Förvaltningsrätten av Stockholms stad.

SVT Nyheter har i en rad publiceringar granskat striden som sedan utspelade sig och Uppdrag granskning kunde i förra veckan berätta nya uppgifter om vad som skedde bakom kulisserna

Bland annat framförde arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson, som var med och fattade beslutet om munskyddskrav på Serafen, hård kritik mot sin egen myndighets agerande.

“Vi kohandlar inte med någon”

Jenny Bengtsson har en politisk och facklig bakgrund, men är anställd hos Arbetsmiljöverket och agerade i detta sammanhang som tjänsteman.

Kritiken handlar om det som skedde efter att hon, tillsammans med ett antal kollegor, fattat sitt beslut.

Arbetsgivaren Stockholms stad erbjöd sig då att dra tillbaka sin överklagan – om Arbetsmiljöverket ändrade beslutet om munskyddskrav på äldreboendet Serafen. Erbjudandet diskuterades på en myndighetskonferens 9 april som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kallade till.

I en intervju med Uppdrag granskning säger nu Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem att hon inte vet exakt vad som diskuterades på konferensen och att hon själv inte deltog.

– Men däremot så har ju Stockholms kommun i samband med våra inspektioner framfört detta och det är ju faktiskt helt rättsvidrigt. Vi kohandlar inte med någon, säger hon.

Svarar på kritiken

Arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson gav en annan bild. ”Rättsvidrigt” och ”kohandel” var ord som även hon använde – men hon syftande på den egna myndighetens agerande.

Hon berättade om hur hon och hennes kollegor i beslutsgruppen för Serafen-ärendet efter konferensen kallades till ett internt möte av sin regionchef Anna Billgren som framförde att beslutet borde ändras, vilket Jenny Bengtsson reagerade starkt emot.

Men Erna Zelmin-Ekenhem delar inte den bilden.

– Vi sitter inte med någon arbetsgivarpart och diskuterar att dra tillbaka våra beslut eller inte.

“Vi har inte agerat partiskt”

Men i ett mejl som Uppdrag granskning tagit del av från den 9 april skriver regionchef Anna Billgren till Jenny Bengtsson att cheferna på Arbetsmiljöverket har bett inspektören och de andra som fattat Serafen-beslutet att ta ställning till Stockholms stads erbjudande.

Hon skriver också att Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Varg anser att det är ett alternativ:

“Möjligt att jag var otydlig. Det jag refererade till som handlade om att ”dra tillbaka överklagandet” (och vad vi då skulle kunna göra från vår sida – exempelvis ett förtydligande) var från förmiddagens möte med myndigheterna. Anna Varg menade att det var ett alternativ som vi kunde diskutera. Vi sa också att detta inte är något som vi avgör utan att det är en fråga för er som handlagt ärendet.”

-Jag var inte med så jag kan inte alla detaljer, men vi ändrar inga beslut. Min bedömning är att vi inte har gjort några rättsliga fel, vi har inte agerat partiskt eller någonting emot vår instruktion eller mot lagstiftningen, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Såhär kan man göra? 

-Ja, det menar vi.

I ett mejl bemöter Stockholms stad kritiken mot deras erbjudande att dra tillbaka överklagan:

“Ingen från Stockholms stad har uttryckt sig på detta sätt vad jag vet. Någon annan kommentar har vi inte”, skriver kommunikationsstrateg Carl Smitterberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.