Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inga kommentarer” – här kör Adel Shalabi iväg med bil när han får frågor om mailen som visar överenskommelsen med leverantören Canon. Foto: SVT

Avslöjar: Chef på Akademiska sjukhuset fick pengar vid miljonaffär med Canon

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vid inköp av en ny avancerad röntgenapparat till Akademiska sjukhuset i Uppsala begärde den dåvarande verksamhetschefen att leverantören Canon skulle betala ut 200 000 kronor till hans privata konto. När det inte gick att lösa tecknades ett konsultavtal med Canon värt 200 000 kronor, det kan Uppdrag granskning avslöja.

Affären rör en avancerad röntgenapparat som används vid neurologiska ingrepp och som köptes in under våren 2019 för 6,5 miljoner kronor. I samband med att fakturan för röntgenapparaten godkändes för betalning av den dåvarande verksamhetschefen Adel Shalabi, finns en mejlkonversation mellan honom och Canon Medical Systems svenska vd Ann-Charlotte Nylander. Uppdrag granskning kan visa hur Adel Shalabi flyttade över konversationen från sin arbetsmejl på Akademiska till sin hotmailadress. Därifrån skickade han över sitt privata bankkontonummer till vd:n.

Intern konflikt om pengarna 

Men pengarna betalades aldrig till Shalabis privata konto. Upplägget mellan honom och Ann-Charlotte Nylander skapade en konflikt på Canon, enligt uppgifter till Uppdrag granskning. Istället upprättades ett konsultavtal där Adel Shalabi fick en förskottsbetalning på 200 000 kronor utbetalt från Canon till hans företagskonto.

Se reportaget: ”Vårdchefens hemliga deal” i SVT Play

Varken Canon eller Adel Shalabi vill visa upp avtalet, men säger att det handlade om föreläsningar som Shalabi skulle hålla på uppdrag av Canon. Föreläsningarna genomfördes aldrig, på grund av pandemin, uppger Canons och Adel Shalabis advokater till Uppdrag granskning. 

Flera bjudmiddagar med Canon

Inköpet och uppgörelsen med verksamhetschefen föregicks av flera bjudmiddagar i samband med mässor runt om i världen. Där deltog inte bara verksamhetschefen, utan även flera andra från Akademiska sjukhuset. Och Canon stod för notan vid middagarna.

Adel Shalabi har, trots upprepade försök, undvikit att svara på Uppdrag gransknings frågor om affären. Han svarar till sist i ett mejl att konsultavtalet och de 200 000 kronorna inte har något att göra med inköpet av röntgenapparaten som skedde tidigare samma år.  

Förundersökning inledd

Efter att region Uppsala tagit del av SVT:s granskning av affären med Canon gör de en polisanmälan.

– Ni har gjort det troligt att det finns ett mutbrott i den här affären och då är det ju de rättsvårdande myndigheterna som får ta det vidare, säger Anne Nilsson, chefsjurist på Region Uppsala.

Riksenheten mot korruption har nu inlett en förundersökning gällande misstänkt givande och tagande av mutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.