Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill inte prata med er om det här” – se när Uppdrag granskning söker upp Canons vd Ann-Charlotte Nylander, efter att ha väntat på hennes svar i tre månader. Foto: SVT

Här gömmer sig Canons vd i en skrubb vid frågor om misstänkt pengaöverföring

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I samband med försäljningen av en avancerad röntgenapparat erbjöds verksamhetschefen på Akademiska sjukhuset ett konsultavtal värt 200 000 kronor av leverantören Canon. Allt i enlighet med gällande lagar, menar Canon. Men när Uppdrag granskning sökte upp vd:n på röntgenmässan i Göteborg gömde hon sig i en skrubb.

– Jag vill inte prata med er om det här, säger Ann-Charlotte Nylander.

I tre månaders tid sökte Uppdrag granskning Canons vd Ann-Charlotte Nylander för att ställa frågor om miljonaffären med Akademiska sjukhuset 2019. Först efter lång korrespondens med det europeiska huvudkontoret i Nederländerna medgav Canon att man hade en affärsrelation med tidigare verksamhetschefen på Akademiska sjukhuset, Adel Shalabi, som fattade beslut om inköpet av röntgenapparaten.

Se reportaget: ”Vårdchefens hemliga deal” i SVT Play

Begärde pengar till privatkonto 

Konsultavtalet skrevs först efter att Canon fått en begäran från verksamhetschefen om att sätta in 200 000 kronor på hans privata konto. Samma summa betalades i stället ut till Shalabis företag. Det var enligt avtalet förskottsbetalning på föreläsningar han skulle ha hållit för Canons räkning men som sen inte blev av, enligt Canon på grund av pandemin.  

“Avtal följer lagar och regler” 

Strax före sändningen av reportaget skriver vice vd för Canons europeiska huvudkontor Rob de Jong ett mejl till Uppdrag granskning att ”avtalet med Adel Shalabis företag helt och fullt följer lagar och regler”. 

Affären mellan Canon Medical Systems och den tidigare verksamhetschefen på Akademiska sjukhuset har nu polisanmälts av Region Uppsala. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.