Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte möjlighet att diskutera det nu” – se när kungen får frågan om makten över de 350 bostäderna. Foto: SVT

”Behöver kungen 350 bostäder?” – här duckar kungen reporterns fråga

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kungen bestämmer och har rätt att nyttja 350 bostäder på bland annat Djurgården, Drottningholm, i Solna och centrala Stockholm. Detta enligt en 200 år gammal överenskommelse som ger kungahuset en rad fördelar.  Se vad som gäller i klippet ovan. 

Det är svenska folket som äger de fastigheter som kungen har rätt att nyttja enligt dispositionsrätten från 1809. Det mesta av underhållet, renoveringar och i vissa fall även hyror, betalas med skattemedel.

Se reportaget: Kungens bostäder

Bara under 2020 och 2021 var skattebetalarnas kostnad för drift och underhåll för tre av slotten – Haga, Drottningholms och Stockholms – över 162 miljoner kronor.

Hyrs ut till vänner och anställda

Bostäderna som kungen bestämmer över hyrs bland annat ut till kungahusets personal. En av dem som fått ett kulturhus i Hagaparken är kungens ståthållare Staffan Larsson. Han betalar 16 600 kronor i månaden i kallhyra för det 221 kvadratmeter stora huset. 

Men det finns fler bostäder än antalet anställda och kungahuset har låtit vänner och släktingar hyra attraktiva bostäder.  Prinsessan Christinas alla tre söner har också fått varsitt hus inom dispositionsrätten av kungen.

Här finns de 350 bostäder som kungen bestämmer över – se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.