Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare öppnat för en svensk översyn. I serien ”De stulna barnen” följer Uppdrag granskning de biologiska bröderna David och Gabriel som adopterades från Chile på 1970-talet. Foto: TT/Jonas Ekströmer/Privat

Beslut i dag: Regeringen ska utreda internationella adoptioner till Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Riksdagen har under tisdagen beslutat att regeringen snarast bör utreda hur svenska myndigheter och adoptionsorganisationer hanterat internationella adoptioner till Sverige. Beslutet kommer efter flera avslöjanden om historiska oegentligheter med adoptioner till Sverige från bland annat Chile.

2018 avslöjade SVT tillsammans med chilenska journalister hur adopterade barn från Chile under 1970- och 80-talen kan ha tagits utan mödrars medgivande. Under våren 2021 har även Dagens Nyheter granskat adoptioner till Sverige – och förra veckan publicerade Uppdrag granskning serien “De stulna barnen”, om de chilenska adoptionerna. 

Nu har riksdagen fattat beslut om att regeringen snarast bör utreda de internationella adoptionerna till Sverige från 1900-talets mitt fram till i dag. Beslutet kommer efter ett förslag från Socialutskottet och ska bland annat titta på hur svenska myndigheter och adoptionsorganisationer hanterat adoptionerna.

Martina Johansson (C) tycker att Sverige borde tillsatt en utredning mycket tidigare.

– Jag tycker det är jättesynd. Vi har förlorat tre år på att utreda vad Sverige har haft för del i detta, säger hon.

S och Mp röstade emot

Sedan 2018 pågår i Chile en brottsutredning om misstänkt brott mot mänskligheten, kopplat till adoptionerna. I den förekommer tusentals fall internationellt, där över 600 fall rör adoptioner till Sverige.

Under våren 2021 meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringen öppnar för en svensk översyn. 

– Till en början trodde man att det kanske skulle pågå ett par års tid, nu är det tydligt att det är nästan oöverskådlig tid som den här utredningen kommer att pågå och därför behöver vi se till att göra en egen utredning, säger hon.

Nu har alltså riksdagen även formellt beslutat att regeringen ska få detta uppdrag. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot socialutskottets förslag, som även i utskottet reserverat sig för förslaget. 

De anser att eftersom regeringen just nu jobbar med att ta fram riktlinjer till en utredning om internationella adoptioner, bör resultatet av det arbetet avvaktas innan riksdagen fattar beslut.

– Jag tror det är viktigt att inte stressa fram en utredning som bara tittar på det ena eller det andra, utan att vi faktiskt får en bred översyn kring hur internationella adoptioner går till i dag och hur vi kan se till att det blir både barnrättssäkert, men också rättssäkert i framtiden, säger Yasmine Bladelius (S), ledamot i socialutskottet.

“De stulna barnen”, en serie i fyra delar från Uppdrag granskning, finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chileadoptioner

Mer i ämnet