Detta har hänt: De adopterade barnen från Chile

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rykten om stulna barn. En utredning om brott mot mänskligheten. Historien om de stulna adoptivbarnen från Chile spänner över flera årtionden och berör hundratals splittrade familjer. Nu publicerar Uppdrag granskning en ny serie om vad som hände när barnen togs till Sverige.

• Ryktet

Det har länge funnits misstankar och rykten om att barn stulits från Chile under 1970- och 80-talen. I början på 00-talet bestämmer sig den chilenska journaliststudenten Ana Maria Olivares för att undersöka ryktet och reser runt i landet för att träffa mödrar som vittnar om att deras barn försvunnit under diktaturen. 2003 publicerar hon sin uppsats där hon beskriver ett nätverk av personer som på olika sätt tagit barn från deras mödrar för att sedan föra ut barnen från Chile – och att det inte handlar om enskilda fall, utan ett mönster.

Chileadoptioner

• Nya avslöjanden

2018 kommer SVT tillsammans med chilenska journalister med nya avslöjanden om hur adopterade barn under 1970- och 80-talen kan ha tagits utan mödrars medgivande. Nätverk av adopterade skapas och flera chilenska föräldrar får kontakt med barn som de berättar att de sedan länge trott varit döda eller försvunna. Krav på en svensk, statlig utredning börjar ställas. 

• Omfattningen

I Chile utreds fallen med de stulna barnen som brott mot mänskligheten. Brottsutredningen rör totalt tusentals fall internationellt, där över 600 fall rör adoptioner till Sverige. Under våren 2021, efter att också Dagens Nyheter granskat adoptioner till Sverige, har socialminister Lena Hallengren meddelat att regeringen öppnar för en svensk översyn. 

• Adoptionscentrums ansvar

Efter de nya avslöjandena 2018 svarade Adoptionscentrum att det inte fanns något som tyder på att anklagelserna stämmer. Till Uppdrag granskning säger man även nu att ”det inte framkommit någonting som tyder på att det förekommit brottslig verksamhet”. De skriver också att de inväntar den chilenska utredningen.

• Ny serie om adoptionerna

I en ny serie som publiceras imorgon, fredag, tar Uppdrag granskning upp de chilenska adoptionerna. Serien granskar vad som hände på plats i Chile, vad som gjorts sedan larmen om stulna barn kom – och vilken roll en svensk kvinna spelade i att genomföra adoptionerna. Vi får också följa de biologiska bröderna David och Gabriel Henningson som adopterades från Chile till Sverige 1976. I över 40 år levde de i tron att deras biologiska mamma inte kunde ta hand om dem. Efter avslöjandena 2018 började de söka efter sanningen om deras egen adoption – och fick en helt annan bild av vad som hänt innan de kom till Sverige. Se “De stulna barnen” imorgon på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet