Biljetthajar tjänar stora pengar – på fansens bekostnad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De attraktiva evenemangsbiljetterna tar ofta slut direkt. Många hamnar istället på en andrahandsmarknad där fansen får betala dyrt och biljetthajar kan tjäna stora pengar.

NASARE som säljer biljetter utanför konserter och matcher har funnits i decennier. Men på senare år har en annan typ av andrahandsförsäljning blommat ut på internet där de stora biljettsajterna omsätter miljoner.

Och affärerna är helt lagliga. I Sverige finns inget förbud mot att sälja vidare biljetter i andra hand, för den som av någon anledning inte kan gå på en konsert eller match.

I TAKT med att andrahandsmarknaden exploderat har fansen fått allt svårare att få biljetter till ordinarie priser.

Maria Karlsson, som i somras missade en konsert i Stockholm med bandet AC/DC, har drabbats flera gånger.

– Det är skit mot fansen. De verkliga fansen vill se sina idoler till ett bra pris, inte betala flera tusen för biljetter, säger hon.

Hennes ilska riktas mot företag som Biljett24.se. De köper upp biljetter av privatpersoner och säljer dem sedan vidare till ett högre pris.

– Hur de får tag på biljetterna är inte vårt ansvar, säger Daniel Lindblom, vd på Biljett24 AB.

NÄR MAN köper en biljett till ett evenemang är villkoret att biljetten inte säljs vidare. Men eftersom Biljett24 och andra liknande företag köper av en mellanhand så kan de inte stämmas för avtalsbrott, utan kommer på så vis runt köpvillkoren.

Det finns de som säljer vidare enstaka biljetter, men också storspelare som lägger mycket tid på att få ut maximalt antal biljetter till ett evenemang. På vissa andrahandsbolag låter man också, enligt uppgifter till Uppdrag granskning Kultur, sin egen personal köa till biljettsläpp.

BILJETTERNA strömmar in också från andra håll. Ibland från sponsorer som fått tillgång till större mängder biljetter. Men också från ett kanske mer oväntat håll – direkt från arrangören.

– Dels kan det ju vara arrangören, som oftast är Live Nation, eller så kan det vara direkt från artistmanaget, säger en källa till Uppdrag granskning.

Är Live Nation medvetna om detta?

– Absolut. det måste de vara.

Hur vet du det?

– Jag tror att alla vet, men inget vet. Vi köper ju biljetter direkt av personer på de här bolagen, säger källan som länge tjänat pengar på andrahandsbiljetter.

Carl Pernow, vd på Live Nation, kommenterar uppgifterna så här:

– Det tycker jag definitivt är fel. Därför att det får de absolut inte göra, vi har klara regler för hur många biljetter personalen får köpa per år, säger han.

Får de sälja vidare biljetterna?

– Nej, de är så att säga för eget bruk, och till nära, säger Carl Pernow.

För både Live Nation och biljettgiganten Ticnet finns det ett värde med andrahandsmarknaden. De blir av med sina biljetter. Och de får indikationer på att priserna går att höja.

– Alltså, man skulle bojkotta företagen. Men det är lättare sagt än gjort, säger musikälskaren Maria Karlsson.

Reporter: Petra Markgren Wangler

Text: Peter Bagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.