Sidas pengar misstänks ha gått till att aktivt stötta oppositionspartiet UPND inför det senaste valet i Zambia. Foto: Moses Mwape/TT

Biståndspengar misstänks ha gått till oppositionsparti

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bondekooperativet ZNFU använde Sida-pengar för att stötta oppositionspartiet inför senaste valet i Zambia. Pengarna användes bland annat till att trycka upp t-shirts. Det uppger källor inom ZNFU.

– Om det är så är det djupt beklagligt, säger, säger Henrik Cederin, Sveriges ambassadör i Zambia.

Enligt källor inom ZNFU som Uppdrag granskning har talat med har omkring 180 000 kronor av Sidas pengar gått till att aktivt stötta oppositionspartiet UPND, United Party for National Development.

UG – Svenskt bistånd

Tryckte upp t-shirts för pengarna

Ndambo Ndambo, vd för ZNFU, lät enligt källorna bland annat trycka upp kampanjmaterial i form av t-shirts med en bild på oppositionspartiets kandidat.

På plats i Lusaka träffar Uppdrag granskning en före detta anställd på ZNFU:

– Alla såg det eftersom det skedde öppet. Men om du tittar i ZNFU:s redovisningsböcker kommer du inte hitta några betalningar som direkt visar att pengarna gick till t-shirts. Men det har hänt, säger mannen som vill vara anonym.

Samma uppgifter finns även med i det brev som en visselblåsare skickade till den svenska och finska ambassaden. Ett brev som ambassaden haft tillgång till sedan september förra året.

”Det är groteskt beteende”

– Det är ingenting som vi har gjort upp med dem att så ska pengarna användas, utan det är ju groteskt beteende och det måste vi i så fall verkligen följa upp nu när vi tar den här dialogen med dem och när vi kommer att återkräva pengar, säger Henrik Cederin, Sveriges ambassadör i Zambia.

David Wiking är biståndsråd på den svenska ambassaden i Zambia:

– I något tidigt skede fanns det rapporter i sociala medier om en politisk koppling, på ett eller annat sätt, säger han.

Ställde du frågan om detta till chefen för ZNFU?

– Nej, vi gjorde en revision istället. Men det är ingenting som jag kan påminna mig om att de två extra revisionerna har plockat upp heller, säger David Wiking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svenskt bistånd

Mer i ämnet