Björkbacken fattade beslut om att isolera flicka – 67 dagar i sträck

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den 12-åriga flickan placerades på ungdomshemmet Björkbacken. Under hennes 281 dagar på boendet fattades beslut om vård i enskildhet – i praktiken isolering – i totalt 215 dagar. För SVT berättar hennes mamma om telefonsamtalen från dottern, som grät och ville rymma från hemmet.

En mamma berättar för Uppdrag granskning och SVT Nyheter Väst att hennes barn omhändertogs på grund av våld i hemmet. 

– De såg för mycket. Min man slog mig inför barnen, så jag pallade inte, säger mamman, som vill vara anonym.  

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

2020 placerades hennes då 12-åriga dotter på Björkbacken.

 ”De slängde in henne i väggen”

Mamman säger att dottern var yngst av de intagna tjejerna och beskriver henne som en ”trotsig liten tjej som behövde kärlek” och mådde dåligt.

– Hon försökte rymma. Sedan blev hon isolerad och började gå på personalen, och de pucklade på henne, säger hon.

Vad menar du med att de pucklade på henne? 

– Hon kunde ringa till mig och gråta. Att hon har ont i revbenen. Hon har ont i handleder, ont i ansiktet. För att de slängde henne i väggen. De trampade på henne, golvade ner henne. Hon är ju bara 13 år.

Isolerad från andra boende

I dokumentationen från Björkbacken framgår att det kontinuerligt fattats beslut om så kallad vård i enskildhet i 215 dagar under flickans 281 dagar långa vistelse. Vård i enskildhet betyder att den intagna hålls isolerad från andra boende.

Som längst handlar det om beslut som gällde 67 dagar i sträck. En av de dagarna fyllde hon 13 år. 

– Bara sitta i en liten cell, som vuxna människor sitter i fängelse. Det var så hon beskrev rummet för mig. Allting var fastskruvat. Jag förstår om det är vuxna människor som gör kriminalitet eller något och sitter och sonar sina brott. Men en 13-åring, man gör inte så mot ett barn, säger flickans mamma.

“Känner jag mig tveksam till”

Björkbacken är ett av 22 särskilda ungdomshem i Sverige som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. SVT har tidigare rapporterat om larm från både intagna flickor och personal vid Sis, om missförhållanden på hemmet. 

Jan-Eric Josefsson, senior rådgivare till Sis generaldirektör, säger att han inte kan kommentera det enskilda fallet med den 13-åriga flickan.

– Men den typen av långa vistelser i vård i enskildhet, den känner jag mig tveksam till, säger han.

En intern utredning på Sis slår fast att ingen enskild chef inom myndigheten kan stå till svars för missförhållandena på Björkbacken, utan konstaterar att ansvaret brustit på samtliga chefsnivåer i flera år. Björkbacken har i dag stängt. Tanken är att det ska öppnas i början av 2021 under ledning av ett annat ungdomshem.

Hela granskningen av ungdomshemmet Björkbacken finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet