Foto: TT/SVT

Institutionschef på Björkbacken uppsagd – får avgångsvederlag

Uppdaterad
Publicerad

De högsta cheferna på ungdomshemmet Björkbacken sägs nu upp av Statens institutionsstyrelse (Sis). Båda får avgångsvederlag och även utbildning för att hitta nya jobb.

– Det är inte särskilt ovanligt, säger Robert Stenbom, HR-direktör på Statens institutionsstyrelse.  

Både institutionschef och biträdande institutionschef för det kritiserade ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg får sluta med avgångsvederlag.

Som SVT Nyheter Väst och Uppdrag granskning kunde berätta i januari har flickor som bott på ungdomshemmet under flera års tid utsatts för övergrepp och kränkningar på hemmet.

De flickor som bott på hemmet har varit 12-16 år gamla och över 30 av dem vittnar för SVT om hot, misshandel, kränkningar och övergrepp. Även flera medarbetare och tidigare medarbetare trädde fram i samband med granskningen och styrkte flickornas berättelser.

– Det här liknar ingenting annat vad jag sett någon annanstans. Det här är en missförhållande-kultur som pågår tjugofyra-sju, berättade en tidigare anställd för SVT.

Avgångsvederlag och utbildning

Missförhållandena på Björkbacken har varit kända för Sis ledning. Det har under årens lopp gjorts ett flertal handlingsplaner och utbildningsinsatser i syfte att komma tillrätta med problemen. Men det har inte hjälpt. 

Nu får de två högsta cheferna på institutionen sluta på myndigheten. Den biträdande institutionschefen får ett avgångsvederlag motsvarande tolv månadslöner, eller 606 000 kronor.

Institutionschefen, som sägs upp på grund av arbetsbrist, är arbetsbefriad med bibehållen lön i ett år till ett värde av 744 000 kr. Hon får även en utbildning för 64 000 kr betalt av myndigheten.

– Det är ett konsultstöd för att kunna hitta ett nytt jobb. Det är inte särskilt ovanligt att det finns med i en sådan uppgörelse, säger Robert Stenbom, HR-direktör på Statens institutionsstyrelse.  

I december 2020 stängdes Björkbacken. Tanken är att lokalerna så småningom ska användas av ett annat ungdomshem.

I klippet nedan ser du en del av SVT Nyheter Väst och Uppdrag Gransknings reportage om ungdomshemmet Björkbacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Granskning: Kränkningar på statligt ungdomshem i Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet