Juno Blom (L) och Maj Karlsson (V) vill att regeringen ska agera på missförhållandena inom Sis. Foto: SVT/TT

Politiker kräver haverikommission efter SVT:s avslöjande om Björkbacken

Uppdaterad
Publicerad

Unga flickor befann sig i statens tvångsvård. Där ska de ha hotats, utsatts för våld och sexuella övergrepp av personalen på Björkbackens ungdomshem i Göteborg. Ledningen har larmats om situationen i flera år – men ändå har övergreppen fortsatt, något som visades i SVT:s granskning. Nu kräver flera politiker förändring.

Under onsdagen debatterades frågor om placerade barn och ungdomar i riksdagen. Riksdagsledamoten Juno Blom (L) krävde under debatten att en haverikommission tillsätts efter SVT Nyheter Västs och Uppdrag gransknings avslöjande om missförhållanden på Statens institutionsstyrelse, Sis, ungdomshem Björkbacken i Göteborg.

– Man måste göra en översyn över hela Sis med fokus på de barn som inte sitter där för att de är dömda för brott, utan har en utsatthet med sig i bagaget och dessutom utsätts för missförhållanden inom Sis. Det är barn som utsätts för övergrepp i statens namn, det här får vi inte acceptera, säger Juno Blom.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

”Ovärdigt Sverige”

Ett av kraven är att så kallade avskiljningar ska upphöra på de särskilda ungdomshemmen. En avskiljning är när ett barn eller ungdom hålls fast mot golvet, hålls fast mot en vägg eller sätts i ett så kallat avskiljningsrum, i praktiken en isoleringscell. SVT kunde i januari avslöja att flickorna som placerats på Björkbacken avskiljdes ungefär fem gånger oftare än ungdomar på de andra hemmen.

– Vi ser att flickor, yngre och de med funktionshinder är de som drabbas allra hårdast av dessa åtgärder. Det här är inte värdigt Sverige. Vi måste agera och regeringen måste fatta ett beslut om att avskiljning inte kan vara tillåtet, säger Juno Blom. 

Socialministern inte på plats

Socialminister Lena Hallengren närvarade inte vid debatten i kammaren något som kritiserades från flera politiker på plats.

– Det är urdåligt. Jag kan förstå att hon just nu har fullt upp med pandemin, men då får statsministern gå in och se till att någon annan tar över de här frågorna. Regeringen måste vara på plats och se att det här är allvarligt. Det här är en ständigt pågående pandemi mot barn i statens vård. Det borde vara hög prioritet, säger Juno Blom.

Även Maj Karlsson (V) lyfte SVT:s granskning i sitt anförande och krävde att regeringen agerar på missförhållandena inom Sis.

Läs mer om SVT:s granskning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet