Efter ”spottincidenten” på ungdomshemmet Björkbacken – nu avskedas mannen

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året spottade en av de anställda på ungdomshemmet Björkbacken en flicka som tvångsvårdades på boendet i ansiktet. Händelsen fångades på en övervakningskamera. Mannen stängdes först av, men nu har personalansvarsnämnden även beslutat att avskeda mannen.

På det statliga Sis-boendet Björkbacken tvångsvårdas flickor mellan 12 och 16 år. Flickorna har berättat om hur de utsatts för kränkningar och övergrepp av de anställda på boendet. Även flera anställda har upplevt liknande missförhållnanden. Det visar en granskning av SVT Nyheter Väst och Uppdrag granskning.

Den 26 november 2020 fångade en övervakningskamera när en av de anställda på boendet spottade två gånger i ansiktet på en av flickorna. Detta efter att flickan spottat mannen i ansiktet och kallat honom för ”horunge”.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Stängdes först av

En kort tid efter händelsen stängdes Björkbacken temporärt efter år av anmälningar om missförhållanden. Även mannen, som arbetat på boendet i över fyra år, stängdes av. Men nu har personalansvarsnämnden på Sis även beslutat att avskeda mannen.

– Att bete sig så kränkande mot ungdomar är mycket allvarligt, så allvarligt att personalansvarsnämnden beslutat att avskeda den här mannen, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Sis. 

”Oacceptabelt”

I beslutet går det att läsa att Sis som arbetsgivare måste kunna ställa krav och lita på att medarbetare ger barn och unga ett professionellt bemötande, även i situationer när en medarbetare upplever sig provocerad.

Det står att mannen, genom att spotta på flickan, ”agerat på ett oaccepabelt sätt” och att ”handlandet har inneburit en allvarlig kränkning av flickan”. Vidare står det att mannen ”grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren”.

Läs mer om SVT:s granskning här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet