Över 30 IVO-anmälningar på fem år: ”Ingen har förmått att följa sitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trots 33 anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg om Björkbacken fick ungdomshemmet enbart kritik en gång. Klagomålen skickades vidare till Statens institutionsstyrelse, Sis – men en fjärdedel av dem har inte utretts, visar SVT:s granskning. IVO:s chefsjurist säger att man har brustit i sin tillsyn.

Björkbacken är ett av 22 särskilda ungdomshem i Sverige som drivs av Statens Institutionsstyrelse, Sis.  De tar emot flickor mellan 12 och 16 år som tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga. Det kan handla om drogproblematik, självskadebeteende eller att de är våldsamt utåtagerande. På Björkbacken ska flickorna få vård och hjälp att återanpassa sig till samhället.

Sedan 2016 har 33 anmälningar kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, angående våld, hot, övergrepp och kränkningar mot de intagna flickorna på Björkbacken. Flera anmälningar kommer från anställda på hemmet och Sis verksamhetskontor.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

– Ansvarsfördelningen ger ju Sis ett explicit ansvar, ett uttryckligt ansvar, för att utreda klagomål och också vid behov vidta åtgärder. Kommunen har också ett ansvar att noga följa placerade barn och unga. Här kan vi konstatera att ingen har förmått att följa sitt ansvar, säger Linda Almqvist, chefsjurist vid IVO.

”Hittat saker som inte har utretts”

Trots de 33 anmälningarna om våld, hot och kränkningar har IVO bara riktat kritik mot Sis en gång – då för att IVO anser att Sis utrett en händelse för sent. 

– IVO har agerat på de klagomål som har kommit in till myndigheten och som rör Björkbacken och det har vi gjort i form av beslut. Vi har överlämnat klagomål till Sis. Sis har ju svarat att de ska åtgärda problemen som har framkommit genom de här klagomålen, säger Linda Almqvist.

Men en granskning som Uppdrag granskning och SVT Nyheter Väst har gjort visar att en fjärdedel av klagomålen som IVO skickat inte har utretts av Björkbacken.

– Vi har hittat saker som inte har utretts, det håller vi på och utreder. Men jag kan inte ha den kontrollen över institutionerna i ett helt område, 12 institutioner i mitt område, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård söder, där Björkbacken ingår.

Menar att man brustit

Linda Almqvist på IVO säger att man har brustit.

– IVO har ett uttryckligt ansvar att utöva tillsyn. Och IVO måste bli bättre på att följa upp sina egna beslut och följa upp att det som utlovas, att vidta rättelse på, att det också faktiskt genomförs. 

Betyder det att ni inte har gjort det i det här fallet?  

– IVO har inte följt upp i den omfattningen som myndigheten borde ha gjort.    

Varför inte?  

– Det svaret jag kan ge är att myndigheten måste förbättra sig på det här området och följa upp klagomålen.

Hela granskningen av ungdomshemmet Björkbacken finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet