– Ni kan inte säga att jag lät mig påverkas, säger Brasiliens förra president Dilma Rousseff i en unik intervju med Uppdrag granskning. Foto: SVT

Brasiliens expresident Dilma Rouseff förnekar att hon lät sig påverkas i Jas-affären

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I en unik intervju med Uppdrag granskning berättar Brasiliens förra president, Dilma Rousseff, varför landet valde att köpa Jas 39 Gripen. Hon förnekar att hon utsatts för otillbörlig påverkan. Uppgifterna om att hon avlyssnats av USA avgjorde inte heller valet, säger hon.

När Dilma Rousseff tillträdde som president 2010 behövde hon fatta beslut om vilka stridsflygplan landet skulle välja. Landets gamla Mirage-plan var sedan länge föråldrade och ingen av hennes föregångare på presidentposten hade lyckats fatta något beslut om nya stridsflygplan. 

– Vi satte upp tre kriterier. Vi ville att det skulle vara ett riktigt modernt plan av den femte generationen. På samma gång ville vi ha överföring av teknologi, säger Dilma Rousseff till Uppdrag granskning.

Jas Gripen-köp

Valet föll på svenska Jas

Förutom Jas hade Brasilien valt ut franska Rafale och amerikanska F/A-18 Super Hornet inför det slutgiltiga avgörandet. 

Länge såg det ut som att valet skulle falla på amerikanska Super Hornet. President Dilma hade flera möten med USA:s president Barack Obama och det framstod länge som om hon skulle välja det amerikanska planet. Valet föll istället på svenska Jas, och nu stormar det kring affären i Brasilien.   

Enligt ett åtal i den federala domstolen i Brasilia ska Dilma Rousseff ha utsatts för otillbörlig påverkan inför affären som gick till svenska Saab. Bakom påtryckningarna ska Lula da Silva legat, hennes föregångare på presidentposten. Lula ska i sin tur ha fått påtryckningar från lobbyisten Mauro Marcondes som anlitats av Saab. 

Men Dilma Rousseff förnekar att hon skulle ha utsatts för påtryckningar från Lula och i intervjun antyder hon att det skulle finnas politiska motiv bakom åtalet. 

– Ni kan inte säga att jag lät mig påverkas. Presidenten påverkade? Hur gjorde han det? Pratade han med mig? Jag har redan sagt att han aldrig pratade om det, säger hon.

”Vi valde inte Gripen för att vi blev sårade”

Dilma förnekar också att valet av Jas-flygplan påverkades av den avlyssningsskandal där Edward Snowden avslöjade att USA hade läst Dilmas e-post. Bara några månader efter avslöjandet kom beskedet att Brasilien skulle välja Jas 39 Gripen vilket fått många medier att spekulera i om Brasilien valde bort de amerikanska planen.  

Men Dilma hävdar att det inte är sant. 

– Vi valde inte Gripen för att vi blev sårade av någon regering, det skulle vara absurt, säger hon. 

Precis innan det finansiella avtalet skulle tecknas med den statligt ägda banken Svensk Exportkredit (SEK) drabbades Brasilien av en politisk och ekonomisk kris. Landet fick skräpstatus på den internationella kreditmarknaden. 

Efter hårda förhandlingar våren 2015 gick SEK med på att sänka räntan på lånet för köpet. Flera brasilianska medier uppgav då att Dilma Rousseff hade ringt till statsminister Stefan Löfven för att han skulle påverka SEK att sänka räntan, trots att det redan fanns ett bindande avtal.

Minns inte om hon förhandlade med Stefan Löfven

Dilma Rousseff hävdar i dag att hon inte minns om hon förhandlade med Stefan Löfven eller inte. Däremot anser hon att sänkning av räntan från 2,54 till 2,19 procent var så viktig att de övervägde att avbryta förhandlingarna om inte Sverige inte hade gått dem till mötes. 

– Det rörde enorma belopp så vi var mycket bekymrade, säger hon. 

Uppdrag gransknings sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 21 mars 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet