Bulgarien säger sig vara redo att köpa Jas Gripen-plan efter ett möte med statsminister Stefan Löfven på fredagen. Foto: TT

Bulgarien redo inleda samtal om att köpa svenska Jas Gripen-plan

Uppdaterad
Publicerad

Bulgarien är redo att inleda samtal med Saab om att köpa åtta Jas Gripen-plan. Det säger premiärminister Boyko Borissov efter att ha träffat statsminister Stefan Löfven i Bryssel.

Affären beräknas vara värd drygt sju miljarder kronor.

Frågan om vilka plan Natomedlemmen Bulgarien ska köpa för att ersätta sina Mig-29s-plan har bollats mellan olika regeringar i över ett årtionde. Men på fredagen meddelade premiärminister Boyko Borissov att Bulgarien är redo att inleda samtal om att köpa svenska Jas Gripen-plan, uppger Reuters.

LÄS MER: Nya Jas Gripen har gjort sin första flygning

– Antingen på onsdag eller nästföljande onsdag kommer vi att bestämma när vi ska starta förhandlingarna, sade Boyko Borissov efter att ha träffat statsminister Stefan Löfven på EU-toppmötet i Bryssel på fredagen.

Han fortsatte:

– Jag sade till min svenska kollega: vi tar ett beslut, vi förhandlar med er först, sedan med Eurofighter.

Samtidigt poängterar han att Sverige måste förpliktiga sig att investera på Balkan innan något avtal sluts.

Vill köpa åtta plan

Förra veckan sade Saabs Europachef Magnus Lewis-Olsson att man förväntar sig att inleda samtal med Bulgarien inom några månader och att bolaget är redo att diskutera finansieringsmöjligheter, som avbetalningar över en längre tid.

Som SVT Nyheter rapporterade i våras beräknas affären vara värd drygt sju miljarder kronor.

LÄS MER: Saab kan få miljardorder

Bulgarien har tidigare sagt att man vill ha ett avtal klart vid årsskiftet om att löpa åtta nya eller begagnade stridsflygplan mellan 2018 till 2022. Syftet är att modernisera sin flotta och klara militäralliansen Natos standardkrav.

Vill inte kommentera detaljer

SVT Nyheter har sökt Saab för en kommentar. Bolaget vill inte svara på några direkta frågor, utan presschef Ann Wolgers väljer att ge en kort skriftlig kommentar via mejl.

”Saab har lämnat ett mycket konkurrenskraftigt erbjudande till Bulgarien, både med avseende på kapacitet och kostnadseffektivitet. Vi är mitt i en upphandlingsprocess och kan inte kommentera detaljer i erbjudandet. Det är upp till den bulgariska regeringen att avgöra när eventuella samtal kan inledas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.