Reporter Petter Ljunggren och redaktör Elisabeth Åsbrink. Foto: SVT/TT/Christine Olsson

Läs chatten om upploppen i Husby

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Reporter Petter Ljunggren och redaktör Elisabeth Åsbrink chatte om upploppen i Husby 2013 sitt reportage på samma ämne. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt om upploppen i Husby. Nu är Petter och Elisabeth på plats och redo att svara på era frågor.

Johan: Hej! Jag tycker att det är bra att ni tar upp det här problemet i förorterna. Däremot så tycker jag det är riktigt pinsamt att ni försöker sätta dit polisen. Polisen gör bara sitt jobb, och det är inte deras fel att människor går bärserk. Kommentar på detta?
UG – Petter: Hej Johan! Jo, men det arbetet kan ju göras på olika sätt. Det är ju intressant att uppmärksamma arbetsmetoder som ökar spänningarna.

Jo: Som förälder och pappa blir jag nyfiken på hur familjesituationen ser ut för de ungdomar som totalt tappat respekt för rätt och fel. Vad är er erfarenhet. Är de missbrukare? Har de ingen som håller dem hemma?
UG – Elisabeth: Hej. Vi har inte undersökt just det när det gäller de åtalade och dömda i samband med kravallerna, så det kan jag inte svara på.

Andreas Wilson: Hej ! Det är uppenbart att avståndet mellan invånare i Husby och Polisen som företräder staten är stort, detta hjälps inte av strategin att lagföra. Mitt förslag till polisen är att återinföra den typ av närpolis som fanns Tex i Malmö på 90 talet, då vi alla kände oss bekväma i vår stadsdel med polisen, det är minoriteten som är kriminell, det skall man inte glömma bort. Det är bra att polisen är synlig i stadsdelarna. in med mer resurser,, vad har inte denna strategi kostat skattebetalarna ?
UG – Petter: Bra fråga. Jag har hört liknande önskemål från många poliser jag talat med. Och i Holland har man tydligen infört kvalificerade kvarterspoliser.

Michael: Varför attackerar ni polisen ? Vad DE gjorde för fel. Herregud det är väl de som tänder eld på bilar och misshandlar poliser som ska granskas. Riktigt uselt UG...
UG – Elisabeth: Hej. Jag är nog inte riktigt med på att vi attackerar polisen. Hur menar du? Vi visar en del av vad som hände, och vi kan också redogöra för att polisen och en del Husbybor som känner sig trakasserade av polisen, faktiskt gör samma analys. 

Eva: Varför lyftes det inte fram i programmet att den mannen som sköts till döds var mycket aggressiv mot poliserna och att de handlade i nödvärn?
UG – Petter: Vad som hände vid dödsskjutningen har jag gjort ett reportage om tidigare i vår. Det finns väldigt många problem med den insatsen.

Adam: Hej, Jag tycker att kritiken är alldeles för hård av er mot Polisen. Självklart skall Polisen granskas som alla andra vilket är bra, men gällande Husby och de resurser Polisen förfogar över är det självklart att dom skall agera och gripa ungdomar som begår brott eller är misstänkta för det. Det är för mycket daltande i dagens samhälle,, och nu skall man vara ”kompis” med ungomar istället för att vara en auktoritet och mentor in i vuxenlivet. Där ligger felet! Inte på Polisen som bara får ränna omkring och ”släcka bränder”.
UG – Elisabeth: Hej – jag tror att det är viktigt att granska polisen – men vad vi framför allt kunde lyfta här är polisens arbetsmetoder. Ingen ifrågasätter att polisen ska göra sitt jobb, frågan är hur de gör det och vilka konskevenser det får.

Anton: Vad är dina reflektioner på kommentarerna om att ni ska ha begått eventuella förtal i programmet vilket har framförts av två Aftonbladet-krönikörer (Kajsa Ekis Ekman och Ehsan Fadakar)?
UG – Petter: Har inte läst krönikorna. Har svårt att tänka mig att det skulle vara tal om det.

Tobias: Tack för (återigen) en bra granskning! När är den enda riktiga journalistiska redaktionen i detta avlånga land värd namnet. Vill även rikta en hälsning till Fahd som gör ett bra jobb i Husby. Kämpa på Fahd – du behövs!
UG – Petter: Tack, roligt att höra!

Ricochet: Hur kan det vara polisens arbetsmetoder som utgör förklaring, upploppen svepte ju över hela landet? Den enda gemensamma nämnaren är ju att det rör sig om hårt segregerade områden, räcker inte det som förklaring i sig själv?
UG – Elisabeth: Det är en del av förklaringen, tillsammans med att man lågpririterat närpolisverksamheten. Men ingen blir klokare av att bara ange en förklaring till upploppen. Det är komplext men kräver mer utrymme än vad vi har på en chatt.

Anders: Det sades inte mycket om föräldrarna och deras ansvar. Vem låter ungarna springa ute på kvällen/natten när det är upplopp ute? Bryr de sig inte om sina barn?
UG – Elisabeth: Hej – vi tittade inte på den aspekten av upploppen. 

Undrande: Vad anser du om Megafonens roll i kravallerna, kan man ”skylla” på dem? 
UG – Petter: Jag tycker att det är deras rätt att föra fram kritik mot polisen. Sedan är det ju intressant om det har eldat på en situation som slutar i upplopp. Det anser polisen.

Marcus: Obehagligt att polisen Mats som intervjuades i slutet tycker att det är ok att trakassera folk på gatan. Ingen som helst självkritik angående insatsen under upploppen heller. Hur kommer man någon vart med denna inställning?! 
UG – Petter: Håller med. Självkritik är alltid bra. Och som vi hörde så fanns tydliga vittnesmål bland larmsamtalen. Det förtjänar viss reflektion.

Thomas: Varför är utfrågaren i slutet av programmet ensidigt negativ mot polisen?
UG – Elisabeth: Hej – att ställa kritiska frågor är inte detsamma som att vara negativ. Ibland måste man också hålla fast vid en fråga om man inte får ett tydligt svar. 

Jeff: Återigen så vore det verkligen en samhällsinsats att belysa orsakerna och inte effekten! När kommer det avsnittet?
UG – Elisabeth: Hej – jag håller med om att det finns oerhört mycket mer att både granska och belysa.

Daniel: Tycker det är sorligt att ni ställer poliserna till svars när det är folksom kan göra detta fast dom får pengar av socialen. Mitt svett som ni tycker det är ok att göra så här sorligt
UG – Petter: Jo, men det är ju intressant om polisens arbetsmetoder ochg nedprioritering av lokala poliser leder till ökade spänningar. Det finns en intern kritik inom polisen mot detta. Och naturligtvis bland alla ungdomar som vittnar om ökade kontroller. Det är relevant!

Anna B: Alltså, jag blir så fruktansvärt arg. Vi ”normala människor” tycker inte att det är okej att ungdomar beter sig på det här sättet överhuvudtaget. 23 milj??? Fatta vad mycket bra som kunde gjorts för dom pengarna. Polisen skulle gått in stenhårt från början och tagit in så många som möjligt för personer som hetsar på det här viset och hotar demokratin ska straffas. Det är så jävla mesigt i Sverige så dom kan fortsätta hur länge som helst och förstöra för medborgare som kämpar på med sitt liv dag för dag. Shit vad arg jag är!
UG – Elisabeth: Hej – det är nog inte särskilt många som tycker det är ok. Men, som vi kunde belysa, finns det faktiskt skäl att se på hur t ex polisen arbetar. Olika metoder ger olika resultat. Poliser vi intervjuar säger ju själva att en kontrollerande metod skapar spänningar. Men det är många fler faktorer än polisens arbete som har del i detta. 

Magnus: Vilka är megafonen, även om de inte ville uttala sig så kunde ni väl uppge vilka de är?
UG – Petter: En organisation som arbetar socialt, med bl a läxhjälp, och opinionsbildande. Säger sig samla unga förortsbor i kampen för rättvisa.

Jo: Hur agerade övriga boende och engagerande i Husby under kravallerna?
UG – Petter: Bra fråga. En hel del gick ut på gatorna, som Fahd beskriver. Sedan blev det ”En korv mot en sten” och andra aktiviteter för att lugna läget.

Martin Angelin: Ni pratar om i programmet att polisen skulle sammarbeta med goda krafter. Jag själv tycker att också media har ett mycket viktigt roll att lyfta fram och hjälpa oss som försöker. Vad tycker ni? Känner ni till tex PPU Pensionär Polis Ungdom för att öka kommunikationen och få bort fördomarna i samhället. Ni kan läsa mer på www.ppuinfo.webs.com och återkom till Mig via nr där tack för ett mycket intressant program och glöm inte lyfta fram oss som kämpar .
UG – Elisabeth: Tack för dina åsikter. Instämmer i att medias roll har betydelse för både hur allmänheten tolkar upploppen och orsakerna bakom dem.

lisa: Upploppen var uppenbart planerade innan och inte spontana. Varför har ni inte granskat dem som planerade upploppen? Megafonen kommer undan all granskning, men ni söker med lupp efter något fel som polisen gjort?
UG – Petter: Megafonen finns ju med som en av aktörerna, som du såg. Hade varit intressant att ställa frågor till dem. Det är naturligtvis viktigt att granska en myndighet som polisen i ett sådant här sammanhang.

Gurra: Tror ni att polisen och de sk närpoliserna kan vända den utveckling sim sker i våra förorter
UG – Elisabeth: Hej – polisen kan inte ensamma påverka läget, men de har en stor och viktig roll. Och jag tror att det är viktigt att komma ihåg att detta inte är en verklighet i alla förorter, inte ens i Husby hela tiden. 

Ingegerd: Förstår inte att ni anklagar polisen för upploppen.Polisens jobb är att ingripa vid all kriminalitet, även den som sker i Husby. Var fanns föräldrarna??? Ansvaret vilar helt och fullt på föräldrarna som tillåter sina omyndiga ungar, en del inte äldre än 12-13 år, att springa ute om nätterna. 
UG – Petter: Det är många som har ansvar, men jag valde ett fokus på polisen eftersom de har en väldigt viktigt roll och både ungdomar och polisen själva vittnar om arbetsmetoder som bidrar till spänningar.

Jens: Ni säger att 17 personer åtalats. Menar ni personer som deltog i oroligheterna i husby? I övriga Stockholm eller sammanlagt i landet? 
UG – Petter: Det gäller Stockholms län.

Ai gbg: Ni kanske ska ställa frågan till föräldrarna då Elisabeth?????
UG – Elisabeth: Hej – ja, vi kanske kommer att göra det. Men just i detta reportage fokuserade vi på att skildra vad som hände, och på att berätta om konsekvenserna.

Martin: Jag tycker att man som reporter ska vara väldigt försiktig att döma enskilda poliser för vad dom sagt och gjort under mycket stressade situationer där man antagligen även fruktat för sitt eget liv. Det är mycket lätt att sitta på höga hästar bakom ett skrivbord och ha åsikter.
UG – Petter: Det håller jag med om. Men det är klart att man kan ställa krav på ett professionellt språk även poliser emellan. Sedan uppfattar jag inte ordvalen som något annat än just en stressad lägesbeskrivning.

Norrlänning: Varför försöker ni hela tiden framställa det som det är pga att det är lite polisresurser i tex Husby som skulle vara en del av orsaken till upploppen, när stora delar av landet inte har en enda polis på många mils avstånd, och får klara sig själva när de är utsatta för brott?! Inte bränner vi bilar för det!
UG – Elisabeth: Hej – det är ingen som menar att det bara handlar om polisers antal. Däremot om polisens arbetsmetoder. Sedan tillkommer andra faktorer, som berör arbetsmarknad, ekonomi och sociala förhållanden.

Jocke: Man pratade om dom ”Goda Krafterna” Vem var dom???
UG – Petter: Jag borde varit tydligare. Det är nattvandrare, medborgarvärdar, kyrka, moské, organisationer och så vidare.

cmoller : – Elisabeth: Hej – det är nog inte särskilt många som tycker det är ok. Men, som vi kunde belysa, finns det faktiskt skäl att se på hur t ex polisen arbetar. Olika metoder ger olika resultat. Poliser vi intervjuar säger ju själva att en kontrollerande metod skapar spänningar. Men det är många fler faktorer än polisens arbete som har del i detta. Elisabeth... Är det konstigt att det finns motsättningar när det är kriminella person som agera sätter upplopp mot polisen. Polisen skulle gå in hårdare. 
UG – Elisabeth: Motsättningar mellan kriminella och poliser är inte konstigt nej. Men det finns, som sagt, många skäl till spänningar. Att polisen har ett visst antal kontoller som de måste göra för statistikens skull, skapar en känsla av att många blir trakasserade hos de som kontrolleras, t ex.

Eva Säll : Nu får det tame racksicken vara slut med allt hackande på våra poliser i media. Jag blir så arg... Polisbilar vandaliseras,och det ska daltas med slynglar och ouppfostrade ungar... Nej nu får det räcka...
UG – Petter: Det handlar ju inte riktigt om något hackande, utan en kritik som finns även inom polisen. Vad ska man prioritera? Det gäller att göra rationella val. Att nedprioritera närpolisen får t ex konsekvenser.

Håkan: En fråga jag ställer mig spontant är hur polisen i Tyskland och Danmark hanterar dylika situationer?
UG – Elisabeth: Kan tyvärr inte svara på det, men intressant fråga.

Björn: Hur relaterar ni detta reportage till det om politiskt våld ni gjort tidigare? 
UG – Petter: Inte alls. Men det finns ju ingredienser som man skulle kunnat koppla ihop, t ex de högerextrema som kom in i bilden.

Dennis: Varför tog ni upp att hyran öker och boräntor i början av uppdrag granskning?
UG – Petter: Det hör till bakgrunden, när spänningarna ökar i samband med protester mot hyreshöjningar t ex. 

LA: Detta kanske är lite utanför det som diskuteras men hur självkritiska är media i denna fråga? Efter årtionden av stigmatisering av dessa områden/förorter, vilket ansvar har ni när ni rapporterar händelser från dessa områden? Vill bara flika in att det var viss media under Husby kravallerna som betalda ungdomar för att få bra bilder.
UG – Elisabeth: Hej – ryktet att media betalade ungdomar har hittils inte bekräftats av någon, så vitt jag sett. Ingen av de vi har talat med – och det är långt fler än de som ville vara med i reportaget – har bekräftat det heller. Men, bortsett från det har media ett viktigt ansvar, och stort. Skulle kunna prata länge om det, men måste försöka svara på fler inlägg.

Du måste fylla i Namn!: Tycker att ni, på ett bra sätt fick fram vilket helvete polis och räddningstjänst har i dessa områden. Svenska hjältar är de!!!!
UG – Elisabeth: Tack för inlägg.

Invandrare men svensk: Har själv blivit utsatt för polisens vidriga bemötande, kränkning, särbehandling och övervåld. Åkte t banan när min 2 åring blev strypt av en vild främmande person polisen väl kom till plats blev jag beordrad att visa legitimation ingen hänsyn togs till barnet tumult utbröt mellan upprörda vittnen och polisen, det slutade med att polisen lämnade platsen och gick till bilen körde iväg. Vidrigt!! Jag kan förstå människornas frustration men våld löser ingenting. Poliserna måste ändra på sin arbetssätt lämna personliga värderingarna hemma använda sunt förnuft. Poliserna är till att skapa trygghet i samhället. Är man polis måste man veta vad yrket handlar om annars kan man lika gärna bli frisör eller dyligt.
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg.

Bor själv i förorten: Vill man se framtiden för Husby och andra utanförskapsområden kan jag reka en tidigare sänd dokumentär som visade ett liknande område i Marseille.Skillnaden är enbart tidsperspektivet.Detta område startade ungefär som Husby,men samhället drog sig undan mer och mer.Samma som vi ser i Husby.Till slut lämnade man området helt fritt för invånarna och de krmininella.Man vågade sig helt enkelt inte in i området när det skedde en brand eller liknande.Så man har en överenskommelse att ”ni sköter ert – och vi sköter vårt, och våra vägar ska inte mötas”.Det blev alltså ett parallellsamhälle,precis det vi håller på att se händer i Husby men även i andra områden.Min poäng är att det vi ser från polisen och sociala delar av samhället enbart är kortsiktigt tänk.På längre sikt måste det till en mer grundligare analys om vi vill ha kvar dessa förorter i samhället.Politikerna har ett stort ansvar i händelseförloppet,vill de bryta utvecklingen krävs helt annat synsätt än idag.
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg.

Jasmina: Varför kommer inte mina inlägg med? 
UG – Moderator: Hej Jasmina, det är många frågor som strömmar in. Snart 500 stycken och Petter och Elisabeth svarar så snabbt de kan. Förhoppningsvis hinner de med din fråga. Tack för att du deltar.

Snuten: Inser ni inte att det är en stor skillnad att kalla folk för råttor mot att säga att huliganer springer som råttor? Det blandade ni ihop totalt. 
UG – Elisabeth: Hej – vi har valt att låta ljudinspelningen tala för sig själv. 

Lillan: Det här blev en besvikelse. I vanliga fall uppskattar jag era reportage, men det här blev för ensidigt. Var fanns föräldrarna? Varför var ungdomarna ute så sent på kvällen? Hur kan det vara polisens fel att man plockar upp stenar och kastar, att man står i vägen för polisen, hindrar brandbilar osv. 
UG – Petter: Det är naturligtvis intressant att granska varför spänningarna finns, mellan polis och vissa ungdomar. Det är ett stort problem och polisen måste ju använda arbetsmetoder som fungerar. Håller med om att det finns väldigt mycket mer att berätta och olika dimensioner att lyfta fram, men man måste välja något. Jag tyckte det var relevant.

Fredrik: Kan ni inte ställa viktiga frågor till polisen och åklagare, politiker om varför så få blir straffade och med så extremt löjliga straff att man blir helt matt!?
UG – Elisabeth: Hej – det hade vi kunnat göra. Men eftersom vi inte har ställt frågan i just detta reportage, är det svårt att besvara. Jag tror att deras låga ålder har spelat in, men det är en gissning från min sida.

Lasse: Känner ni att era marxistiska värderingar färgar reportaget? Eller lyckas ni förhålla er som en riktigt Journalist bör?
UG – Elisabeth: Har inte marxistiska värderingar.

Fardowsa : Vad har polisen gjort sedan karavallerna för att förbättra kontakten med ungdomarna och för att vinna tillbaka deras förtroende? 
UG – Petter: Bra fråga. Kritiken mot polisen är i allra högsta grad levande fortfarande. Och inom polisen pågår just nu en diskussion om vad som händer med närpolisen i den nya organisationen som ska lanseras snart. Jag har pratat med poliser som fruktar att den vardagliga kontakten med medborgarna kommer bli ännu mindre.

ICQ: Er chat är för långsam! Samma som tidigare. Måste ta bort sirapen i era datorer. Vi vill chatta och få svar!
UG – Moderator: Hej ICQ! Trist att du tycker att vi svarar för långsamt. Vi har valt att ha en chatt där de som kan det aktuella reportaget bäst svarar på tittarfrågor. Och oftast är det reporter och redaktör, två personer. De sitter i en timme och svarar så snabbt de kan. Tack för att du deltar.

Ann-Britt Johannesson : Hej! Hur kommer det sig att i polisen i slutet av programmet säger att det var BRA att polisen kallade ungdomar trakasserande och nedsättande kommentarer? De r ju trots alt barn som vill få sin röst hörd även om de gör det på fel sätt... Men ni kan inte vara så säkra på att efter vad polisen sa i Detta program kommer ungdomarna var tysta om det?! Det kommer bli värsta tro mig, även om detta program gjordes av god avsikt så förstörde polisen det hela. Att säga på det sättet är ju bara helt fel. Det är ju helt absurt. Blir helt frustrerad. Bättre kan ni polisen. Vad tycker du själv om vad han sa?
UG – Elisabeth: Hej – Förstår inte riktigt. Det var ingen i programmet som sa att det var bra att uttala sig nedsättande om någon annan. 

Peter: Även om man är arbetslös eller att hyran stiger så eldar man inte bilar, känns bara som att dom vill ha nått att skylla på?
UG – Petter: Nej, det är ju inte faktorer som ensamma kan förklara varför det blir upplopp. Ett populärt ord som sammanfattar en mängd faktorer är ju ”utanförskap”. Jag valde att fokusera på en faktor, som är betydelsefull, nämligen konflikten med polisen. 

Bo: Tror ni detta repotage kan vara en ny gnista? Offerkofftor fanns det gott om...
UG – Petter: Det hoppas jag inte.

Amin: Har ni inte tänk på att reportaget troligtvis triggar ungdomarna i förorten att skapa nya upplopp? Den känslan får jag iallafall.. Media är den stora boven i upploppen husby 2013..
UG – Elisabeth: Vi har vridit och vänt på olika aspekter av reportaget, men jag tror inte att ett enskilt reportage som skildrar skeendet och granskar en del av aktörerna kan trigga upplopp. 

M: Husbyborna som startade det här och det låter nästan som ni vill svart måla polisen! Jag skulle vilja ge dom en applåd då dom gör allt för att skydda oss. Synd att det alltid ska lyftas fram då polisen gör något fel , rapportera då dom gör nått bra också! 
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg.

N Puh: varför visas inte ansiktet på de vandaliserande ungdomarna? Det skulle ge en självrensande effekt i de oroliga områdena där de boende direkt skulle känna igen dem. Dessutom skulle de kunna ställas till svars för skadegörelsen
UG – Petter: Vi hänger inte ut personer på det sättet. Det är en mycket farlig väg att gå, att utdela straff genom någon slags mediedomstol.

Bosse: Eftersom väldigt få frågor kommer fram, kan ni inte utöka chatten till 2 timmar? En fråga till, var kan man läsa dessa chatter i efterhand?
UG – Moderator: Hej Bosse, vi utvärderar just nu hur vi kan utveckla chatten. Vi ska ta ditt förslag i beaktande. Chatten publiceras i efterhand på svt.se/ug Tack för att du deltar.

Invandrare men svensk: Alla frågar om föräldrarna..........ingen vill se sitt eget barn härja omkring som en vilde, så sluta att klaga på föräldrarna. Vad hade ni gjort om det var ert barn?
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg.

Per Axberg: alla ni som klagar på polisens arbete under kravallerna tänk ett steg längre hur skulle ni själva agerat. ( Snälla rara sluta kasta sten är du snäll) naivt
UG – Petter: Nej, men kritiken mot fokuset på lagföring handlar om att man inte tog vara på de så kallade goda krafterna de första dygnen. Men det skulle naturligtvis skett genom kontakter på dagtid i lugn och ro.

Michael : Om förra veckans UG var riktigt bra så var detta riktigt dåligt. I hela programmet beskylldes polisen för än det ena än det andra. ”Polisen sköt ihjäl knivman och gav gnista till oroligheterna”, ”polisen förde ingen dialog med Husby ungdomarna”, ”polisen hade för lite kvarterspoliser i Husby”, ”polisen bussade hundarna på människor”, ”polisen kallade ungdomar för fula saker” (tacka fan för det när de blev anfallna av en mobb), ”polisen var för få” och så där fortsatte det till slutet av programmet då inkvisitionen av polisen eskalerade med Karin Mattissons förhör och regelrätta beskyllningar av polisen. UG och Karin Mattisson borde ställt raka frågor till de kriminella ungdomarna istället. Det finns ABSOLUT INGET försvar för ungdomarna att bränna ner en stadsdel och ge sig på polisen. Man må vara arbetslös och ha det mindre bra ställt. Men det ger och har aldrig gett någon rätt att ge sig på samhället för det. Sanningen var dessutom närmare att ungdomarna var ute efter bråk och att förstöra, speciellt med polisen, dvs de har noll respekt för polis och samhälle. Uselt av UG att ge polisen skulden. Uselt av UG att inte ställa de kriminella ungdomarna till svars.
UG – Elisabeth: Hej – vi sökte många av de som deltog på gatorna de där dagarna, också bland de dömda och åtalade, men om någon inte vill tala med oss kan vi inte ställa frågor till dem. Tyvärr.

Anders: Tack för ett bra program, Petter och Elisabeth. Smärre reflektion: Nog är det väl så att om man vet med sig att många ungdomar och andra i ett visst område har som kultur att hata polisen, så vore det kanske klokt av Polisen att investera lite mer i att skapa en bättre relation till dessa element. Bygga broar, så att säga. ’Jag tycker att Ni lyckades nyansera denna faktor. Vidare: Sedan är det väl så att man kanske, från piketens (eller vilka det var som gjorde insatsen) sida, kan med fördel ta' det lite lugnt när man gör insatser så att det inte blir oroligt i onödan, för att sedan dra sig hemåt och snacka ihop sig på vägen för att eliminera repressalier för de enskilda. 
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg.

sälle: Polisen får stå till svars ? Var fanns våra politiker?
UG – Elisabeth: Förhoppningsvis kan ett offentligt samtal dra igång, där politikerna deltar. Vi intervjuade en del av de lokala politikerna som en del av vår reserach, för övrigt.

Perspektiv: Det är klart olyckligt att Polisen omorganiserat bort lokalpoliserna till fördel för en central organisation inne i centrala Stockholm. Mer lokalpoliser skulle vara alla till gagn. Dock, om ni nu fokuserar enbart på Polisens ansvar i frågan och låter brottslingarna som begick upplopp vara offer; hur ska de då kunna förändra sitt kriminella beteende? Genom att göra dem till offer, så ger ni ju ert godkännande till att de kan fortsätta se sig som offer och begå upplopp.
UG – Petter: Det var aldrig syftet att göra dem till offer. Tvärtom tycker jag bilderna i reportaget visar på ett våld som är lätt att ta avstånd från, för att inte tala om de Husbybor som livrädda ringde till polisen. Bilden av stenkastarna är ju knappast att de är offer. 

Journastory: Hur gick arbetet med att skapa er story för programmet? Det verkar som om ni började med att försöka ta reda på hur Megafonen och andra planerade upploppen. Men sen när ni inte fick dem att vara med i intervjuer valde ni att skjuta in er story på att polisen skulle ha gjort fel?
UG – Elisabeth: Hej – på vår hemsida finns en beskrivning av hur vi jobbat. Det är många som gör inlägg här, så jag hänvisar dit tills vidare.

Erica: UG-Petter precis, håller med, då är ni emot Expressens uthängningar i sin mediedomstol?
UG – Petter: Jag tror jag vet vad du syftar på, men är inte tillräckligt insatt för att ta tydlig ställning. Mer än att jag tycker det är en känslig balansgång varje gång man hänger ut någon. Man måste ha goda skäl.

Andreas: Varför var inte Janne med? Lite mer ryggrad i honom. Varför la ni så mycket fokus på polisen? Ställ frågorna till de regeringen som sätter reglerna, megafonen som uppenbarligen drev en del. Alla vet regeringen har gjort polisen till ett skämt, det behöver ni inte förklara ytterligare. Som sagt, ni la fokus på helt fel håll.
UG – Elisabeth: Tack för inlägg. Vad gäller programledare växlar vi programledare, sen några år tillbaka, eftersom både Janne och Karin också är  fantastiska reportrar och gör egna reportage. 

Oansvarig: Jag är rätt att kritiken mot polisen splittrar tittarna mellan dem som förstår det frivilliga yrkes fulla ansvar och de som har empati med poliserna på ett högst civilt plan.
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg.

bekymrad: Polisen är självkritisk Representanten för området, förmedlar ingen självkritik ifrån de representerade, utan enbart kritik mot polisens insats. I ett balanserat reportage hade båda grupper (polisens representant och områdets reprsentant) båda varit självkritiska, men istället så riktar båda ensidigt kritik mot polisen Reportaget ger legitimitet åt våldsamheterna. (försöker igen, men viss kritik vill ni väl inte få publicerad, vilket återigen belyser problemet med ensidighet)
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg. Jag håller inte alls med om att programmet ger legitimitet åt våldsamheter dock.

Från förorten: Förutsättningen för upplopp är socialt utanförskap, sen krävs det splittrande krafter för att tända gnistan. Däför är jag glad att ni tar upp både polisens och megafonens ansvar.
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg.

crille anderssom: Ni tar upp jävligt bra frågor varje gång, intressanta och samhällsnyttiga. Problemet är att ni ofta, om inte alltid har tagit beslut innan om vem som har rätt eller fel. 
UG – Petter: Vi startade från noll, och min ambition var att försöka förstå vad som hänt och varför. Det är ju ett väldigt stort ämne – varför det blir upplopp – men fokuset på polisens arbetsmetoder växte fram under arbetets gång.

Adriana: Jag har skickat flera kommentarer men inget går igenom. Är invandrare och har vuxit upp i miljonprogram. Förstår inte varför det från början finns ett lågt förtroende för polisen (och tydligen också brandkåren som man ju också kastar sten på, och inte bara i Husby). Vi såg inte många poliser men inte hade vi lågt förtroende för poliser för det. Och i ett område där droger flödar och kriminella gäng syns på gatorna är det väl rimligt att polisen gör kontroller och tillslag. 
UG – Elisabeth: Hej – ledsen, har inte sett ditt inlägg – det är väldigt många som hör av sig. Tack för ditt inlägg. Om jag förstått saken rätt,  finns ett stort förtroende för polisen också, parallellt med ett lågt förtroende inom vissa grupper. 

John: Elisabeth sluta skriv tack för ditt inlägg och svara på frågorna istället!
UG – Elisabeth: Hinner inte svara på allt, och vissa inlägg innehåller inga frågor men publiceras ändå.

Danne: Är ni rädda att råka ut för vänsterns heliga twittervrede nu när ni har mage att inte lägga all skuld på polisen?
UG – Elisabeth: Twittervrede kan man alltid råka ut för, går inte att vara rädd för det varifrån det än kommer.

Edvin: I princip den enda lagen som möjliggör trakasserande arbetsmetoder är kriminaliseringen av eget narkotikabruk jag saknade denna aspekt. Är det en bra idé att straffa och trakassera människor för deras eget bästa? Jag saknade denna aspekt.
UG – Petter: Det är en intressant fråga. Jag anser att narkotika är ett problem som polisen måste arbeta mot. Men nu pågår det ju som bekant en debatt om legalisering av lätta droger runt om i världen, och det är ju möjligt att det kan vara bättre med en holländsk modell. Jag vet inte hur det påverkat samhällsklimatet i det här avseendet, men det vore intressant att veta om det är mindre spänningar.

abdalla: Jag bo i husby 25 år. Ni inte visa sanning. Varför?
UG – Petter: Vad är det du inte tycker är sant?

varför tar ni parti ...: .....för våldet Menar ni på fullaste alvar att man ska kunna ta en diskussion med någon som beväpnat sig o går till anfall gör att döda o åsamka stor skada! 
UG – Elisabeth: Handlar det inte om vad som har hänt, och inte hänt, innan det kommer till konfrontation? 

Vanlig medborgare: Tror någon av er på allvar att det beror på avsaknad av närpolis?! Och visst – vår granskning av Polisen växte fram efterhand – trovärdigt, NOT!
UG – Elisabeth: Vet inte riktigt vad jag ska svara på det.

Fredrik: Det som inte framkommer så tydligt i programmet, men som känns som en stark anledning till upploppen, är polisens ökade kontroller av de kriminella. Är det er uppfattning att upploppen organiserades till stor del av kriminella, som på detta sätt ville ta tillbaka området, och få stopp på kontrollerna? 
UG – Petter: Synd om det inte framkommer tydligt, för det är ju en viktig del. Och, ja, polisens analys är att upploppen drivits på av lokala kriminella ledargestalter. 

Adriana: svar: Vore intressant att veta hur många som har förtroende för polis och brandkår och hur många som inte har det. Misstänker att de som inte har det a) är få och b)främst är killar och att en stor del av dessa är småkriminella. Men media gillar att polarisera och hitta offer så då fokuserar man på de få som inte gillar polisen. Säger detta baserat på egen erfarenhet från miljonprogramsuppväxt.
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg. Eftersom jag inte har siffrorna på förtroende framför mig, vill jag inte spekulera. 

Kenta: Läs vad Ehsan F på Aftonbladet skriver han menar att det är rena idiotin att ta upp detta ämne nu före EU valet 25 maj 
UG – Petter: Jag läste honom. Förstår inte varför det skulle vara idioti. Men han verkar f ö ha hoppat över att granskningen just tar upp ökad kontroll som en orsak till spänningarna. Något han anser saknades i reportaget.

Adam: Hej Elisabeth, Tack för ditt svar på mitt inlägg. Gällande arbetsmetoderna anser jag att polisen gör vad dom kan med sina resurser de har idag. Det finns inget budgetutrymme för något förebyggande-arbete i Sverige idag. Gå på politikerna istället. Ni nämnde att man skulle samarbeta med de ”goda krafterna” . Hur skall man i en nödsituation kunna skilja på vilka som är ”goda” och onda,, Vem som hellst kan ju uppge sig för att vilja hjälpa och lägga sig i bakhåll mot polisen så som gjordes. Nej polisen och dess metoder funkar med det förutsättningar de har. Ge mer resurser så kan man sedan börja fundera på förebyggandearbete.
UG – Elisabeth: Hör dig. 

abdalla: Min son går till läxhjälp hos megafon, de hjälpa till mot höga hyra. Ni göra de till problemen. Måste staten satsa på jobb och skola.inte flera polis. 
UG – Elisabeth: Tack för ditt inlägg. 

hundraåringen: Varför hade ni inte med nån politiker? de älskar ju att uttala sig om utanförskap och polisvåld..
UG – Petter: Jag var faktiskt tvungen att välja bort den dimensionen. Men man skulle kunna göra en hel dokumentärserie om ”utanförskapet” – vad det beror på, vems ansvar etc. Där skulle politikerna givetvis ha en plats.

UG – Moderator: Nu är klockan 22:00 och det är dags att stänga chatten.

UG – Elisabeth: hej alla – vi får veta att det är dags att sluta nu. Är ledsen att jag inte hann svara på fler inlägg. Tack för att ni var med. /Elisabeth

UG – Petter: Ok, jag måste säga tack och adjö! Ledsen att så många frågor blev obesvarade, jag gjorde vad jag kunde. Gonatt!

UG – Moderator: Stort tack till alla som har varit med och ställt frågor.

UG – Moderator: Snart kan ni läsa chatten på svt.se/ug

UG – Moderator: Tack och godnatt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Upploppen i Husby

Mer i ämnet