Chatt om Falck ambulans

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om Falck Ambulans chattade vår reporter Marja Grill med tittarna. Här är alla frågor och svar.

M: Härligt att ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen får sig en känga. Detta är ett genomgående problem i hela regionen och även inom landstingets egna ambulanssjukvård. Min fråga är, NÄR skall NU-sjukvårdens ambulansorganisation upp till granskning? Där finns ett jätte problem med en chef som inte ser problemen som belyses.

Marja Grill: Hej, tack för beröm! Hör gärna av dig med konkreta tips till min mail marja.grill@svt.se

ssk: HAR NI NÅGON PLAN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN HÄR VERKSAMHETEN? Som ni säkert redan vet så är det en ny upphandling på gång och ambulanspersonalen i Gbg är livrädda för att Falck ska få ytterligare en avtalsperiod. Redan nu märks många signaler på Falck ledningens metoder att försöka tysta ner personalen med mail, anslag på väggarna vid akutmott där journaler skrivs in.

Marja Grill: Inte än, men kom gärna med konkreta tips till min mail!

Kommunalare: Vi Fackliga slog larm när falck tog över i Sthlm ibörjan av 2000 talet. Det saknades syrgas och utrustning dom första veckorna. Tyvärr är taxibranchen och ambulansen lika. Kolla upp Evenemangsambulanserna i sverige.. I Sthlm har endast 2 av 5 bolag erfordeliga tillstånd.

Marja Grill: Det låter allvarligt! Som sagt, hör gärna av dig om du vet mer!

Stig Svensson: går det inte att ändra och få ambolans körning på komunen fan vad pengar spelar roll blir så javla trött på hans förklarningar och detta flathet ang ansvar mot oss andra medmänskor . Stort tack för detta pogram

Marja Grill: Tack för beröm, det är upp till landstingspolitikerna att ändra på i så fall – hör av dig till dina politiker eller skriv en debattartikel om du vill att de ska uppmärksamma detta.

Anna: Det var en väldig tunn granskning, ett fåtal fel som missats att rapporteras vidare enligt uppdragsgivaren. I övrigt mest gnällig personal som inte ville ta ansvar för sina misstag och slarv med arbetsrutinerna. Borde detta verkligen sänts av Uppdrag Granskning som annars brukar vara synonymt med kvalité?

Marja Grill: Det var tråkigt att du tycker det, jag tycker att mitt intryck är att personalen verkligen gör sitt allra bästa för att göra ett bra jobb, och ofta går utan både mat och vila för att rädda liv.

Maria P: Jag är såååå tacksam för att ni följer upp Marks kommun och deras ofattbart bedrövliga hantering av fosterbarnen!!!! Tack! Hoppas ni fortsätter att stöta på dem tills dess att de gör något vettigt! Stackars barn...

moderator: Reportern Nadja Yllner är inte på plats i chatten. Men vi ska framföra detta!

Simon 19 år: Jag förstår inte varför Sven inte påpekar detta klarare (antar att han inte vill lägga skuld på personalen) men detta är individens ansvar. När man kliver på ett pass har man full möjlighet att rödmarkera sig mot SOS alarm som fördelar ut jobb på lediga ambulanser. När man är rödmarkerad så får man inte fler jobb/fall. Då har man tid på sig att göra i ordning sin ambulans inför skiftet. När ambulansen är klar så grönmarkerar man sig helt enkelt mot SOS alarm igen och då börjar dom lägga jobb på en igen. Sedan är det självklart att vissa ambulansförare protesterar mot att köra för ett företag jämfört mot att köra för landstinget. När man kör för landstinget så kan man alltid kräva mer pengar med motiveringen att ”vi kan inte rädda liv annars”. Men när ett företag sköter det hela så har man en budget man måste hålla. Då införs kvalitetskontroller och vissa gillar inte detta. Hur kan man med fullgott samvete stå bakom ett program som är så vinklat? Man granskar inte något om man bara ser det från en sida... Borde döpas till Uppdrag Förvanskning.

Marja Grill: Hej det var trist att du upplever det så. Man hade kunnat gå in i systemet mer noggrannt men för patienterna så spelar det kanske inte så stor roll varför det inte fungerar optimalt, de flesta vill bara att det ska fungera.

Micke: Jag förstår inte att denna VD få ha kvar sitt jobb nu när han har uppvisat sådana stora brister, vi pratar om liv och död när inte utrustningen fungerar rätt. Jag saknar förtroende idag för Falck och för den dagen jag måste åka ambulanse till SS. Att han inte skäms att visa upp sig i ert reportage.

Marja Grill: Ingen kommentar, jag förstår att man kan känna så. Tack för att du tittat!

marja grill: Har larm men problemet är att ambulansen har inte koden till porten utan måste ringa upp och jag ska trycka på stjärna vilket kan vara omöjligt om jag ramlat i badrummet.Eftersom det hänt mig så kontaktade jag Falck men fick till svar att det var fastighetsägarens sak och dom kunde inte hålla reda på alla koder. Som tur var så vakna en granne och släppte in ambulanspersonalen. Vore intressant att få veta om det här är ett vanligt problem i dessa portkoders tider?

Marja Grill: Ja det vore verkligen intressant att veta! Vilken otäck upplevelse!

Jóhn: Anna har klart fört sig. Mycket vilar på den enskilde, faktiskt. Sen tappar man förtroende när man hör ordet ambulansförare. Merparten är specialistutbildade sjuksköterskor, 4 år på universitet vilket är mer än en del som kallar sig Journalister eller reportrar (nåja, sticker ut hakan lite, visst finns journalisthögskolan men, men)

Marja Grill: Jag vet det, men en del är ambulanssjukvårdare och det är lite långt att hela tiden säga ”ambulansvårdare och ambulanssjuksköterskor” – jag menade det inte nedsättande det kan jag försäkra, jag har den största respekt för ert yrke.

otto: kanon repotage som vanligt men om ni kollar lite djupare i de olika entreprenörenas organisatin så kommer ni att hitta stora brister,även beställarna har ett stort ansvar och de köper in utrustning som inte är optimal att användas i i prehospital vård bla personen som intervjuades från region skåna ligger bakom många problem med tar inte sitt ansvar utan lägger tillbaka detta på ambulanspersonalen.

Marja Grill: Ja ansvaret finns såklart på fler ställen för att det ser ut som det gör. Maila mig om du har konkreta tips.

Kajsa: Vad tycker du om den kritik som Falck har mot ert inslag? Har de en poäng?

Marja Grill: Nej. Men det är klart att de gör allt för att försvara sig i nuläget. Allt vi säger i reportaget har vi täckning för, och när vd och hela ledningsgruppen hade sett vårt reportage så sa de spontant att allt var korrekt och mycket väl skildrat.

Bengt Olsson: Hej! Detta är inte direkt en fråga utan snarare en kommentar. Jag blev väldigt upprörd över Sven Enquists attityd. Han hade en försvarsattityd som innebar att han inte försökte förstå problemen och inte ville ta några initiativ till förbättringar. Han tycktes vänta på inititiv från beställaren istället för att själv initiera åtgärder – passiv attityd. I frågedelen på slutet av programmet saknade jag frågan om de interna rutinerna där de anställda saknade respons och åtgärder på sina rapporteringar från företagets sida. Inget hände ju! Vad svarar Sven E på detta måntro? F.ö. anser jag att S E borde avgå. Han passar inte i ett sådant typ av service företag som Falck med så viktiga uppgifter. /Bengt Olsson

Marja Grill: Ställ dina frågor till Falck. De jobbar ju för skattepengar och säger sig ha full öppenhet.

Kommunalare: i Stockholm har man 23 min regel som gör att man är gripbar för uppdrag efter 23 min vare sig man är klar eller inte. Detta är ett problem

Marja Grill: Ja jag har förstått det, men hör gärna av dig om du har exempel på när det gått illa. Ledningen säger att ni kan höra av er till SOS om ni behöver mer tid.

Kommunalare: i Stockholm har man 23 min regel som gör att man är gripbar för uppdrag efter 23 min vare sig man är klar eller inte. Detta är ett problem

Marja Grill: Ja jag har förstått det, men hör gärna av dig om du har exempel på när det gått illa. Ledningen säger att ni kan höra av er till SOS om ni behöver mer tid.

rasmus: Svar på portkodsproblematiken: Ja det är ett vanligt problem. Om patienten själv inte kan öppna porten, uppge portkod (om det finns) eller öppna dörren själv kommer inte amb.personalen in. Då återstår för SOS att ringa grannar i fastigheten som kan öppna med tidsfördröjning som följd. I värsta fall blir det väntan på låssmed eller polis som kan göra en inbrytning. Hos stora fastighetsbolag går det ibland att lösa med en elektronisk nyckel som då finns i distriktets ambulanser, men det är undantag. Ev. skulle ambulansen kunna få tillgång till postkoderna, men det är inget som funnits som förslag. Möjligen är det inte genomförbart. /Rasmus ssk i amb. Göteborg

Marja Grill: Tack för svaret!

pelle: hej maja vill följa upp med otto sade. kolla de senaste upphandlingarna av deff, datajournal mm så ser du vad för kriterier regionen ställer. inte det bästa utan det billigaste och som redan när utrustningen kommer i bilarna är gammal och förlegad och där andra landsting kommenterat hur dåligt det fungerat hos dem

Marja Grill: Det verkar inte bra. Hör av dig!

aino dahlgren: hej jag råkade ut för en hjärtinfarkt och ambulansen kom men jag fick gå nedför trappan samt att personalen inte gjorde en ekg, de körde upp till sös som inte kunde ta emot under helgen,hjärtinfarkter och måste åka till karolinska – massor av tid förlöpte. jag anmälde detta till hsan och domstol men förlorade ingen trodde mig. det känns hopplöst att anmäla så länge som det är privata intressenter så bryr sig inte samhället om det. jag hörde i programmet att de flesta av personalen inte vill att privata ska äga denna verksamhet. Kommer ni att ta upp just detta i ett program? vänligen aino

Marja Grill: Maila mig så kanske vi gör det!

MK: Det var intressant att se den ökande belastningen för ambulanssjukvården och hur Falck väljer att tackla sina brister. Något komiskt var att få höra hur svårt personalen har det i västra götaland och hur de kunde få arbeta i upp till 24 h i sträck utan möjlighet till måltidsuppehåll. Uppdrag Granskning kanske skulle kolla upp hur situationen ser ut på den östra sidan av landet. Antal ambulanser per capita i stockholms län inger inte trygghet i jämförelse med andra storstadsregioner i landet. Samma brister och svårigheter men i koncentrerad form. För övrigt så verkar inte personalen i Stockholm särskilt nöjda över utökad arbetstid här heller.

Marja Grill: Nej jag har förstått att det är problem ävne i Stockholm. Hör av dig om du har konkreta tips på följderna.

Någon i VGR: Tittade med stort intresse på programmet som belyser problem som finns inte bara hos Falck. En stor orsak till problemen är att Ambulanssjukvården är för hårt belastad idag. Antalet uppdrag ökar hela tiden men man tillsätter inte fler Ambulanser. Detta är en betydande del i att det missas i kontrollen av utrustningen. Det är helt enkelt för mycket att göra.

Marja Grill: Som sagt – vi granskade Falck för att de var störst. Finns andra vi borde granska så tipsa gärna oss!

Göran: John... Jag tycker inte att du skall tappa förtroende för ambulanssjukvårdarna. Många av dessa har en enorm kompetens och kan mycket mer än vad man får på 4 år på universitetet Vad man får med sig från Högskolan är djupare insikt i läkemedel och symtom m.m. men...ambulansjobbet är betydligt mer än att bara spruta läkemedel. Handlar mycket om att vara ödmjuk i sitt jobb. eller....?

Marja Grill:

Gunilla och Bos: Vi har en dålig erfarenhet från ambulansverksamheten i Linköping. En nära anhörig blev knivmördad natten till den 28 maj 2009 (ni har kanske läst och hört i pressen om ”den unga mamman som blev oprovocerat knivmördad samtidigt som hon hade telefonkontakt med sin make”? För hela situationen finns en Lex Maria anmälan (som kom först ett halvår i efterhand och först sedan vi själva lämnat in anmälan till Socialstyrelsen), men den kritik som finns betr ambulansverksamheten har har inte utretts ordentligt. Kanske Ni har möjlighet att kolla detta? * Ambulanserna (2 st skickades eftersom det var ”hjärtstopp”) kom mycket sent och hittade inte trots att adressen var mycket tydligt angiven. * Ambulanspersonalen uppträdde mycket rörigt (enl vittne på plats som gett offret första hjälpen och larmat SOS) * Logginformation har försvunnit från SOS larmcentralen * 3 ambulanssjukvårdare åker till Linköpings Universitetssjukhus med den skadade. Den återstående kör den andra ambulansen utan att ta med den skadades make och 3-åriga dotter som kommit till mordplatsen samtidigt som ambulansen var där. Svårt chockad fick de själva ta sig till sjukhuset istället för att erbjudas att åka med den tomma ambulansen som ändå åkte till sjukhuset. * Under transporten har man först svårt att diagnostisera skadorna, men när detta ksn ske (under transporten) så meddelar man sjukhusets koordinator vad som hänt och att det är mycket akut och bråttom att sjukhuset förbereder sig för att ta emot den skadade. Detta sker inte.... och som en följd fördröjs de akuta åtgärderna för att rädda mammans liv. * Sjukhuskoordinatorn skulle ha sett till att läkare fanns på plats – blod skulle ha rekviretrats – prioriteringar göras för att rädda livet på mamman – förbereda sig för att ringa in bakjour med bättre kunskap om traumakirurgi – mm * Journalerna på sjukhuset har i efterhand konstaterats vara felaktiga och ofullständiga. Ja, som Du förstår finns mycket att säga. Dessutom är Socialstyrelsens hantering fel

Marja Grill: Det låter som en fruktansvärd händelse. Maila gärna mig.

rasmus: Trevligt för stockholm med lyxiga 23 minuter! I Göteborg är det 15 minuter! /Rasmus

Marja Grill: ?

Skåne: Ingen kommentar på att Region Skåne inte heller hanterar redan inskickade avvikelser, har ju själva drivit ambulanssjukvård i 5 år. Att man nu inför granskningen lade en hel helg på att hafsa ihop material som annars legat i byrålådan och som faktiskt är insänt. Det sägs ingenting om? Varför?

Marja Grill: Det visste jag inte, hör av dig!

Martin: Inga svar som vanligt. Varför finns Uppdrag granskning??

moderator: Du måster förstå att alla inte kan få svar, inte omedelbart i alla fall. Marja är ensam och har hundratals frågor.

Lennart: Man blir verkligen rörd när man sett reportagen om barnen, tråkigt att man satt in en ny utredare som visar sådan otroligt okunskap, är alla lika i detta kommunhus.

Marja Grill: Ja jag blev också rörd. Jag ska hälsa reportern det.

Ambulansanställ: Det finns ambulanspersonal i andra företag som redan förra månaden uppnådde övertidstaket på 200 timmar pga att företaget är underbemannade...

Marja Grill: Berätta mer!

JB: Såg en äldre man som fallit och slagit i huvudet. Mötte ambulansen 25 minuter senare och då var den 2,5 km från olycksplatsen. Att nå olycksplatsen från ambulansstation tar 15 om man kör enligt hastighetsgränser. Tilläggas bör att mannen avled av sin skada. Man kan undra varför det tog sådan tid?

Marja Grill: Ja verkligen. Vet du mer så maila gärna mig.

Klas: Vad kan Landstingen göra mot Falk? De borde ju ha möjligheten att helt enkelt beslagta Ambulanser mm om de missköter sig. Då skulle ju Falks ägare på stört avskeda hela ledningsgruppen som ju är ansvarig för situationen.

Marja Grill: Det låter lite drastiskt. Men i vissa avtal är det inskrivet att företaget får betala vite om man inte följer avtalet med landstinget/regionen.

Ambulanssk: Varför granskar ni inte huvudmannen i Göteborg? Det är ju ändå dom som ställer krav och som sen väljer vem som får uppdraget, oftast den med billigaste anbud. Vad jag även tycker ni ska kolla upp och verkligen belysa är VEM ÅKER AMBULANS? Så mkt onödiga körningar (färska studier visar på över 35% har inget vårdbehov) som görs idag, satte man fokus på detta, att svenskarna själva drar till sig problemen, ser man till att ringa ambulans när man VERKLIGEN behöver, då finns kompletta ambulanser med pigg personal, NÄR VI VERKLIGEN BEHÖVS!!!!!

Marja Grill: Intressant idé. Den har slagit oss också. Hör av dig om du har konkreta ingångar.

Lars-Gunnar Emm: Struntar Ni i vad jag skriver?

moderator: Inte alls. Men vi hinner inte svara alla på stört.

Medborgare: Tack för era program – intressanta och skrämmande händelser. Det senaste med ambulanssjukvården – hur kommer det sig att ni är så ”snälla” mot uppdragsgivarna. Borde man inte börja fundera på att införa tjänstemanaansvar och ta en dialog om var ansvarsgränserna bör gå. Och då det gäller huvudmannen VGR (Västra Götaland) – hur kommer det sig att man är så blåögda – dvs. borde man inte som standard ha en uppföljning av hur avtalen eferlevs. Återigen är det patienter m.fla. som drabbas och vilken rättelse får dessa personer av ett förkastligt beteende. Om Falck / VGR i dessa ambulansfall inte rapporterar enligt Lex Maria så borde ju bara detta ge upphov till åtal. Jag kanske inte ser hela händelseförloppet men man får ju intrycket att vissa herrar bara kan bete sig och att detta inte leder till konsekvenser för dom inblandade. Om en huvuduppdragsgivare bara hittar på lösningar men ej följer upp befintliga avtal – är denne då kompetent att bedriva sitt arbete ......... . Detta var det första intrycket av ert senaste och även tidigare program. Är det systemfel så borde man ju fundera hur man bör lösa dessa strukturfel.

Marja Grill: Tack för beröm. Ja det är alltid en bra idé att hitta ett system, en struktur som fungerar tycker nog de flesta patienter.

MT: I Stockholm finns det 55 ambulanser på dag tid. Två miljoner invånare. Per ambulans ca 36 000 invånare. Vad händer om det inträffar något stort med 50 skadade?

Marja Grill: Det vet jag inte. Ställ din fråga till politikerna tycker jag!

annika: Marja. Kolla upp SOS kompetens och hur de jobbar.Då kan mkt uppdagas varför det tar sån tiiid för ambulansen att komma fram.Kolla hur med dem hur de prioriterar och för delar körningar.

Marja Grill: Bra idé. Har du något mer konkret så hör av dig.

Ambulanssk: JB....kanske för att den var upptagen med nån SKITKÖRNING! SOm ambulansern ofta är nu för tiden. Har själv varit med om att patienter dött för att jag och kollegan varit taxi åt nån icke behövande.....SÅNT SKA TAS UPP!!!!

Marja Grill: Absolut. Berätta mer!

Ambulansanställ: Detta med att nå övertidstaket kan du fråga alla entreprenörer om, alla äro de underbemannade, varför har många 24-timmarsscheman utlagda på personalen? Klas.. Utrustningen i bilarna ägs av Regionen (iallafall i skåne) och det är regionen som bestämmer vad som ska finnas för utrustning..

Marja Grill: Det var inte roligt att höra. Hör som sagt gärna av dig om du har något om andra entreprenörer också.

Sara: Jag själv jobbar som vårdgivare på V.Götalands regionen. Som arbetstagare märkte jag tydliga brister inom rutiner i min avdelning. Jag vågade tala om brister med ansvariga inom verksamheten. De åtgärde inte problemet. sedan kontaktade jag själv Socialstyrelsen. När Socialstyrelsen blev inkopplad, brister åtgärdades. Sedan blev jag utsatt för represssalier och trakasserier via chefen & arbetsgivaren. Uppdraggranskning ville inte uppmärksamma mitt fall. Innan någon blir skadad eller dör brister måste uppmärksammas. Tyvärr fallet är tvärtom och tycker jag att journalister måste uppmärksamma brister inom vården innan någon DÖR! Jag själv är stolt över att SJÄLV reagerade som en ansvarsfull arbetstagare. Fortfarande lider jag av repressalier, men jag har gjort min plikt inom min älskade yrke.

Marja Grill: Det var riktigt trist att höra. Tack för att du tittat!

Astrid: Ingen direkt fråga utan bara ett konstaterande. Behöver Sverige verkligen den privata marknaden på bekostnad av de som det berör? Vi har sett hur skolan, sjukvården och mycket mer helt enkelt struntar i vem det berör utan bara ser till sina egna intressen och aktieägare. Det behövs ett helt nytt synsett på hur människan i sig värderas inte hur företagen ska kunna ta ut det maximala beloppet. Jag är mycket bekymrad över framtiden och hur den privata marknaden skor sig på andras bekostnad som har blivit påfallande markant de senaste åren. Tack för ett underbart program.

Marja Grill: Tack för beröm.

Lena: I LYHS 1998:531 och i Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2005:28 står att personalen måste rapportera till vårdgivaren och vårdgivaren måste rapportera till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Dessutom står det i allmänna råd exempel på vad som betrakta som en allvarlig skada. Bryter då vårdgivaren – entreprenören direkt mot lagen när den bedömer vad som ska rapporteras till Socialstyrelsen?

Marja Grill: lagen talar ju för sig själv tycker jag.

rasmus: 15 minuter efter att man tryckt status ”Lämnar” (på sjukhuset), vilket man gör när man kör in i sjukhusgaraget så får SOS larma ut en enhet på nytt uppdrag. På den tiden ska patienten lastas ur ambulansen, rapporteras över till mottagande personal samt en journal ska skrivas. Undeer tiden vårdande personal skriver journal återställer ”Chauffören” bilen. Om man i förväg märker att det kommer ta längre tid än 15 minuter kan man meddela SOS som då lägger ut väntande uppdrag på annan ledig enhet om det finns någon. Om man fått en sökning däremot är det ovanligt att SOS ger det till annan enhet även om aman ringer upp och säger att ma ninte är klar. Detta innebär att uppdraget fördröjs (ibland även prio 1:or) eftersom personalen inte kan lämna sjukhuset utan att ha lämnat en fullständig journal och ha en fullt återställd bil. /Rasmus

Marja Grill: Det låter farligt om prio 1-körningar blir fördröjda. Maila mig om du har exempel.

Sofia: Hur kom det sig att Vd:N tills slut kom till studion, efter att bara kommenterat i telefon? Var det svårt att få tag på personal som vill uttala sig? Tack tack för ett väldigt bra reportage!

Marja Grill: Ja varför han inte ville vara med, men sedan ändrade sig i sista minuten det vet han bara själv. Ja det var svårt att få tag på folk som vågade vara med öppet i alla fall. Tack själv!

kalle: Varför är inte ambulanssjukvården statlig som polisväsendet?

Marja Grill: Jag vet inte, det får du fråga ansvariga landstingspolitikerna om.

Kommunalare: Privata aktörer är inte hela problemet. Bristande upphandlingar som inte styr upp eller kontrollerar att upphandlingen följs är det större problemet.

Marja Grill: Absolut.

Kalle.G: Hej Marja, jag hoppas verkligen att du tar med dej hela underlaget i chatten och visar ansvariga politiker vad som försigår när penningen ska styra över liv och död.

Marja Grill: Jag har gjort ett reportage – nu är det upp till er tittare om ni vill ta upp de här frågorna med politiker och makthavare.

Ambulans Umeå: Jobbar på ambulansen i Umeå. Hos oss tycker jag att avvikelserapporteringen fungerar och vi får bra återkoppling på det vi skriver. Däremot drar arbetsgivaren arbetstider och jourtider till sin spets så att man jobbar lång tid i sträck och man kan gå första bil 7 tim isträck exempelvis en fre eller lör natt. Man blir lätt ”mosig” då och det är svårt att hålla skärpan. Vårt problem inom ambulansverksamheten är att vi tillhör fel fackförbund. Om vi tillhört Transport hade aldrig detta tillåtits. Men det handlar om ekonomi. Detta kan man också förstå då vi i Umeå har 2 st ambulanser kvällar nätter och helger, till den följden att det ofta ligger prio 1 larm ch väntar. Kanske något att titta närmare på??

Marja Grill: Absolut. Maila mig!

thomas: Ni kanske skall ta upp det faktum att ambulansen i Stockholm har som mål att nå 75% av ibvånarna inom 10 min. Man når i dag upp till ca 30% Landstingets svar på detta är att man skall sänka målen. Alla ärenden som rör sena ambulanstransporter och händelser som kan härledas till lång väntetid på ambulans är sekretess belagda i landstingets diarier. Varför? Detta är ju enkelt att kolla på webdiarier på SLL s hemsida. Om man vet att en människa dör efter 3-6 minuters andningsstopp så förstår man att 10 min inte är ett högt mål, och då skall man ändå baraa nå 75%, nu nå man ca 30%, alltså ca 600 000 av stockholms 2 000 000 invånare.

Marja Grill: Tack för tipset!

Mange: Visste du Marja att Falck har ett papper man måste skriva på vid anställning om att inte berätta om missförhållanden?

Marja Grill: Nej det visste jag inte. Men om du är anställd i Skåne eller V Götaland så bör inte det gälla, för i avtalet står att ni har samma rättigheter att prata med pressen som landstingsanställda.

Lars-Gunnar Emm: Vem och vilka finansierar Falck-ambulansernas företag?

Marja Grill: Huvudägare är privata riskkapitalister – Nordic Capital

ambulanssjukskö: Ambulansledning i Västernorrland har köpt in tvåhjulsdrivna storbilar fastän personal varnat och larmat om risker för verksamheten på grund av kuperad terräng och dålig vägstandard. Vi har flera incidenter redan denna vinter där fordonen ej kommit fram och patienterna fått vänta på vår hjälp. Tråkigt när vi som personal känner oss maktlösa då våra åsikter ej beaktas.

Marja Grill: Väldigt tråkigt att höra. Maila mig!

Daniel: Jag skrev för en stund sen angående arbetstiderna inom ambulanssjukvården! Jag undrar hur det kommer sig att personal inom denna yrkesgrupp inte har körtider som ex andra åkerier. Jag vet att det har förekommit olyckor som har sin grund i trötta chaufförer!Ambulansen kör dessutom utryckning då det ibland förekommer höga hastigheter. Bör då dessa personer inte vara alerta eller skall vi andra på vägen bli utsatta för denna risk??

Marja Grill: Ja, det är en bra fråga.

Stockholm: I Stockholm har man inte möjlighet att ringa och be om mer tid. SOS har valt att det skall vara så. Förra passet jag jobbade fick vi prio 1 larm när jag skrev journal. Min kollega ringde SOS och sade att vi inte var klara. Innan han kom fram på telefonen hade det gått minst en minut och det blev en fördröjning för patienten. De vet om detta innan men vill att det skall vara rutin. Är inte detta patientfarligt om något? Känns onödigt med salsaprojekt när SOS inte är med på noterna!!!

Marja Grill: Ja det låter allvarligt.

moderator: Marja svarar på frågor i ytterligare ca 15 minuter.

Per: Hej Marja. Hade varit intressant att veta varifrån du fått uppslaget till detta, eller vilken politiker eller tjänsteman inom VG regionen som påverkat?

Marja Grill: Det var en otrevlig insinuation. Vi startade detta projekt efter tips från anställda på Falck på flera håll i landet.

Anders Blomster: Hej och tack för bra repotage! När anhörig svårt sjuk och bryter benet, kommer hem med ambulans och remiss där det står att kryckor skall användas i 6 veckor, bara det att ambulansen glömt ta med kryckorna. Vems är felet ambulansen skyllde på S.t Göran och akuten där, på ambulansen...

Marja Grill: Jag vet faktiskt inte, men det låter jobbigt.

paramedic: Marja: om ”15-minutersregeln/23-minutersregeln”. Det är juh bara be Falck Stockholm om dessa uppgifter. Personalen skriver avvikelser om både om 23-minuterna och utebliven matbryt. Men det kanske inte är intressant, att ambulanspersonal inte hinner rapportera över patienterna till mottagande sjukhus, och att ambulanspersonalen inte hinner äta lunch?

Marja Grill: Jo det är mycket intressant tycker jag.

Kommunalare: Tycker ni själva att ni är objektiva i era reportage? Kan vi tittare lita på att ni inte har vinklat alltför mycket, tex avseende ett enskilt bolag i det här fallet?

Marja Grill: Hej, vi har tittat på Falck för att de är störst, och för att vi fick många tips från anställda runt om i landet. Men har du tips om annat, så hör av dig. Vi kan inte skildra allt inom ett område i ett enda reportage, men jag håller gärna kvar i ämnet om det kommer tillräckligt intressanta spår att gå vidare på.

Göran Forsberg: Hur ser ägarens avkastningskrav ut för FALCK?

Marja Grill: Det vet jag faktiskt inte, men maila VDn och fråga. Han är för total öppenhet.

ambssk: Något som också borde granskas i Göteborg är varför Räddningstjänst har blivit extremt restrektiva med att skicka ut sina brandbilar på trafikolyckor, inte skoj att stå på trafikolycka med fastklämd person och behöva hjälp med klippning av tak, och konstatera att de inte är utlarmade. Det är ledningscentralen på räddn tjänst som avgör detta vid varje olycka. Kolla gärna hur mycket färre trafikolyckor dom åker på numer. aAv någon anledning granskas aldrig räddningstjänst

Marja Grill: Ja det verkar inte heller bra. Om någon vet något mer om detta så hör gärna av er.

Kalle.G: Borde det inte vara arbetsplikt för berörda politiker att visa sitt intresse och sin närvaro här på chatten?

Marja Grill: Plikt vet jag inte, men av intresse i alla fall kan man tycka. Ni är alla väldigt insatta tycker jag och det är intressant att höra era synpunkter.

Amb ssk Sthocko: När kommer programmet som granskar upphandlingen av ambulanssjukvården i Stockholm ? Det bekvämaste är att göra det när upphandlingen är klar, men om ni vill göra skillnad så är ni redan i startgroparna ...

Marja Grill: Som sagt – kom med konkreta tips. Att bara uppmana oss att granska ger tyvärr ganska lite utan några bra spår, uppslag eller källor att starta med.

H: Det fungerar precis så som Jesper beskriver det man skall ringa SOS om det tar över 15 min på akuten, själv har jag nog aldrig lyckats lämna av en patient på den tiden. jag uppmanar alla arbetskamrater att ringa SOS vid varje avlämning, då blir nog den idiotiska rutinen snart ändrad

Marja Grill:

sara: Jag har bara ett litet tips på att titta lite extra på övervakningsutrustningen lp15 som finns i alla skånska ambulanser. Har varit väldigt stor diskussion hur upphandling och hur denna utrustning kan ha hamnat i en ambulans där det ej går att defibrilera patienten i ambulansen utan att sträcka sig över patient och bår. rådet är att stanna ambulans ta loss utrustningen och defibrilera patienten. detta gör att tiden innan patienten kommer till sjukhus förlängs.

Marja Grill: Oj ja det låter intressant!

Kommunalare: Verkar kunna bli en serie... Evenemangs ambulanser. utr saknas, personal som saknar kompetens, utryckningstillstånd mm. Se på Solvalla som ett ex. Jim Frick ett bra exempel på falsk trygghet. Bolaget saknade tillstånd att transportera till sjukhus..

Marja Grill: Intressant idé.

Laila: När vi larmade om pågående själmordsförsök undrade operatören om vi inte kunde åka själva!”Ska vi åka med blåljus och komma fram till en full kärring som sitter vid köksbordet?” Vid andra påringningen skickades ambulans samt polis men då var det försent. (angående skitkörningar)

Marja Grill: Oj vilken hemsk händelse. Maila gärna mig och berätta mer.

P-Å Eriksson: De där riskkapitalföretagen har ju som affärside att ge avkastning på kapitalet. galet att privata ska tjäna våra skattepeengar när det gället mäniskoliv

Marja Grill: Det finns de som säger att det blir bättre och mer effektiv?verksamhet på det viset. Men det här reportaget tar inte ställning för eller emot privat vård, utan skildrar bara några av de problem som finns i det system vi har idag. Inte alla problem, som några av er har påpekat, men det är en start.

Micke: Självklart inte bra med företag som endast har ett par-tre ynka procent i vinstmarginal som skall bedriva samhällsviktig vård. Men Sverige vill ju inte betala för det heller. Dessutom har landstinget ”köpt” en ambulans för dyra pengar så måste den ju rulla -kostnadseffektivitet går alltid före.

Marja Grill: Det låter inte helt patientsäkert.

mimul: Tack förresten för ett fanastiskt proram. Det ger alltid en tankeställare

Marja Grill: Tack tack vad glad jag blir!

Marja Grill: Tack så jättemycket allesamman! Tyvärr har jag inte hunnit svara på allt trots att jag skriver så tangenterna flyger, men maila gärna mig med fler konkreta tips så svarar jag er på så vis! marja.grill@svt.se

moderator: Tack Marja, och tack till alla som varit med oss ikväll!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.