UG – Moderator: Välkomna till chatten. Så fort programmet är slut kommer Karin Mattisson och Herman Reuterswärd att chatta med er tittare här.
Timmjann@comhem.se: Kommentar:efter programmet går jag in och tar bort mitt kundnummer. Tack för bra program.
Karin Mattisson: Tack! Det städas i företaget nu
mattias: När nu lauritz vd har stått och gjort avbön då måste ni väl fan fatta att det inte går att krama mer vatten ur den stenen !!! – blir ju löjligare än vanligt.
Karin Mattisson: Ehh..Jo avbön kan man säga, men krama vatten ur stenen får du gärna förklara!
G: Det är inte bara lauritz som är ute på djupa vatten. Jag har själv sett på Bukowskis Market att de säljer saker som benämns med sent 1900- tal men i skälva verket är helt nya och deras utropspris överstiger nypriset i butik. I andra fall har man övervärderat en säljares produkter men de auktionerna togs bort när jag påtalade detta vilket ju var bra.
Herman Reuterswärd: Hej G! Tack för att du kollade! Du får gärna hör av dig och berätta vad du vet. Mejla mig på herman.reutersward@svt.se . Hälsningar Herman.
Blomman: Har köpt två oäkta Fritz Hansen stolar på Lauritz för dyra pengar. Har känt mig lurad. Vill aldrig mer handla där. Tror det finns många möbelkopior där.
Herman Reuterswärd: Hej Blomman. De har tidigare blivit ertappade med försäljning av olika stolar där delar har varit kopior. Våra kollegor i Danmark, DR, och deras konsumentprogramm Kontant har gjort program om detta. Om du har fler tips får du gärna höra av dig på herman.reutersward@svt.se. Tack för att du tittade!
Kryddan: Pinsamt att Lauritz inte ens känner igen en bläckstråleutskrift.
Karin Mattisson: Ja det var uppenbarligen enkelt att se, och det är flera filialer som sålt dem, inte bara Örebro.
Karin Mattisson: Ja det var uppenbarligen enkelt att se, och det är flera filialer som sålt dem, inte bara Örebro.
Johannes: Varför ställde du inte fler frågor om Jagger-förfalskningarna till Lauritz vd? Hon kom ju undan med sin dumma bortförklaring om olika tryckmetoder.
Karin Mattisson: Det var ganska många punkter som skull avhandlas, och de tror att de är från 75, även om de medger att de haft fel i övrigt om trycket
Rättvisa: Tack för Uppdrag Granskning programmet, mycket bra ! Dessvärre finns det långt mer intressanta ämnen än skojare som blåser skojare som kvällens program ”konstbluffen”. Fördjupa er i andra ämnen istället som berör den breda massan. Det finns massor av högaktuella och intressanta ämnen !
Herman Reuterswärd: Hej! Tack för att du kollade! Nästa vecka kommer ett nytt program som behandlar ett nytt ämne. Hoppas du kollar då också.
Mattias2: Mkt intressant program! Hur är det med trovärdigheten på Lauritz övriga varor? Är det bara konstsidan som har haft kända fall av förfalskningar?
Karin Mattisson: Nej de finns andra förfalskningshistorier som rör försäljningen av stolar, och lampor bland annat, Avslöjades i Danmark, programmet Kontant.
Olof: Tack för dagens avsnitt! Bra att veta att man kan bli lurad på ”professionella” bud sidor också och inte bara på tradera/eBay.
Karin Mattisson: Nej, det är inte säkert bara för att det finns löften om det. Tack.
Peter.: Hej detta med att säljare budar på sina egna auktioner eller ber en vän göra det. Är vanligt på eBay och Tradera. Och då får säljaren ”bra” omdömme och blir på så sätt populär, men folket vet inte att det är säljaren som skiver sina egna omdömen . Tack för ett bra program.
Herman Reuterswärd: Hej Peter. Vem som sitter bakom tangentbordet är svårt att slå fast till 1000, men det är samma persons konton. Om du har idéer eller erfarenheter kring Tradera så mejla – herman.reutersward@svt.se . Ha det så bra och tack för att du kollade!
Gunnel Hedberg: Tack för programmet! Mycket välgjort och informativt!
Herman Reuterswärd: Tack!
Susan Mohseni: Skulle ni kunna göra samma utmärkta graskning hos bostadsmäklarna?
Karin Mattisson: Japp..;) Alltså om du har ett konkret tips så hör av dig till oss!
Björn : Exemplariskt genomförd granskning!! Skolboksexempel! Hatten av till er, och Karin: du är en sjukt skarp reporter och intervjuare! UG-förtroende lite reparerat efter katastrofgransningen av Grums.
Karin Mattisson: Tack för det. Jag delar dock inte din åsikt om Grums!
Anders: Jag känner en avsky,då Lauritz och folk i allmänhet ryggar för intervjuer, har du inget att dölja. så låt ett fritt och öppet tal råda, ni är mycket modiga och rättframma!!!!!
Karin Mattisson: Tack, mod behövs i alla granskningar, till och med när det gäller konst..
OlaAndersson: Hej, Jag jobbade för Lauritz under tre år och var den som hämtade målningarna i Skåne. Ni har lite fel om en del av ”Mikael Kadaz” tavlor. Om ni så skulle vilja göra någon form av errata så kan jag hjälpa er att fylla i luckorna.
Herman Reuterswärd: Hej Ola! Tack för att du kollade. Vi vill alltid veta mer. Mejla herman.reutersward@svt.se .
Agnes: Inte med på om jag förstod en punkt i programmet, Mette sa att säljare fick buda på egna varor-de kunde inte förbjuda det. Men anställda fick inte buda på egna varor (där de var säljare?), det ledde till uppsägning. Hur gick det då för de anställda som hade budat? Hade de budat på egna varor eller på andras?
Karin Mattisson: Personen vi berättar om var anställd och budade på sina egna varor. Det har Lauritz inte känt till förrän nu genom vår granskning. De har svarat oss att det är kritiskt för företaget att det kunde ske. Så anställda får inte bjuda på varor, men säljare får det.
Hans Svanberg: Fråge: Har sett att svensk lito förfalskas. En lito av Lasse Åberg som jag har dök upp på Blocket med samma nummer.
Herman Reuterswärd: Hej Hans! Det låter intressant! Mejla oss på herman.reutersward@svt.se .
J-O Andersson: Tack för programmet. Skulle vilja höra vad Stockholms auktionsverk säger om detta, jag tycker det förstör för det gamla anrika auktionsverket. Hoppas det blir någon ny ägare till det, eller att det går tillbaka under Stockholms stads kontroll. Hoppas folk undviker såna här nya uppstickare.
Karin Mattisson: Jag vet inte vad de tycker om saken. De fick inte uttala sig för oss under den extra granskningen hos svt. Och det är väldigt hårt runt det här att yttra sig för pressen – oavsett vad det gäller.
Peter kund på L: Har dom anställda på på lauritz som budat på egna varor ”vunnit” budgivningen annars kan man misstänka att dom undersökt vad budgivarna angivit som maxbud och sedan pressat upp priset så mycket som möjligt.
Karin Mattisson: Av de 40-tal granskningar av auktioner som vi granskade av externa så var det åtminstonde en person som vann sin egen vara, betalade den och la ut den igen på Lauritz bara ett par veckor senare.
NC: Bra program. Ni skummar bara på ytan. Lauritz handel med afrikanska masker är okänd. Kolla in Antikmonologens redogörelse för det. Granska gärna Uppsala auktionskmmare
Karin Mattisson: Har läst Antikmonolgen om maskerna. Vet inte mer än så men det finns säkert mer att granska här och på andra auktionshus.
Ordförande i konstförenin: hej. Ni har gjort ett mycket vederhäftigt program. Jag har skrivit till Lauritz.com och bett att få slippa vara kund. Jag oroar mig också för hur jag ska kunna ha förtroende för Stockholms auktionsverk nu när det är uppköpt av Lauritz.com, som jag alltså inte har förtroende för. Jag är ordförande i en stor konstförening, som köper för 70.000kr om året. Vi kommer inte att använda oss av Lauritz.com, men frågan är om vad vi ska säga till våra medlemmar om Stockholms auktionsverk
Herman Reuterswärd: Hej! Tack för att du kollade. Vi kan inte ha några synpunkter på vilka ni köper konst av och har inte tittat på Stockholms auktionsverk. Hoppas du tittar nästa vecka också. Hälsningar, Herman
Per Theander: Imponerande jobb och tydligt framställt! Tack.
Herman Reuterswärd: Tack för att du kollade!
Maria: Att säljare budar på egna varor för att trissa upp priset är nog förekommande på alla auktionshus – kan ju t.o.m löna sig att köpa eget verk för högt pris, för att få en ”ny prisbild” inför en kommande auktion. Vill man undgå ev. förbud lämnas det in via bulvan. Tror att priser på viss återkommande fotografi ofta stigit på detta sätt
Karin Mattisson: På vissa auktionshus går det inte att buda på egen vara med det kundnummer som har den till försäljning, finns en spärr. Men det går ju att komma runt på olika sätt.
Elisabeth : Köpte för några år sedan några små diamantörhängen och en lite diamantring för ca 8000 kr på Lauritz . Något år senare gick jag till pantbanken och de sa att det var värt en tredjedel av vad jag gett. Han sa att jag blivit lurad. Värderingen låg alltså väldigt högt och jag fick en känsla av att någon bjöd emot hela tiden när ja budade. Jag tror att de använder sig av oseriösa personer som bjuder på sina egna varor inom andra områden än konst . Samma sak hände när vi budade på en matta, den steg snabbt och vi slutade buda. Sen var den plötsligt ute på auktion igen några dagar senare. Märkligt...
Herman Reuterswärd: Hej Elisabeth! Har du kvar alla papper /mejl från auktionen? Mejla gärna herman.reutersward@svt.se . Tack för att du kollade! Hälsningar Herman
Mobi: Varför använder ni ordet buda som betyder bland annat beställa hämtning av en latrintunna istället för att använda ordet bjuda ??
Karin Mattisson: Jag vet, flera har påtalat det och jag har bara tänkt att man lägger ett bud – därför budar man. Nu vet jag bättre och ska skärpa mig.
Lurad: Hej! Jag har köpt en tavla av Lauritz auktionshus i Örebro. Upplevde att de har övervärderat den konstnären och de fortsätter sälja hennes konst och liknande modern konst, men tavlorna går för 1/7 del av värderingen...
Karin Mattisson: De tar väldigt allvarligt på det här med värderingsprocenten internt, men det tycks inte följas i praktiken. Jaggerkorten var ju trots allt klubbade för en tredjedel av priset – konstant.
Lars Emil: Har polisanmält Lauritz för drygt 1 år sedan i Danmark. Utredningen las ner,,, handlar inte längre där tyvärr, bra affärsidé, men jag handlar inte länre där. Personalen drygar ut lönen vilket är allmänt känt numera.
Karin Mattisson: Om du har tips kan du höra av dig karin.mattisson@svt.se
UG – Moderator: Ni är många som ställer frågor. Karin och Herman svarar så snabbt de kan. Skriv gärna din fråga igen om du inte fått svar.
art tur varför?: Ni borde kolla SAMTLIGA auktionshus. Varför reagerar ni inte att de tar ”klubbavgift” på nätet och samtidgt om man bjuder 5 minuter INNAN auktionstiden går ut så förlängs auktionen?EWn auktion innebär en tidsbegränsning där en vara bjuds ut.Auktionshus av idag har inga experter.OM man har ett känt namn eller är kändis IFRÅGASÄTTS aldrig om provenance eller äkthet.Hela auktionsbranschen idag är inget annat än en mjölkko. art tur
Herman Reuterswärd: Hej! Vi har tidigare kollat på andra auktionshus och hur de förhöll sig till en falsk Lindström-tavla. Om du har fler tips så mejla oss gärna – herman.reutersward@svt.se . Tack för att du kollade.
Peter: Tack för ett bra program! Gäller samma regler på Stockholms Auktionsverk med tanke på att Lauritz numera är ägare?
Karin Mattisson: Jag vet inte om samma regler gäller men de här reglerna som de nu säger är ok – att ha många kundnummer och anställda får sälja stora mängder har inte kommunicerats tidigare. Nu är de etiska reglerna ändrade och ligger på deras hemsida.
Kalle: Tack! Ni är underbara att avslöja mygel!
Karin Mattisson: Tack det var fint sagt.
Pelle: Sedan när började UG värna om spekulanter? I ställer för om ”vanligt” folk?
Karin Mattisson: De som köper den här typen av tryck är ju inga miljonärer, det är rätt vanligt folk. Men även en spekulant kan ha rätt;)
art tur varför?: Vad menas med en expert?Att ha läst 4 år konst på universitet är ingen merit vad gäller expertis.
Karin Mattisson: Ja det kan man undra. Men om man ska vara expert på konst så borde man veta rätt mycket om det, det är inte helt enkelt med konst...
Alias: Bra program och mycket imponerande att ni hittat så här mycket bakom gardinerna info. Nu vet ni att detta bara är en droppe i havet av Lauritz skojeriet.
Karin Mattisson: Det finns mer att berätta, så är det alltid.
Emil: Köpte en ”antik” stol på Lauritz, men den visade sig vara nyproducerad. Vad gör man?
Karin Mattisson: Klagar hos auktionshuset eller kollar upp om det finns fler som blivit lurade. ARN, polis osv kan ju ha massa info.
Hans: Har följt lauritz.com sedan i julas och varit förundrad över alla tryck av Mike ,Monroe mfl.Tack nu vet jag varför det har sett ut så . Tror nog att upptrissning finns hon minst ett företag till, men i mera diskret form.
Herman Reuterswärd: Hej Hans! Tack för att du kollade. Du får gärna höra av dig! Mejla på herman.reutersward@svt.se .
jocke: Tack för ett bra program. Hur trovärdigt är det när deras egna experter från Stockholms Auktionshus säger att Jaggerna är trovärdiga när alla andra i programmet avfärdar dom som rubbish screenshot efter 5 minuter?
Karin Mattisson: Det går att läsa mer på UG-referens om hur vår expert gjorde för att granska de här trycken. Det räcker inte med en lupp för att avgöra raster osv. Men som sagt, i övrigt var det ju väldigt enkelt att se att det inte är screentryck.
PIA: Arbetslösa, fattigpensionärer, ensamstående föräldrar. För vem var dagens ug ? Ska vi vara ledsna för någon som kan köpa konst för 400 000 kr och blir lurad ? Sverige håller på att gå under och ug granskar konst ! Skäms!
Karin Mattisson: Nä man behöver inte tycka synd om, tyckte nog inte att Charles tyckte synd om sig själv heller. Vi gör ett program i veckan så det finns utrymme för andra ämnen också!
Bo: Har ni polisanmält Lauritz. com?
Herman Reuterswärd: Hej Bo! Vi har inte polisanmält. Tack för att du kollade!
Kalle: Vad gjorde NI med de tryck ni köpte efter inspelningen?
Karin Mattisson: Vi har dem kvar, so far. Men vi fick mail från Lauritz där vi erbjöds pengarna tillbaka. Falsk konst ska förstöras – eller lämnas till polisen.
Anders: Det var intressant, och det kändes som att ni gjorde skillnad då de lyssnade och tog till sig av kritiken, än är kanske hoppet inte ute?? Keep up the good work!/Adde
Karin Mattisson: Ja det har ändrat en del regler nu under resans gång. Storstädning kanske, vi får se.
Tuva: Läste på Lauritz.com där de bemöter kritiken. Tycker ni deras bemötande är rätt och riktigt?
Karin Mattisson: Jag läste det och tycker att en del var rätt och en del var fel.
Lennart Dehlin: Det här förklarar ju också varför jag flera gånger fått varan till det exakta utropspriset. Inlämnades har givetvis varit med och trissat priset och sedan lagt sig när han nått sitt mål. Ytterst upplösande!
Herman Reuterswärd: Hej Lennart! Kanske är det så. Lauritz har, till skillnad från flera andra auktionshus, tillåtit detta. Det har inte varit emot reglerna att bjuda på egna varor. Men det kan också bero på en värdering som överenstämmer med just vad marknaden är beredd att betala.
Konsthistoriker: Har själv studerat detta och tack för en bra research. Inom den grafiska konsten har det alltid funnits en gråzon då det kan vara mycket svårt för en icke expert att avgöra vad som är äkta och inte. Men auktionsverk brukar vara mycket försiktiga när det gäller allmänt kända konstnärer. Det som man nog tjänar mest på är det stora antal verk av mindre kända konstnärer som bjuds ut på auktioner online.
Herman Reuterswärd: Hej! Intressant slutsatser. Jo, det är absolut svårt om man inte vet vad man ska titta efter. Men vissa av felen i de fallen som vi behandlar i programmet är lätta för ett tränat öga att se, och tar väldigt lite tid att komma fram till. Tack för att du kollade!
Christer: Hej, tack för ett intressant program. Flera saker ni tar upp är ju verkligen anmärkningsvärda. Men jag förstod faktiskt inte Jagger -problematiken. Er expert säger att de är från 80-talet, diffen på 5 år är ju inte helt övertygande. Londongalleristen känns ju varken kunnig eller intresserad av just denna inbjudan. Så frågan kvarstår: vem har tryckt dessa i en gammal teknik al'a 80-talet? Och hur lätt är det egentligen? Är det ens möjligt? Är det lönsamt att ta fram typ 600 st och sälja för 200/300 kr styck? Det här spåret känns inte helt vattentätt tycker jag. Vad tycker ni?
Karin Mattisson: Experten sa att den typen av raster fanns på 90-talet och som tidigast i slutet av 80-talet. Det är ingen diff på fem år?
Att de här reklamutskicken trycktes i stora upplagor är ju uppenbart, de delades ut i samband med utställningen -75.
Han sa också att de kan lika väl vara nytryck – men tidigast slutet 80-tal. Uppenbarligen vill folk ha dem även om de inte betalar det Lauritz värderar dem till.
Charlotte : Dansk tv har under åren gjort ett flertal reportage om hur Lauritz sålt felaktiga varor. För ett år sedan gjorde deras motsvarighet till ”Uppdrag granskning” ett reportage om hur Lauritz sålde förfalskade Eames-stolar. Det här är alltså inte första gången Lauritz säljer oäkta varor.
Karin Mattisson: Ja, det var programmet Kontant. De sänder en del av det här reportaget i morgon med några andra intervjuer.
B-L Andersson: Är detta bara toppen på isberget. Hur kan folk ha förtroende för auktionnbranchen med sådana här skumma affärer
Karin Mattisson: Ja branchen bygger ju på förtroende, och intresset för att göra fynd på nätet tycks bara öka.
Kalle, Emil, Pelle m fl: Bottennapp!
Karin Mattisson: Okej.
Annelie: Känns inte ok att anställda säljer egna saker och bjuder för att få ut ett högre pris. Gör att auktionshuset känns oseriöst. Att man dessutom tillåter flera kundnummer för en och samma person känns också knepigt. Det är som gjort för fusk. Tusen tack för bästa grävande journalistiken!
Herman Reuterswärd: Hej Annelie! Tack för att du kollade. Lauritz har själva nu gått ut och med att de ska begränsa antalet kundnummer och budningen på sina egna varor. Tror även att möjligheten har bidragit till att det varit svårare att hålla koll. Hoppas du kollar nästa vecka!
UG – Moderator: Chatten håller öppen i ytterligare drygt 15 minuter, fortsätt fråga! Karin och Herman svarar på så många frågor de hinner.
NN: GÖR POLISANMÄLAN!!! Detta är organiserad brottslighet som sträcker sig lång bortom konsthandel.
Karin Mattisson: Jag tror att polisen också tittar på det här också. Men säkert finns mer att gå vidare med.
Magnus : Som vanligt, tack för ett bra och modigt program!
Herman Reuterswärd: Hej Magnus! Tack så mycket, och tack för att du tittade!
ase.brigell@hotmail.se. M: Hur i all världen orkar ni hur står ni ut med alla bluffmakare och förmodligen alla hot ni får. ��
Karin Mattisson: Tack det går bra, och det är trots allt en väldigt intressant och ogranskad värld – och sluten..
Jonas: Hej, tack för ett bra program. Jag har haft mina duster med Lauritz när jag köpte Eames glasfiberstolar för ett par år sedan. jag är tämligen säker på att jag blivit lurad likt den process ni beskriver i programmet. efter många å långa mail-konversationer har jag nu fått äktheten bekräftad muntligen av en ”expert” på lauritz Stockholm. att få detta skriftligt har jag ej lyckats med med trots mail och telefon. Undvikande, krånglande och systematiskt lurendrejeri verkar vara en del av affärsmodellen, när stormen är över efter detta program så sätter dom säkert igång igen.
Herman Reuterswärd: Hej Jonas! Det låter intressant. Mejla gärna oss och summera vad som hände. Du kan mejla herman.reutersward@svt.se . Hälsningar Herman.
art tur varför?: Vad är en konstexpert? Kan tala om att för en nätt summa kan man få falska stora konstnärers verk ”authentifierade.Detta sker ofta i Sverige och runtom i världen.
Karin Mattisson: Du får gärna höra av dig om du har något konkret i ämnet! Om det finns nån konstexpert i chatten för hen gärna höra av sig också och svara.
professorn: Slutsaten av programmet är att inte köpa något som man inte har koll på. Utgå inte från att varubeskrivningen är sann eftersom värderingsexperten samtidigt är säljare. Hårresande att Lauritz chefer får kränga egna varor, ett slags bonusavtal. Obegripligt att vd inte förstår denna förtroendeskadan. Sltusatsen är att det nu är ags att släcka ner Larutz.com de följer inte sina egna etiska principer. Tyvärr är det verkligen inte första gången det avslöjats. Sluta använda Laruitz, sluta bli lurad.
Karin Mattisson: De valde istället att skriva om sina etiska regler och tillåta just att anställda får sälja varor på auktionshuset – om det kommer från en tid som gallerist.
Joel: Hur gör man för att leta fram gps-koordinater i bilder som ni gjorde?
Herman Reuterswärd: Hej Joel! Det finns lite olika sätt att göra det på. Det skiljer sig också lite beroende vad du har för operativsystem. Vi använde oss av Exif-tool, men du kan ofta se det om du högerklickar på filen och ”visa info” (i Mac OS). Skulle tipsa dig att googla på ”metadata” och ”bilder”/”image” så kommer du hitta.
Skeptisk: En sak jag inte förstod var varför det var relevant att ta med londonkillen som köpt för 400.000. Om jag förstod det rätt så var ju den konsten såld på Ebay, hade inget att göra med Lauritz?
Karin Mattisson: Londongalleristen köpte av en skånsk säljare som ju arbetat på Lauritz och under den tiden målade, sålde och budade på egna varor. Tiden efter anställningen har samma person sålt över tusen verk på Lauritz av bla Andy Warhol och Keith Haring. Han har sålt på ebay men väldigt mycket på Lauritz.
Fredrik: Man kan få intrycket av att ni köpt två verk av Whorol och båda visade sig vara förfalskningar. Var det verkligen så, eller köpte ni flera som inte gick att visa vara förfalskade?
Karin Mattisson: Vi köpte dessa två.
Kristina : En gång i tiden trodde jag att UG granskade maktens utnyttjande av de mindre bemedlade, utsatta och maktlösa...och nu slösar ni bort en hel timma av tid på SVT1 en onsdag kväll för att avslöja att det finns falska konsthandlare som säljer falsk konst och folk att med en jävla massa pengar går på det och köper konst för typ en halv miljon. Å GUUD vad jag blir upprörd! NOT! Jag gillar konst och önskar ofta att jag hade råd att köpa några vackra konstverk...men det klarar jag inte och jag är ändå inte en av de sämst bemedlade i dagens Sverige. Jag har svårt att tro att det är vanliga konstälskande människor, vanliga knegare, som överhuvudtaget funderar på att köpa de konstverk som diskuterades i dagens UG. Jag kommer härmed, med sorg i hjärtat, att bojkotta UG.
Herman Reuterswärd: Hej Kristina! Tack för att du kollade på programmet. Alla ämnen ska få plats i programmet. Alla ämnen tilltalar inte alla och det är tråkigt att du reagerar så starkt. Jag hoppas att du ska ge programmet en chans i nästa vecka. Hälsningar Herman
B-L Andersson: Tack för ett mycket bra program.Detta måste innebära stora ”darren” för många auktionshus om de försöker med samma summa metoder.
Karin Mattisson: Jo kanske lite darr här och där
Marie-Louise: Tack för ett utmärkt program som förhoppningsvis kan leda till att någon låter bli att köpa nästan värdelösa ”konstverk” till hutlösa priser. Ta gärna också en titt på Tradera/eBay där det dräller av t ex ”äkta” Gustav Klimt.
Karin Mattisson: Tradera och Ebay har inte heller några garantier att det ska va äkta så..
Monica: Bra program – bra att ni gör program som denna – det är en svår bransch/Tack för er insats
Karin Mattisson: Mycket svår att granska,..
UG – Moderator: Vi hinner med några sista frågor innan vi stänger chatten. Har du inte fått svar tidigare? Skriv frågan igen.
Andy: Intressant program, mycket man inte visste som kom upp i ljuset! Var det återvändsgränd på vem som ursprungligen printat fusket, hos vem tog spåret slut?
Karin Mattisson: Vem som hade skrivaren hemma hos sig kunde vi inte komma fram till, och jag tror inte att det bara är en person.
chicco: Mycket bra program? Har varit med om att en filialchef erbjudit mig att köpa en vara kontant under bordet...
Karin Mattisson: Låter inte seriöst, nej..
Lars: Auktionshusen ska vara kvalitet.Inser att det inte stämmer. Trist.
Karin Mattisson: Finns nog både och ändå!!
UG – Moderator: Nu avslutar vi chatten för den här gången. Tack till alla er som varit med oss den här timmen. Nästa vecka handlar Uppdrag granskning om mjölk. Hur är egentligen situationen för Sveriges mjölkbönder? Missa inte det.
Karin Mattisson: Tack för ikväll, synd att inte alla frågor hann besvaras. Gonatt!