Sofia Djiobaridis och Karin Mattisson. Foto: SVT

Kristallennomineringar till Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Två av Uppdrag gransknings reportage nominerades i dag till tv-priset Kristallen.

Varje år ut delas Kristallen ut för att belöna nytänkande och originalitet samt exceptionellt gott hantverk. När de nominerade 2015 presenterades i dag fanns två av Uppdrag gransknings reportage med i kategorin ”årets granskning”.

I det ena reportaget ”Kommungranskarna i Österåker” granskade reporter Sophia Djiobaridis och researcher Valeria Helander ett svartbygge som kommunen i efterhand försökte göra lagligt, och en hemlig relation mellan toppolitiker och en rik grevefamilj. Redaktör var Henrik Bergsten.

Det andra reportaget ”Konstbluffen.com” avslöjade hur Nordens största auktionshus Lauritz.com sålt förfalskningar av popkonstens förgrundsgestalt Andy Warhol. Reporter Karin Mattisson och researcharna Herman Reuterswärd och Lars-Göran Svensson kunde också visa hur chefer på auktionshuset själva sålt falska och felbeskrivna verk. Redaktör var Peter Bagge.

Frans Huhta Karlsson var huvudfotograf i båda reportagen. 

– Att vi fick två nomineringar bekräftar att vi håller ställningen som Sveriges ledande granskande program trots allt tuffare konkurrens, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Priset delas ut söndagen den 30 augusti. Galan direktsänds i tv3.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet