Uppdrag granskning Sophia Djiobaridis granskade svartbygget i Österåker 2015, här tillsammans med närmaste grannen Kåre Santesson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Granne till svartbygget: ”Känns som en julklapp”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Först gav Österåkers kommun felaktigt ett bygglov till grevesonens båthall. Sedan försökte de i efterhand göra svartbygget lagligt, genom att göra en ny detaljplan där båthallen ritades in. Nu har mark- och miljödomstolen beslutat att kommunen gjorde fel och upphäver detaljplanen.

– Det känns som en stor julklapp. Men jag måste säga att efter 60 års kamp och diverse rättegångar, vi har ju vunnit förut, vad hjälper det att vinna en rättegång när domen inte följs. Vi får väl se vad som händer nu. Jag tror tyvärr inte att grevefamiljen tvingas riva sitt olagliga bygge ändå, säger Kåre Santesson, granne till svartbygget.

Fått tillstånd gång på gång

Gång på gång har grevefamiljen Douglas i Österåker fått tillstånd att bygga, fälla träd, eller spränga bort berg för att bygga i och runt sin marina i Säbyviken. En enig moderatledd byggnadsnämnd i Österåker kommun har gett tillstånd varje gång, trots att marken inte får bebyggas. Och tillstånden har givits utan att kommunen kontaktat närmaste grannen Kåre Santesson, som kämpat länge emot just exploateringen av det strandskyddade området.

Nu skriver Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, i ett mejl att domen ska läsas igenom av ett antal politiker och av berörda tjänstemän. ”Kommunen har därefter att ta ställning till om domen bör överklagas eller om kommunen vill gå vidare i ärendet på annat sätt”, skriver hon.

Välkomnar beslutet

Också grannen Gustav Eurén välkomnar mark- och miljödomstolens beslut.

– Det är en jättevinst självklart. Det var också en vinst att ni på Kommungranskarna kom hit och gjorde ett reportage. När man har hållit på så här länge är det skönt att få en bekräftelse på att man har haft rätt. Och domen är så tydlig, mark- och miljödomstolen upphävde ju kommunens  beslut på fyra olika grunder så jag tror faktiskt att denna domen kan stå sig. Vi får se om kommunens tjänstemän nu följer detta domslut och faktiskt utfärdar ett rivningsföreläggande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet