Österåkers kommun överklagar den dom som upphävde den nya detaljplanen över Säbyviken. Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis granskade svartbygget i Kommungranskarna år 2015. Foto: SVT

Kommunen fortsätter driva sin linje om svartbygget i Österåker

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Först gav Österåkers kommun felaktigt ett bygglov till grevesonens båthall och sedan försökte de i efterhand göra svartbygget lagligt. Mark- och miljödomstolen har beslutat att kommunen gjorde fel och upphävde detaljplanen – men kommunen ger sig inte. Nu överklagas domen av Österåkers kommun.

Österåkers kommun överklagar den dom som upphävde den nya detaljplanen över Säbyviken på flera grunder. I domen står det bland annat att kommunen inte utrett alternativa placeringar och påverkan på miljön tillräckligt och att detaljplanen därför ska upphävas i sin helhet.

Det är kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) som undertecknat kommunens överklagan:

– Vi har tagit fram en detaljplan som godkänts av Länsstyrelsen, och vi vill nu få den saken prövad i Mark- och miljööverdomstolen.

Kritiserat bygge

Den omtvistade planen har tidigare kritiserats för att ha varit ett försök att i efterhand göra grevefamiljen Douglas bygge av en båthall lagligt, trots att den byggdes på strandskyddat grönområde och mot närmsta grannarnas vilja.

Historien om svartbygget i Österåker uppmärksammades i Kommungranskarna 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna – Österåker

Mer i ämnet
Mer Granskning
Mer Nyheter