Reporter Sven Bergman. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Läs chatten om Den stora skattjakten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Sven Bergman chattade om reportaget ”Den stora skattjakten”, om bygget av prestigeprojektet Nya Karolinska och skatteuppläggen i Luxemburg. Chatten är stängd, men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt!

UG – Moderator: Nu är vår reporter Sven på plats och redo att svara på så många frågor som han hinner med fram till 22:00.

UG – Den stora skattjakten

Anna: Kan man få veta vilka vårdbolag som skatteplanerar

UG – Sven: Det har ju varit het debatt och flera exempel på detta senare år i Sverige. I den läcka av dokument från PWC som nu publicerats kan du själv söka: Här: http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/explore-documents-luxembourg-leaks-database

Oskar : Vart kan jag hitta en lista på samtliga företag som pwc har hjälpt att undvika skatt? 

UG – Sven: Se tidigare svar med länk. Men obs – denna läcka visar bara en skärva av verkligheten. Företrädare för EU har agt at de uppskattar skattesvinnet till sanslösa 9000 miljarder kronor per år inom EU...

Göran: Skanska var bra på att skylla i från sig. Fick ni veta något om hur det kommer sig att Skanska och Innisfree är 50/50 ägare till SHP AB?

UG – Sven: Det är inget konstigt i sig. De har gått samman i detta projekt. I England finns flera liknande sk OPS projekt. En del framgångsrika, andra mindre framgångsrika. Innisfree har dock inget vidare bra rykte – se vår hemsida.

Byggarbetare: Hejsan mycket bra program! Ni bör också kolla på vad Skanska slösar bort skattepengar på jobb för flera miljoner rivs. Har själv var bekymrad när jag jobbat där vad de slösade bort pengar på jobb som rivs efter 1-2veckor för flera hundratusentals kronor.

UG – Sven: En annan fråga, men intressant. Mejla mer info om du vill, du hittar kontaktuppgifter på vår hemsida.

Beetee: Tycker att beställaren har ett stort ansvar ! 

UG – Sven: Man ska ha i åtanke att NKS projektet kantats av kritik, inte minst vad gäller priset. Och att Ilija Batlyan lyckades få med sig de andra politikerna på en omförhandling som sparade 7.8 miljarder kr åt skattebetalarna. En ofattbart stor summa. Självklart reses då extra relevanta frågor till beställaren, dvs SLL (landstinget i Stockholm). Vi har också ställt de fågorna. Se mer på vår hemsida hur finanslandstingsrådet svarar.

UG – Sven: Man ska ha i åtanke att NKS projektet kantats av kritik, inte minst vad gäller priset. Och att Ilija Batlyan lyckades få med sig de andra politikerna på en omförhandling som sparade 7.8 miljarder kr åt skattebetalarna. En ofattbart stor summa. Självklart reses då extra relevanta frågor till beställaren, dvs SLL (landstinget i Stockholm). Vi har också ställt de fågorna. Se mer på vår hemsida hur finanslandstingsrådet svarar.

Mats: PWC använder liksom många andra internationella revisionsföretag ett svenskutvecklat internnationellt dataprogram för avancerad skatteplanering. Om jag minns rätt har dom patent...bolaget heter Comtax med huvudkontor i Helsingborg. Bolaget har funnits i många år och bakom bolaget och dataprogrammet var en gång finanschef på TetraPak och senare även AlfaLaval...han fick i uppdrag av sina dåvarande chefer (som alla vet namnet på) att utveckla ett skattesystem. Juncker är storfinansens man och när han valdes till ordförande i EU var det sista beviset på att EU är en finansiell konstruktion med syfte att ge marknadskrafterna makten i Europa...maila gärna om du har några frågor...Mats

UG – Sven: Intressanta uppgifter. Mejla mig gärna: sven.bergman@svt.se, du kan också hämta hem nyckel för krypterad trafik, här på www.trojkan.se

Owe: Kommuner och landsting kan/bör svartlista Skanska framöver. Likväl bör vi privatpersoner också rösta med fötterna, dvs inte köpa Skanska nyproducerade bostadsrätter! 

UG – Sven: Upp tll var och en.

Marcus: Vad anser ni man borde göra för att liknande situationer inte skall uppstå igen. Räcker 22% bolagsskatt eller bör man främja företagandet på något annat sätt?

UG – Sven: Jag tror inte det finns något stöd (brett stöd) för att höja bolagsskatten. Snarare talas det omatt sänka den. Det är en annan sak än att skatt inte batalas alls. Finansministern sa i SR i morse med anledning av UG avslöjandde att de ser över lagförslag för att komma åt bolags skatteflykt

classe: Den här Juncker, ska han få någon vidare reprimand eller glider han vidare som vanligt?

UG – Sven: Detta är en mkt stor politisk fråga i Europa just nu. Misstroendeförklaring har riktats mot honom. Han var kontroversiell redan tidigare – men nu är han under hårt tryck.

Lars: Kan vi juridiskt sett idag på något sätt få tillbaka pengarna. Kan Karolinska starta en process mot Skanska och engelska bolaget ?

UG – Sven: Du menar om landstinget skulle kunna starta process. Vet inte. Det har jag  svårt att tro. Däremot finns avstämningspunkter i OPS avtalet mellan SLL och SHP (projektbolaget) där den här frågan kan komma upp. 

Lars Erik: Förklara – rita – beskriv – vad en räntesnurra är. Hur går det till i verkligheten. Jag har frågat många båda ekonomer och andra medn än så länge kan ingen ge mig svar. Hur kan företagen tjäna på detta t ex måste väl lånet betalas tillbaka.

UG – Sven: Förenklat:

Man lånar pengar till sig själv till en hög ränta, den höga räntan (som i det här fallet går vidare till Luxemburg) minskar vinsten – OCH därmed vinstskatten

Jens Eriksson: Alla dessa bilder på diverse personer som inte vill svara på frågor alltså, tycker ni inte själva att det börjar kännas lite ”gjort” ? Det kan ju faktiskt räcka med att säga den och den inte ville svara. 

UG – Sven: Jo jag kan hålla med dig. Det är tradigt och vi försöker oftast undvika det – men samtidigt måste vi försöka få svar, både bemöda oss om att de granskade parterna ska ges möjlighet svara och få framföra sina argument. OCH för våra tittare försöka få fram svaren. jag tycker snarare problemet är: bristen på öppenhet. Om vi inte försöker blir det allt lättare för granskade parter i samhället att strunta i att svara.

Thomas: Nuvarande finansministern ville inte svara men intressant vore att höra den tidigare ditons synpunkter... Om inte annat i egenskap av sakkunnig. Har det varit aktuellt? (Eller jag kanske missade att han var intervjuad..)

UG – Sven: Jag håller med. Anders Borg gjorde det till en av sina profilfrågor att kräva bättring av de bolag som ägnar sig åt avancerad skatteplanering. Nu är det så att nuv finansminsitern var med i SR i morse, med min reporterpartner Joachim Dyfvermark. Där var hon kritisk. Och berättade om kommande lagförslag. Varför hon valde att inte ställa upp i Uppdrag granskning vet vi inte riktigt...

Ebba: Hur mycket svenska skattepengar försvinner i skatteparadis per år ungefär? Handlar det om stora procentenheter av Sveriges skatt?

UG – Sven: Det nämns siffror på 25-30 mljarder kronor per år. I hela EU uppskattar företrädare för EU att det handlar om svindlande 9000 miljarder per år...

classe: Håller man på nu inom eu och diskuterar om att omöjlig-göra denna typ hm ”transaktioner” (upplägg lr vad det nu ska kallas)?

UG – Sven: Diskussionen går hög. Bland annat om Luxemburgs roll, där landet konkurrerar (mot andra medlemstater) med olika upplägg för mycket låg (ibland ingen) skatt

Undrande: Bra program. Gör gärna en uppföljare där ni kartlägger större vådgivare i sverige och deras ägare.

UG – Sven: Mycket möjligt. Ni som har tips hör av er. 

Lina: Kan du ge några fler exempel på stora företag som varit nämnda i läckan? IKEA nämndes, kommer ni göra någon mer dokumentär om skatteplanering?

UG – Sven: Enrad svenska bolag förekommer i dokumenten från PWC läckan, se vår hemsida. Och sök direkt själv i databasen om du vill: http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/explore-documents-luxembourg-leaks-database

Sven-Erik Wallin: Magdalena Andersson kanske föredrar lite mindre insinuanta och mer sakliga program? Eller också var hon upptagen

UG – Sven: Jag tycker viär sakliga. Vi bemödar oss om att vara det. Och har en rad ”kontrollfunktioner” längs vägen där personer som inte är direkt inblandade i reportage-arbetet går igenom allt utifrån ett källkritisk perspektiv. Varför ministern inte ställde upp vet jag inte. Men en sak vet jag generellt: makthavare (eller snarare deras pressfolk och pr-.folk) försöker allt oftare undvika de redaktioner som sitter på den bästa kunskapen i just det ämne det handlar om...

BS-r: Det vore väl intressant för aktieägarna i Skanska att få veta vem som tillgodogör sig de medel som företaget låter försvinna – eller hur?

UG – Sven: Kan man tycka

aino dahlgren: Lite märklige att styret i landstinget inte visste om allt detta som ni har tagit redan jag undrar jag. Vad ska de göra med all denna information, de ansvariga? Egentligen hade jag velat se de ansvariga få en massa frågor om ansvar, fortsätter de bara som vanligt?

UG – Sven: Läs här mer av vad finanslandstingsrådet säger om detta: http://www.svt.se/ug/landstinget-forutsatte-att-pengar-skulle-skattas-sverige-hamnade-i-skatteparadis

Jag tycker Torbjörn Rosdahl svarar uppriktigt och utan att försöka slingra sig undan. Han säger att han har ansvar. 

Jens Eriksson: Självklart ska ni försöka ställa alla inblandade till svars, det är ju det som är poängen med all journalistik, däremot tyckte jag att ni kunde skippa bilder på er själva där ni upprepar samma fråga om och om igen utan att få svar. Det ger faktiskt ett lite korkat intryck. 

UG – Sven: Som sagt. Vi tycker du har en poäng i din kritik. Och vi dsikuterar detta mycket på redaktionen. Och försöker oftast undvika det. Vi kan bli bättre. 

Silke: ”Jakten På Den Försvunna Skatten” hade inte varit ett helt tokigt namn på kvällens avsnitt. Antar att det kommer uppföljare. Tack för att ni finns! 

UG – Sven: Vi får säkert anledning att göra uppföljingar. Skanska har kommit med kraftig moteld i eftermiddag. Där de säger att vi har i princip fel i allt i vår granskning. Jag bifogar en länk nedan till Skanskas pressmeddelande. Vi kommer lägga ut en artikel i kväll på vår hemsida som beskriver hur Skanska de senaste veckorna ändrat och skiftat sina svar. Nu hävdar Skanska bla att ingen som helst skatt förloras i Sverige. Min enkla fråga är då: när 1,3 miljarder kronor flyttas från Sverige genom höga räntor i internlån till Luxemburg, så att vinsten i Sverige minskas – hur kan man då hävda att skatten här inte påverkas..... Detta har för övvrigt företrädare för SHP sagt öppet i intervjuer tidigare, men de som krishanterar nu har visst missat det... Skanska pressmedd här:  

http://www.skanska.se/sv/Om-Skanska/Pressmeddelande/Nyhet/?nid=vf7XnmFD

Sven-Erik Wallin: Ansvar. Kul ord. Alla tar ansvar, men ingen drabbas av det. Nån på Trafikverket gör en blunder och genast dyker det upp en chef som tar det fulla ansvaret. Men vad betyder det? Disciplinpåföljd? Knappast. Om en sån skulle komma på fråga är det säkert banläggaren växlaren eller så som drabbas. Jobbigt att granska men kolla dem ”som tar ansvar” och hur illa det gått för dem. Att ta ansvar är inget annat än att göra en pudel

UG – Sven: Dina tankar

Anders: Tack för bra program…hur mycket har PWC fakturerat för detta skatteupplägg? Tänk om kostnaderna för hela upplägget är lika mycket eller mer än den skatt som man kommer undan med.

UG – Sven: Vi vet inte vad PwC fakturerat Innisfree eller SHP. men en sak vet vi: PWC har samtidigt som jobbat för den enda anbudsgivaren (i det dolda) OCKSÅ jobbat som rådgivare åt Stockholms läns landsting. I NKS-projektet under flera år. Och fakturerat stort antal miljner för det. Ojdå, vad säger de olika parterna om det....?

Hans Thunström: Den fråga som jag ställer mig är hur kunde landstinget i avtalet godkänna att projektet Nya Karolinska ska finansieras med en ränta på 9%. Det betalar jag inte ens själv på ett lån utan säkerhet. Har du någon kommentar till detta?

UG – Sven: Den – myckdet relevanta frågan – måste landstinget svara på...

Air-Site: Vi är väldigt besvikna på PWC hur de behandlar massmedia i detta fall. Om det är lagligt så skall öppenhet vara självklar. Funderar nu på att byta revisor. Har använt PWC i nästan 20år. Hoppas att detta ger tryck på PWC att komma fram!

UG – Sven: De som vill veta mer om de problem och skandaler som de fyra stora globala konsult- och revisionfirmorna är inblandade i kan göra det i en artikel på vår hemsida. 

Bertil: Bra att ni ställer frågorna flera ggr när de inte svarar – det gör det tydligt att de har nåt att dölja – Bra jobbat 

UG – Sven: Tack

Pär Stolpe: Mkt starkt och välgjort reportage! Men efter mer än 60 års besvikelser börjar jag tappa tron på att ngt någonsin kommer att kunna vändas till det bättre. Samhällsmoral och sjukhussatsning trodde jag ändå skulle gå hand i hand...

UG – Sven: Dukan ju tänka dig vad ambulanssjuksköterskan Janne Kautto (som du såg i reportaget) tycker och känner. Han och hans kollegor, och så oerhört många andra människor inom vården, äldrevården, skolorna osv osv kämpar för att göra ett bra jobb och hjälpa oss andra medborgare...

classe: Forts Räntesnurran-frågan, är väl att den som lånar ut till hög ränta(vinst-ränteinkomst...) gör det från ett land där man inte behöver skatta för ränteinkomsten? annars borde det väl bli ++ 0

UG – Sven: Visst. Poängen är att du skattar mytcket mindre – eller inte alls – i det land dit pengarna går. Detär det som blir tydligt i många av de fall som plötsligt blottas svart på vitt i de läckta dokumenten från PWC om Luxemburg.

Marcus: En sista kommentar efter ett mycket bra program. Problemet är dock egentligen inte PwC eller andra firmor som fixar dessa upplägg. Problemet är att möjligheterna till upplägg finns. Kärnfrågan kring skattesystemet inom EU är faktiskt det som måste utredas och åtgärdas. Personligen tycker jag faktiskt bolagsskatten i Sverige ligger på en rimlig nivå vilket inte gör skatteplanering aktuellt om man nu vill ha sina barn i skola och sina äldre omhändertagna. Mitt förslag är enkelt. Tror en skattesats mellan 15-20 borde göra att de flesta företag är beredda att betala. Sedan tungt tryck på EU att harmonisera skattereglerna. Länder som inte följer dessa regler kan sköta sig själva och dessa skall stoppas för ekonomiska transaktioner med EU länder. 

UG – Sven: Det får bli ett inlägg, utan svar från min sida.

Calle: Jag skall ringa Ring P1 imorgon och påpeka att Du har censurerat mig !

UG – Moderator: Hej Calle! Jag vet inte vad du skrev första gången, men jag tror inte att du censurerats. Snarare beror det på att Sven är ensam i chatten. Han skriver så snabbt han kan, men han kan omöjligen besvara alla frågor, precis som Ring P1 omöjligen kan ge alla som ringer in möjlighet att prata i sändning. Tack för att du deltar!

Lars: Man önskar sig att varje morgon i nyheterna skulle det läsas upp en lista på de företag som sysslar med detta. Då skulle man ju varje dag kunna undvika att vara kund hos dem.

UG – Sven: De flesta upptäcks aldrig. Kom ihåg att de skattekonstruktioner som nu blottlagts genom PWC läckan bara är en droppa i havet, toppen av ett isberg, bara en skärva av verkligheten...

Info: Känner ni till till att Tex Sandvik har kopplingar till PWC samt länge haft delar av sitt huvudkontor i luxenburg ... på pappret då 

UG – Sven: Mejla och berätta mer: sven.bergman@svt.se

christer: På flera ställen i programmet hänvisas till att allt gått lagligt till så kritiken blir egentligen att det är moralen som brister, som så ofta förr. Men med skatteflykt är det ju så att den brukar baseras på många mellanhänder som gör det svårt att följa penningströmmarna. Det är ofta slutresultatet efter alla transaktioner som gör att helheten kan bedömas som brottslig. Har ni frågat några skatteexperter om hur just exemplet Karolinska skulle kunna bedömas? . 

UG – Sven: Ja det har vi. Vi har noga gått igenom detta med en rad expter, bland annat på Skatteverket. Det har vi gjort för att bättre förstå, och analysera, det vi ser i det komplexxa upplägget. Huruvida det är lagligt är inte en primär fråga för oss. Det kan man inte svara på förrän saken eventuellt prövas. parterna säger själva att de fäljer alla lagar. Och det kan mycket väl stämma. Svenska skatteverket har också på snare tid drivit flera mål kring liknande upplägg, men förlorat. Däremot sitter regeringen på ett förslag till lagändring, ett resultat av ett arbete som förra regeringen (Anders Borg drev detta hår) satte igång.

mimmi: Jag blir så ledsen när jag ser programmet. Jag deltar i en läkemedelsstudie på Karolinska och träffar fantastisk personal som jobbar med liv och lust för att vårda patienter och för att forska fram nya läkemedel till oss som är svårast sjuka. Detta är som att spotta på dom, som att kasta koskit på dom. Tack alla ni fantastiska människor som jobbar inom vården och forskningen i Sverige! Det är ni som får vårt samhälle att fungera.

UG – Sven: Jag vill bara hålla med dig om jag har enorm respekt och tacksamhet gentemot alla anställda inom sjukvården, som gör ett fantastiskt arbete. Ofta med krympnde resurser. Det tror jag de allra allra flesta instämmer i som på ett eller annat sätt varit i behov av vård.

Katten: Skatteuppläggen i form av räntesnurror har ju i viss mån redan stoppats i svensk lagstiftning. Det infördes regler 1 jan 2013 att om motpart har en skatt lägre än 10 % inom en koncernintern krets så medges inget avdrag för ränteavdraget. Dvs stoppregler för räntesnurror vilket då framgår av inkomstskattelagen 24:10. Det hade varit intressant att lyfta fram detta i programmet. 

UG – Sven: tack för att du påpekar det

Jens: Kan man på något sätt få några av de ansvariga företagen på att ställa upp på debatt om skatteplanering i SVT? Är det fullständigt omöjligt?

UG – Sven: Det tycker jag är en väldigt bra idé. Allt är möjligt.

Skandalpolisen: Var får man tag i de dokument som läckts från PwC? Jag arbetar på ett större företag i livsmedelsbranschen som anlitat just PwC och har sitt moderbolag i just Luxemburg. Samma livsmedelsföretag har de senaste åren satt sig i ett antal allmänt välkända skandaler i sin iver att spara pengar.

UG – Sven: Hej. Du kan söka i databsen här: http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/explore-documents-luxembourg-leaks-database

OBS: mejla gärna med mer info om du vill. Du kan va anonym. Skapa en ny google adress eller likande och skicka till: sven.bergman@svt.se, eller mejla krypterat, se vår hemsida

Nyfiken: Om man vill tillföra saker till er på ett säkert sätt ... förutom PGP vilket är bästa sättet om man initialt inte vill röja sig ..

UG – Sven: Se vår henmsida, där har vi ett bra system och berättar hur det går till: TVleaks. www.svt.se/ug

Andra varianter är: köp en beg mobiltfn och simkort på stan och posta sen numret till mig.

Eller skapa ny tillfällig epostadress och mejla

Jan: När det blir så att multinationella företag sjllva kan bestämma sina skattesatser (och ofta drar ned dem till noll) så mister ju den parlamentariska demokratin sin förmåga att förklara för samhällsmedborgarna varför de skall betala skatt på sina inkomster! 

UG – Sven: Just därför anses skatteflykten vara ett så stort hot av många nationer i dag, och en fråga högst upp på EU:s dagordning

UG – Sven: Snart tiden ute, svarat så snabbt jag kan, ni som inte fått sva, välkomna mejla mig: sven.bergman@svt.se så lovar jag svara så snart jag hinner, inom ett par dar

UG – Moderator: Tack till alla som har varit med och chattat!

UG – Moderator: Nu stänger chatten, men den går snart att läsa på svt.se/ug

Andreas: Man kan ju ställa sig frågan vem man borde jaga, den som konstruerar systemet, eller den som hittar hålen i det. Båda är kanske svaret. Ska ni följa upp vore det ju mer intressant att jaga dem som tillåter hålen i systemet. Företag kommer alla dagar i veckan ta en smäll från er om man tjänar 1,3 miljarder på det. Om ni vill fortsätta på detta tema borde ju nästa steg vara att granska upplägg med flyttade varumärken och royaltybetalningar. Det är samma sak, annat upplägg.

UG – Sven: OBS, detär inte 1,3 miljarder extra de tjänar, men 1,3 miljarder som försvinner från beskattning i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den stora skattjakten

Mer i ämnet