John Mälstam, chefläkare på Region Gävleborg, tycker att Pelle Magnell borde ha blivit kallad till ett personligt besök. Foto: SVT

Chefläkarens ord till Pelle: “En jättestor ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Pelle får besked om att han har en obotlig levercancer och bara har en kort tid kvar att leva. Ett halvår senare visar det sig att läkarna har gett honom fel diagnos – men beskedet att han inte har cancer får han i ett brev.
– Är det gjort på det här sättet kan jag ha synpunkter på att det inte är bra, säger John Mälstam, chefläkare på Region Gävleborg.

Efter flera veckor med hög feber söker Pelle Magnell upp sjukvården i Hudiksvall. Efter provtagning och röntgen får han beskedet att han har en obotlig levercancer.

Han och frun Kerstin förbereder sig på hans död. De börjar sälja sina saker och planerar för begravningen.

Men läkarna har gett honom fel diagnos – han har aldrig haft cancer. 

– Å Regionens vägnar en jättestor ursäkt. Det känns jättejobbigt att en person har drabbats så här utifrån att det har blivit som det har blivit, säger John Mälstam, chefläkare på Region Gävleborg och ansvarig för frågor om medicinsk säkerhet och anmälningsärenden. 

”Ett problem inom sjukvården”

I och med att Pelle tillfrisknar och två nya provsvar visar att det inte finns några cancerceller i levern ändrar läkarna sin tidigare diagnos ett halvår efter insjuknandet. Han skrivs ut från det palliativa teamet och får senare veta i ett brev att hans försämrade mående sannolikt berott på en infektion. 

John Mälstam tycker att läkaren borde ha kallat honom till ett personligt besök.

– När man gett honom en dödsdom, han tillfrisknar och man tar bort den så tror jag att alla känner en lättnad. Sedan finns det en annan bit i det här, konsekvensen det fått för Pelle. Det tror jag inte att man har reflekterat över.

Fram till dess att Pelle får brevet har han aldrig fått höra att det kan vara något annat än cancer.

Varför utreder man inte parallellt med det här att det kan vara något annat? 

– Bra fråga. Det här är något jag har sett som ett problem inom sjukvården och som har belysts på konferenser om patientsäkerhet den senaste tiden. Vi har lite skygglappstänkande när vi sätter en diagnos och fastnar i den i stället för att tänka vidare, säger John Mälstam.

Reportaget “När Pelle skulle dö” sänds onsdag 27 november. Du kan se det 06.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

När Pelle skulle dö

Mer i ämnet