Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kisset strålande upp mot taket” – se Daniel och hans pappa Karim berätta om den felaktiga omskärelsen. Klippet innehåller obehagliga bilder. Foto: SVT

”Daniel” omskars utan bedövning: “Såg inte normalt ut”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En brutal omskärelse på ett flyktingboende i Dalarna 1993 fick långtgående konsekvenser för “Daniel”. För första gången berättar han och hans pappa om läkaren Rafik Abu-Ramadans ingrepp utan bedövning.

Daniel, som egentligen heter något annat, var en av läkaren Rafik Abu-Ramadans första patienter i Sverige. Pappan Karim betalade 1 000 kronor till läkaren och fick se sonen Daniel och fem andra pojkar omskäras utan bedövning under knappa hygieniska förhållanden.

När sonen inte kunde kissa på två dagar och insjuknade förstod han att något gått fel.

Se Daniel berätta om hur den felaktiga omskärelsen påverkat honom – i klippet ovan. 

– Efter två dagar blev han svullen och när vi öppnade bandaget strålade kisset upp mot taket, berättar Karim som egentligen heter något annat.

Friades i Högsta domstolen 

Som tonåring fick Daniel genomgå en operation för att rätta till den felaktiga omskärelsen. Läkaren Rafik Abu-Ramadan dömdes i både tingsrätt och hovrätt för barnmisshandel. Men han friades senare i Högsta domstolen eftersom föräldrarna samtyckt till omskärelserna. 

Läkaren Abu-Ramadan, som vid tillfället hade en egyptisk läkarlegitimation, kunde fortsatta sin väg mot att bli svensk läkare. Snart kom nya larm om felaktiga omskärelser. Till akuten i Malmö kom 2007 en tre veckor gammal pojke in med livshotande skador. Jónas Ingimarsson var i tjänst som narkosläkare och tog emot bebisen.

Gummiring sattes på

En händelse han aldrig glömmer, berättar han i Uppdrag gransknings “Läkarens offer”. Abu-Ramadan hade stoppat blödningen i pojkens snopp med en gummiring vilket gjorde att pojken inte kunnat kissa på de två dygn som gått sedan ingreppet. 

– I min värld bör det inte finnas en sån läkare som hittar på sådana här saker. För det är ju helt fel, helt horribelt, säger läkaren Jónas Ingimarsson.

Rafik Abu-Ramadan menade att han följt regelverket, men Socialstyrelsen ansåg att bebisen utsatts för en “tortyrliknande behandling” och gav läkaren en varning.

Även i Danmark finns en rapport om att två pojkar insjuknade 2012 efter att de omskurits av Abu-Ramadan. Men händelsen var känslig för de inblandade och anmälan fullföljdes aldrig.

Legitimation tillfälligt indragen

I december 2022 dömdes läkaren mot sitt nekade för sexuella övergrepp mot två unga kvinnliga patienter på en vårdcentral i Malmö. Åtta månader senare förlorade han tillfälligt sin läkarlegitimation efter beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. 

Uppdrag granskning har upprepade gånger sökt Rafik Abu-Ramadan via mejl, telefon och brev för att ge honom möjlighet att svara på de anklagelser som riktas mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.