Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Selma polisamälde läkaren – se henne berätta om övergreppet på vårdcentralen. Foto: SVT/Animation: Valeria Valdes Calderon

”Selma”, 18, anmälde läkaren Rafik Abu-Ramadan: “Han biter mig”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Selma sökte vård för ryggont på en vårdcentral i Rosengård i Malmö. Vad hon inte visste var att läkaren som tog emot henne anmälts upprepade gånger och varnats tre gånger. Vårdkontakten slutade med en polisanmälan.

– Han biter mig och jag hamnar i chock, berättar Selma i Uppdrag gransknings “Läkarens offer”. 

I december 2022 dömdes läkaren Rafik Abu-Ramadan för sexuella övergrepp mot två unga kvinnor som han tagit emot som patienter på en privat vårdcentral i Malmö. En av dem, som vi kallar Selma, var 18 år när hon polisanmälde läkaren. Hon berättar i ”Läkarens offer” hur läkaren bet henne och pussade på henne och tog på hennes kropp.

– Han lägger handen under mina underkläder och så tar han mig där. I underlivet. 

Se Selma berätta om mötet med den nu dömde läkare i klippet ovan.

Ny sexanmälan

Läkaren Rafik Abu-Ramadan har varit verksam läkare sedan 1990-talet i Sverige och har fått 23 anmälningar mot sig. Tre gånger har han dessutom varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

I Selmas fall lade polisen först ned hennes anmälan, något som Selma tog hårt. I Uppdrag gransknings “Läkarens offer” berättar Selma att hon slutade gå till jobbet och isolerade sig. 

– Jag mådde så dåligt och jag kände mig förnedrad av att ingen lyssnade på mig.

Men efter en tid ringde polisen upp henne och meddelade att ärendet tagits upp på nytt, efter att en annan tjej anmält läkaren för liknande övergrepp. 

– Jag blev glad, men samtidigt ledsen. Ni lyssnar inte på mig, så på grund av er har en annan tjejs liv också blivit förstört.

Dömd till fängelse

De båda unga kvinnorna vittnade mot Rafik Abu-Ramadan i rättegången där han dömdes till nio månaders fängelse. Abu-Ramadan nekar till övergreppen och har överklagat domen. I väntan på att fallet ska prövas i hovrätten under hösten har han tillfälligt blivit av med sin läkarlegitimation. 

Uppdrag granskning har upprepade gånger sökt Rafik Abu-Ramadan via mejl, telefon och brev för att ge honom möjlighet att svara på de anklagelser som riktas mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.