Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Söker någon som är lite feg så det går att skrämma upp honom”. Hör hur ”Danial”, ”Adam” och ”Josef” anlitar barn för att utföra våldsdåd – och hur de motiverar det. Foto: SVT

De gör barn till gängsoldater: ”Slippa smutsa ner dina händer”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De är djupt involverade i den våldsvåg som skakar Sverige. Och de anlitar barn för att utföra våldsdåden. I Uppdrag gransknings serie ”Skyttarna” berättar flera gängkriminella om sin nattsvarta logik.

– Det är lättare att få en liten unge att göra saker åt dig. För att slippa smutsa ner dina händer, säger ”Adam”.

I förhör upprepar de oftast ”ingen kommentar” men mot löfte om anonymitet berättar de om livet som kriminell för Uppdrag gransknings reporter Karwan Faraj. Han har under det senaste året fått kontakt med flera av dem som idag är aktiva inom de kriminella gängen.

En av dem är ”Adam”. Han beskriver barnen som unga soldater, som lätt kan manipuleras och tränas upp att bli känslokalla skyttar.

Se serien ”Skyttarna” i SVT Play

”Om jag inte lyckas ta dig tar jag din farsa”

”Danial” kommer maskerad och beväpnad till intervjun. Att använda sig av yngre har blivit lukrativt, menar han, och att den yngre generationen ”steppar upp riktigt bra.” Han beskriver en värld där alla är potentiella måltavlor, ingen går säker och där regler helt har satts ur spel.

– Vi kör inte med några regler. Är du min fiende kommer jag göra allt för att ta dig. Om jag inte tar dig, tar jag din bror. Om jag inte lyckas ta dig, tar jag din farsa.

De allt yngre kriminella är en utmaning för polisen. Jale Poljarevius är underrättelsechef för Polisregion mitt och har sett förändringen under de senaste åren.

– Det är väldigt sorgliga negativa trendbrott. Och de här skyttarna är försatta i sådana tillstånd där de tar helt fel människor. Det är egentligen helt sjukt.

Serien ”Skyttarna” ingår i Uppdrag gransknings satsning om gängkriminalitet under våren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Björklund, ansvarig utgivare Uppdrag granskning. Foto: svt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.