Sammanlagt fyra personer som har spelat i Råslätt under de senaste säsongerna har berättat om läggmatcher. Foto: SVT

”Det är enkla pengar”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Stabila spelare som plötsligt gjorde urdåliga matcher. Snack i omklädningsrummet. Stora insatser på spelsajter. Till slut blev det uppenbart för spelare i fotbollslaget Råslätt SK att vissa lagkamrater medvetet underpresterade.

Det var för drygt ett år sedan som Svenska Spel stängde allt spel på en match mellan Råslätt Sk och Eskilsminne IF. Ovanligt stora insatser hade kommit in på sammanlagt fyra matcher, där Råslätt var ett av lagen.

Men enligt Uppdrag gransknings källor har det förekommit flera läggmatcher.

UG – Matchfixning

– Det var väl vid matchen mot Eskilsminne vi upptäckte det första gången. Men det har förekommit flera gånger, säger en gammal spelare.

En annan källa bekräftar läggmatcherna:

– De frågade om jag vill vara med,  men jag är inte intresserad.

Och en tredje berättar att spelare som vanligtvis var duktiga, plötsligt spelade urdåligt:

– De slog helt usla passar, som om dom vara slagna av en treåring.

Uppdrag granskning har talat med sammanlagt fyra personer som har spelat i Råslätt under de senaste säsongerna, som alla berättar om läggmatcher.

Tre av dem intervjuar vi på telefon. En kör vi ut till en plats utanför Jönköping för en filmad intervju. Vi har låtit dem vara anonyma för att skydda deras identitet. 

Enligt våra källor var det några av spelarna som utmärkte sig och frågade sina lagkamrater om de kunde vara med på läggmatcher.

– De sa ”lägger du 10 000 så får du ut 24 000-25000. Det är enkla pengar” och liknande. De har frågat halva laget, säger en av våra källor.

– De skulle sätta 10 000 själva sade de, berättar en annan källa.

Spelarna undvek att satsa pengar i eget namn väl medvetna om att det skulle väcka misstankar. Men i övrigt skedde det förhållandevis öppet.

– Många förstod vad det var som hände, för de spelade så dåligt. Sen när ryktena kom då fattade folk, säger källan.

Den match som våra källor pekar ut som allra tydligast läggmatch var den mellan Råslätt och Helsingborgs Akademi den 5 oktober 2013. Enligt våra källor ska till och med åskådare på läktarna förstått vad som hade pågått.

Idag är matchen mellan Råslätt och Eskilsminne den 17 augusti 2013 under polisutredning.

Ingen i klubbledningen vill kommentera detaljerna i vår granskning. Men ordförande Fatih Kurtulus hoppas att sanningen kommer fram.

– Det är bra att ni granskar. Vi vill gå till botten med det här, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixning

Mer i ämnet