En anonym spelare berättade 2014 för Uppdrag granskning om hur han flera gånger uppvaktats av en av de misstänkta matchfixarna. Bilden till höger är från polisens förundersökning och visar mötet mellan AIK-målvakten Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulosoch de två anklagade männen. Foto: SVT/Polisen

Misstänkt matchfixare pekades ut redan 2014

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · På torsdag ställs två före detta fotbollsspelare inför rätta, anklagade för mutbrott, efter att de försökt få AIK:s målvakt att vara med i en matchfixning i toppmötet mellan IFK Göteborg och AIK i maj 2017. Men redan 2014 pekades en av de misstänkta matchfixarna ut i Uppdrag granskning. Även polisen och Svenska spel ska ha känt till mannen.

En spelare, som vill vara anonym, vittnade för Uppdrag granskning om hur han uppvaktades flera gånger av den misstänkte matchfixaren – som själv spelat fotboll på hög nivå. Spelaren erbjöds pengar för att se till att hans lag skulle förlora matcher.

– Jag blev kontaktad av en person på en parkering som ville att jag skulle påverka resultatet, säger spelaren och berättar hur mycket pengar han erbjöds:

– Det har hänt vid ett par olika tillfällen. Vid något tillfälle var det 50 000 och vid något annat tillfälle var det 200 000, då hade jag möjlighet att få med mig lagkamrater och erbjuda dem pengar av den här kakan.

Erbjöd 50 000 kronor för 90 minuter

Spelaren vittnade om händelserna för Uppdrag granskning i oktober 2014, långt innan AIK-affären inträffade. Nu står den misstänkte matchfixaren åtalad, anklagad för mutbrott. Och misstankarna har mycket gemensamt med det spelaren vittnade om för flera år sedan.

– Han la upp det som det var väldigt enkla pengar att tjäna. 50 000 för 90 minuter, det är en hyfsad timlön. Men han var också väldigt tydlig med vad som skulle hända om det misslyckades.

– Då hade jag förmodligen inte suttit här idag.

Du tror inte det?

– Nej, det är jag rätt övertygad om.

Den misstänkte matchfixaren förnekar uppgifterna via sin advokat.

– Av naturliga skäl kan min huvudman inte närmare kommentera så pass allmänt hållna uppgifter med annat än att avfärda påståendet som en ren lögn. Vi kommer inte heller uttala oss närmare innan huvudförhandlingen har avslutats, säger advokat Peter Dahlqvist.

Träffade målvakten på en restaurang

Enligt Uppdrag gransknings källor har även polisen och Svenska spel haft uppgifter om den misstänkta matchfixaren sedan flera år tillbaka. Men det är inget som åklagaren kan bekräfta.

”Jag har inga offentliga uppgifter angående om XX är eller har varit misstänkt för annan matchfixning än den som avses med åtalet. I övrigt har jag inga kommentarer”, skriver kammaråklagare Johan Lindmark till Uppdrag granskning.

I polisens förundersökning i AIK-fallet konstateras att den misstänkte matchfixaren själv är en storspelare som förlorat miljonbelopp hos stora spelbolag.

Han förnekar anklagelserna om att ha försökt muta AIK:s målvakt Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos inför toppmötet mot IFK Göteborg och menar att han var tillsammans med den andre misstänkte i Stockholm för att roa sig. De gick på restaurang för att äta, och där träffade de av en tillfällighet på AIK-målvakten.

Vittnar om mötet

Men Kyriakos Stamatopoulos berättar något helt annat för polisen.

Två dagar före matchen mot IFK hade de båda anklagade männen stämt möte med honom på en restaurang i Stockholm. I förhör berättar han ingående om vad de sa:

– Det är därför vi är här, vi kom för att fråga. Det är mycket pengar vi kan tjäna på den här matchen.

Kyriakos Stamatopoulos berättar att han tackade nej, men blev chockad över erbjudandet.

– Jag försökte låtsas som att jag var okej med det, men jag var väldigt nervös på insidan. Jag blev väldigt paranoid.

”Du närmar dig slutet av din karriär”

Enligt AIK-målvakten ska de anklagade männen ha fortsatt att försöka övertala honom, och sagt att han skulle kunna tjäna två miljoner på en match.

De ska även ha försökt att övertala Kyriakos Stamatopoulos med personliga skäl, till och med angripit klubben han spelade för. ”Du är äldre”, ”Du närmar dig slutet av din karriär”, ”Klubben har blåst dig” ska ha varit argument som de förde fram för att övertala honom.

Själv säger AIK-målvakten att han försökte förklara för de andra att han inte kunde fixa det.

– Jag skulle inte ens veta hur jag skulle göra det. Jag har räddat bollar i 20 år, så jag vet inte hur man gör för att släppa in dem, säger målvakten i polisförhör.

Åklagaren vid Riksenheten mot korruption åtalar de misstänkta matchfixarna för grovt givande av muta alternativt medhjälp till grovt givande av muta. De nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Matchfixning

Mer i ämnet