Foto: SVT

AIK-målvakten erbjöds miljoner för att fuska

Uppdaterad
Publicerad

AIK-målvakten Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos erbjöds miljoner för att fuska mot rivalen IFK Göteborg.
Han berättar om mötet och varför han larmade klubben.
– Det som stör mig mest är varför de sökte upp mig, säger han.

Bravo! En sista!

Kyriakos Stamatopoulos skjuter ett volleyskott mot en ung målvakt i division ett-laget Akropolis.

Vi är på Spånga IP i Tensta dit AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos kört som han brukar. Det här gör han för att hjälpa en tränarkompis med målvaktsträningen. Han har precis fått Fotbollskanalens pris ”Årets röst” i allsvenskan för att han visat civilkurage när han larmade att han erbjudits pengar för att lägga sig mot IFK Göteborg i maj.

En händelse som han inte vill kommentera i detalj eftersom utredningen fortfarande pågår.

– Jag blev konfronterad. De ville att jag skulle göra vissa saker för matchen… Vid tillfället var jag i chock och blev rädd. Men jag stängde alla dörrar, säger Kyriakos Stamatopoulos.

”Jag blev bara rädd”

Enligt uppgifter i Expressen erbjöds han två miljoner kronor för att underprestera mot IFK Göteborg. Våra egna uppgifter är inte lika specifika, men det ska ha rört sig om ”miljoner”.

Kyriakos Stamatopoulos hävdar att han inte blev hotad, men situationen skrämde honom och hans familj.

– Det här är sånt som jag läser om och hör talas om på nyheterna. Men när man själv hamnar i den situationen så blev jag rädd. Jag blev bara rädd.

Varför blev du rädd?

– För du vet inte konsekvenserna. Du vet inte vem som ligger bakom. Du vet inte. När du inte vet nåt så är det skrämmande. Jag kanske har sett för många filmer, läst för många artiklar och hört på nyheterna om såna scenarion. Och ibland är inte utgången det bästa.

Han säger att han larmade klubben efter att ha samtalat med sina närmaste. Och det stöd han har fått uppleva efteråt hade han aldrig räknat med.

– Våra fans i AIK… Den kärlek och stöd de visat är enormt. Alla möjliga människor har kontaktat mig. Stödet är helt otroligt. Det hade jag inte väntat mig.

Kan andra spelare i laget ha utsatts för samma sak som du?

– Det kan ha hänt, definitivt, men jag vet inte. Kalla mig naiv om du vill, men jag har aldrig tänkt på det tidigare

– Jag är upprörd att det här hänt och att det här existerar inom fotbollen. Det får mig att tänkta på tidigare år. Om det hänt utan att jag vetat om det.

”Vill inte ha med detta att göra”

När vi berättar att våra källor uppger att fler AIK-spelare kontaktades inför samma match blir han överraskad.

– Det är nyheter för mig. Jag är chockad nu. Det här förvånande för mig. Det är chockerande att höra.

Enligt polisen och riksidrottsförbundet är det många fler som blir kontaktade av matchfixare än vad som är känt. Kyriakos Stamatopoulos tror att det förekommer att spelare generellt inte pratar öppet om de blir kontaktade om att fuska av en enkel anledning – rädsla.

– Alla är rädda när det kommer till detta. Vi pratar om pengar, vi pratar om kriminella. Så när det kommer till såna saker blir många rädda.

Vad fick dig att berätta?

– Jag skulle säga min uppfostran. Jag vill vara ren. Jag vill inte ha något med det där att göra. Jag ville för min skull, för mitt lag och för sporten. Det är inte rättvist mot mina lagkamrater.

”Inte bra för sporten”

Det bekymrar honom att gängkriminella rört sig mot fotbollen, men han är inte förvånad över att det blivit så.

– Där det finns pengar kan det finnas problem. Det är inte bra för sporten. Det är ett problem som blir större. Jag hoppas att det kan stoppas.

Inom några veckor väntas besked om åklagaren kan väcka åtal. De män som misstänks för mutförsök nekar till brott.

– Innan jag vet hur det ska sluta så vet jag inte hur jag ska känna om jag ska vara ärlig. Rädslan har avtagit med tiden, men det här är något jag måste fortsätta leva med.

Vad säga till andra som kontaktas och utsätts för påtryckningar?

– Säg ifrån och berätta om det. Släpp det från ert samvete för er egen skull. När jag gick ut och berättade så kände jag mig ren och ärlig. Jag tycker att jag gjorde rätt val. Och jag hoppas att andra gör samma sak.

Har du tips om matchfixning? Kontakta reportern på diamant.salihu@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matchfixningsskandalen i Allsvenskan

Mer i ämnet