SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Foto: TT

Svenska fotbollförbundet kräver mer ansvar från spelbranschen

Uppdaterad
Publicerad
Matchfixarna ska jagas bort.
Men spelbolagen måste ta mer ansvar, menar Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
– Vi måste göra allt vi kan för att få bort det här, säger han.

Matchfixning har under året fått stor uppmärksamhet, särskilt efter försöket att rigga matchen mellan storlagen IFK Göteborg och AIK i maj. 

Svenska fotbollförbundets Håkan Sjöstrand har hotat de som ligger bakom med att de ska jagas bort. Och från politiskt håll har fördömanden kommit, bland annat från statsminister Stefan Löfvén.

– Det här smutsar ner idrotten och fotbollen, sade statsministern efter att rivalmötet mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in.

”Man blir bedrövad”

Håkan Sjöstrand träffar oss inför en landskamp. Han står på Friends Arena när svensk fotbolls stora stjärnor värmer upp i bakgrunden.

Hans markering mot de kriminella krafterna som ger sig på fotbollen står fast.

– Man blir bedrövad. Man blir naturligtvis arg och förbannad för det är ingen som ska nyttja fotboll på det sättet. Våra matcher ska avgöras på plan, ingen annanstans.

Vill se samarbete med polis

Håkan Sjöstrand tycker att den svenska idrottsrörelsen jobbar förebyggande för att hantera problemet. Men lägger ett stort ansvar på spelindustrin. 

– Det är också en spelbransch som behöver ta sitt ansvar i det här. Man behöver se över vad är det här för typ av spelobjekt som ska finnas. Vi måste göra allt vi kan för att få bort det här. 

Sjöstrand vill se mer samarbete med polisen för att rensa bort kriminella krafter.

– Naturligtvis är samverkan med rättsväsendet och polisen otroligt viktigt i det här sammanhanget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer